Skocz do zawartości

540iA / 530d: ASB i jakiś kocur pod maską...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Objeżdzając znajomemu 540i przed kupnem zwróciło moją uwagę coś dziwnego - zjawisko akustyczne towarzyszące zmianie biegów w górę.

Gdybym miał opisać ten dźwięk, najprościej porównałbym to do miałknięcia kocura. Występuje to krótą chwilkę po tym jak bieg wskoczy do góry, trwa może sekundke ale jednak przy wyłączonym radyjku - jest słyszalne. Skrzynia na mój gust zmienia biegi płynnie, diagnostycznie nie znam się na ASB ale temp i ilość oleju w normie, i w zasadzie kocurowi nie towarzyszy żadne inne niepokojące zjawisko.

Zainteresowany tym faktem nocą posłuchałem swojej skrzyni i ów kocur u mnie chyba też już mieszka, może jest to mniej słyszalne ale albo popadłem w paranoje albo poprostu coś piszczy.

No i moje pytanie do doświadczonych kolegów, wszak moja znajomość ASB w sensie technicznym jest bliska zeru - co to może być ?

Inna kwestia - w mazowieckim zauważyłem kilka warsztatów (w nadarzynie 2 - autoprecyzja/olczak + warszawa-samko) ASB - jeżeli do którejś mam się nie wybierać bo więcej napsują niż naprawią - chętnie się dowiem.

Opublikowano
Ale dales czadu z tymi kocurami :lol: :lol: :lol: Super post ! :clap: Dawno sie tak nie usmialem, musisz byc super gosc skoro tak barwnie potrafisz przedstawic problem. Niestety nie potrafie Ci pomoc, ale nie martw sie, koledzy na pewno cos wymysla. Pozdrawiam !
Opublikowano
U mnie kocur też mieszka :D Wydaje mi się że jest to normalne zjawisko powodowane przez zaciskające sie sprzęgła a tajemnicze miałkniecie to sekundowy poślizg zanim sprzęgło "załapie" i wyrównają się prędkości obrotowe wałków skrzyni. No ale tak bardziej z fusów wróżę :D
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano

Witam

U mnie nie mieszka żaden kocur w ASB , jedyne co to od pewnej prędkości obrotowej silnika Maszynka zmienia Barwę dźwięku z R Na V