Skocz do zawartości

528i, 1996 rok - Jaki olej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W piątek kupiłem BMW 528i (benzyna+gaz). Na liczniku ma 218 000 km przebiegu??? Nie wiem na jakim oleju jeździł poprzednik i jaki obecnie jest zalany do silnika. Komputer sygnalizuje konieczność zmiany oleju. Nie wiem jaki zalać Doradźcie coś.
Opublikowano

wszystko zależy od kondycji silnika, sprawdź czy się poci, może gdzieś znajdziesz olej, który został na dolewkę. Zadzwoń do sprzedawcy, mechaników zaufanych zapytaj, ciężko na odległość coś doradzić.

To, że BC każe wymienić nie znaczy, że trzeba wymienić. Może poprzedni właściciel zmienił olej a cegiełki olał, nie wiedział jak skasować,

P.S ogólnie regułą jest, że po zakupie wymienia się olej

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano
Dziś rozmawiałem telefonicznie z mechanikiem. Też zaleca półsyntetyk jak nie wiadomo co było wcześniej w silniku.
Opublikowano

Wyżej kolego podałem Ci dwa oleje dobrej klasy i oba to półsyntetyki...

Ja bym nie ryzykował z pełnym syntetykiem.Nie masz pewności jaki przebieg ma auto itd.Jest już trochę leciwe więc myślę że te oleje które Ci poleciłem będą bardzo optymalne :wink:

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano

Jeżeli nie wiesz co było to chyba faktycznie półsyntetyk, chociaż miałem ten sam problem z w swoim autku (520D, 200 000 km) i koledzy z forum doradzali pozostanie przy syntetyku, który lał poprzedni właściciel.

Facet lał ten olej http://www.allegro.pl/item627229471_oryginalny_bmw_5w_30_ll4_quality_longlife_04_f_vat.html

Wlałem to samo + wymiana filtra powietrza i nie poznałem silnika. Auto jest cichsze i jakby nieco mniej pali.

Jeżeli nie wiesz co było to lej półsyntetyk, chcociaż jeżeli silnik jest w dobrym stanie to podobno jak się nagrzeje może być głośniejszy na półsyntetyku.

Pozdrawiam