Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Borykam się ostatnio z pewnym problemem. Zakupiłem bowiem niedawno bawarkę coupe i tam jest radyjko Bavaria Business RDS. Podobno do tego radia można podłączyć zmieniarkę. Problem jednak leży w tym, że nie wiem jak podłączyć tę zmieniarkę, gdzie w ogóle szukać kabla połączeniowego z tym radiem. Mam jednak odtwarzacz CD/MP3 Clariona więc myślałem żeby właśnie to radio włożyć. Jednak oryginalne radio bardziej pasuje do wnętrza. Co myślicie: radio Bavaria business ze zmieniarką CD czy Clarion CD/MP3?
Freude am fahren...
Opublikowano
Ja bym nie wyciągał oryginalnego radia ,ani nie bawił się w zmieniarkę.Poszukaj na forum ,jest gdzieś wątek o przystosowaniu seryjnego "kaseciaka" do odtwarzania mp3.Co prawda post jest o bmw 5, ale wydaje mi się że można zaadoptować to do 3-jek.Chodzi mianowicie o zakup tzw. kasety adaptacyjnej.Kaseta ta ma kabelek ,który podłączamy do odtwarzacza mp3.Kaseta do zakupienia na allegro, koszt jakieś 15-20zł.Kasetę montujesz tak że klapka od radyjka jest zamknięta, kabelek wyprowadzasz sobie gdzie chcesz ,np. na półeczkę , podpinasz mp3 i gotowe. Uważam że ten pomysł jest godny uwagi, bo faktycznie oryginalne radyjko super wygląda w desce.Sam mam nieseryjne sony z czerwonym podświetleniem, kolor podobny, radio niby lepsze, ale to nie to.Poszukaj na forum o tej kasecie.pozdrawiam
Opublikowano
Moze ktos podac link do tego postu? Bo tez miałem kupic zmieniarke... Ciekawe jeszcze jak z jakością odbioru...
Opublikowano

Dajcie spokój z takim rozwiązaniem :duh: Wieś tańczy i śpiewa. Albo seryjne radyjko i zmieniarka (jeżeli można) albo coś co przypomina serię lub przynajmniej pasuje designem do reszty a przy tym ma cd/mp3 czyli np. CLARION db 189RMP -

http://www.electromarket.pl/pictures/products/CLA_DB189RMP.jpg

Co prawda mogłoby nie być tych srebrnych dodatków ale i tak moim zdaniem wygląda nieźle, świeci się jak reszta tego co ma świecić w naszych e36.

Ja takie radio zakupiłem i jestem bardzo zadowolony. Poza tym masz w tym jakąś tam bazę do rozbudowy audio. Jaką masz bazę na kasetce z kabelkiem i "mp3-ką" odpowiedz sobie sam ;)

Pozdrawiam,

Opublikowano
a kabelek z radia pieknie wyglada i pasuje do wnetrza zmieniarka to dobry pomysl i schemat latwo sciagnac z netu jest tez w ksiazce WKL sam naprawiam ale ja bym wlozyl dobre radio zamiast orginalu wyglad to jedno ale to radio i ma grac przedewszystkim na plycie mp3 masz 10 zwyklych plyt

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Wstawiaj MP3. Jedna płytka i sporo nagran a jesli kupisz sobie jakis ladny model to mozesz sobie podswietlenie ustawic pod kolor zegarów.Ja mam Alpine wrzuconą do audika i kolor podswietlania czerwony a przyciskow bialy i w nocy jak oryginal swieci.
.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
Opublikowano

ja bym nie bawił się w żadne kabelki mega porażka dynda z radia a nie wiadomo jaka jakość. Mój kumpel to miał w schowku woził mp3 i do niej podłaczał kabelek zamiast słuchawek wyglądało beznadziejnie.

Jak masz seryjne radio climatronic i duży komputer to albo kupuj zmieniarkę albo takie radio jak ja mam

Alpine cde-101RM ma bursztynowe podświetlanie takie jak w bmw.

No i po co płytka jak masz usb wpinasz pendriva za 35zł 4GB i masz tlye muzy że byś musiał tydzień jeździć żeby to przesłuchać a tak świeci w nocy :)

http://img21.imageshack.us/img21/1066/sdc11599q.th.jpg

Opublikowano

A napiszcie mi bo jak sprawdzic czy ida tam kable od radia do bagaznika? Bo mam okazje kupic tanio zmieniarke. Mam w bagazniku miejsce na zmieniarke ale jak otweiram te poleczke to zadnych kabli tam nie ma a nie chce mi sie przeciagac tego wszystkiego...

Aha mm nadzieje ze to radyjko ma wyjscie zmieniarke?

http://www.fototube.pl/pictures/cimg3035jp.jpg

Opublikowano

jeżeli nie masz tam kabli to znaczy że będziesz musiał pociągnąć.

u mnie była zmieniarka i poprzedni właściciel ja wyciągnął a kable zostały,

http://allegro.pl/item600203442_bmw_kabel_zmieniarki_bmw_e39_e46_e38.html

tak wyglada kabel do radia wchodzi ta aluminiowa kostka z białym wkładem jak jej nie masz to trzeba ciągnąć kable, w samym radiu powinieneś mieć gniazdko a na 100% upewnij się telefonem do serwisu i po sprawie.

Opublikowano
jeżeli nie masz tam kabli to znaczy że będziesz musiał pociągnąć.

No właśnie, ale gdzie jest miejsce "tam", bo póki co nie dowiedziałem się gdzie powinien być kabel do zmieniarki.

Freude am fahren...
Opublikowano

jest tez jeszcze jedna opcja - ja tak zrobilem u siebie po tym jak mi padla zmieniarka

mozna kupic lub dorobic samemu przejsciowke ktore wpinasz do radia pod wejscie pod zmieniarke i masz wtedy wyjscie normalne aux, w mojej beci to zamontowalem i poprowadzilem kable w tunelu srodkowym do podlokietnika - tam wrzucam mp3 z playlista i muzyczka gra w dobrej jakosci :cool2: nie ma zadnych kabli na wierzchu a do tego radio mam oryginalane i sterowanie glosnosci w kierownicy - polecam

Opublikowano

Powiem szczerze, że najlepszą jakość dzwięku jaką miałem w aucie to z MiniDisc'a... Rewela... Ale standard umarł niestety i deck leży w szafce i nabiera wartości...

Gra Pionek 4800MP jestem zadowolony :twisted2:

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano
Właśnie zdecydowałem, że jednak zamontuję swoje radyjko Clarion, ale tutaj pojawia się problem...jak wymontować radio BMW Business RDS? Wiem, że z boku są zaślepki, ale jak wyjąć radio?
Freude am fahren...