Skocz do zawartości

325i Ciśnienie sprężania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jutro jade kupic moja pierwsza BMW. Mam przyrzad do mierzenia cisnienia sprezania ale nie wiem jakie powinno byc. Prosze o pomoc. Silnik to 2,5 , rocznik 1992 wiec chyba juz z vanosem. Jesli ktos ma te dane to prosze dla vanosa i nie-vanosa. Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam.
Opublikowano

Do mierzenia ciśnienia kompresji służy manometr.

Aby prawidłowo wykonać taką czynność, należy zagrzać silnik do temperatury roboczej i posiadać sprawny akumulator. Przydadzą się dwie osoby.

1. Wyciągamy przekaźnik główny, ten od pompy paliwa (aby nie pchał paliwa do komory spalania)

2. Odkręcamy wszystkie świece

3. Wkręcamy manometr w miejsce świecy (recznie)

4. Jedna osoba trzyma manometr i zczytuje wartość ciśnienia, druga wsiada do auta i kreci rozrusznikiem z maksymalnie wciśniętym pedałem gazu. Kręcimy rozrusznikiem, aż uzyskamy możliwie maksymalną wartość.

I tak postępujemy z wszystkimi cylindrami.

Wartości mogą być różne, ważne zeby były w miarę równe.

To tak w skrócie :)

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.
Opublikowano
ok.dzieki.tylko, ze wiem jak to sie robi ale nie wiem jak zainterpretowac otrzymane dane. w sensie jakie jest prawidlowe cisnienie. na forum szukalem tych informaacji, nie jestem wytrawnym internauta i nie moglem tego znalezc:)
Opublikowano
Jak trafi się chytry sprzedawca to zaleje jakiegoś „motodoktora” który zagęści olej i sprężanie się polepszy i przedmuchy znikną. A dobre ciśnienie powinno wynosić 12-14 barów jak będzie 9 albo mniej to już źle. I jak wspomniał pawelk wartości na poszczególnych cylindrach nie powinny się znacząco różnić.
Opublikowano
nie wiem jak zainterpretowac otrzymane dane. w sensie jakie jest prawidlowe cisnienie.

Dla twojego silnika M50 B25 to:

- ciśnienie normalne 11 bar

- ciśnienie minimalne 8,8 bara

Ale tak naprawdę najważniejsze jest żeby było w miarę równe.

Świece dokręca się momentem 30 Nm dla twojego silnika :)

Pozdro

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.
Opublikowano
Stopień sprężania dla sinika 2,5 wynosi 10 a dla silnika z Vanosem 10,5 wartośc sprężania międy cylindrami niepowinna przekroczyć 10%
Opublikowano

Super. tego szukalem. wielkie dzieki. w sobote jade ja sprawdzac.mam nadzieje ze bedzie ok bo z wygladu jest przepiekna. jesli reszta bedzie w porzadku to ja wezme:D .

Jeszcze raz dzieki wszystkim. Pozdrawiam

Opublikowano
Stopień sprężania dla sinika 2,5 wynosi 10 a dla silnika z Vanosem 10,5 wartośc sprężania międy cylindrami niepowinna przekroczyć 10%

stopień sprężania a ciśnienie sprężania to dwie różne wartosci