Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam pytanie dotyczace komputera - czytalem na forum ze w komputerach wyposarzonych w klawiature z liczbami mozna wykonywac jakies testy... a jak ma sie sytuacja gdy zamiast tego mam chyba jakas ubozsza wersje - nie mam liczb tylko kilka przyciskow ( od zegarka, jakis memo , datum ...) do czego one sluza i czy da sie zrobic test czy cos w tym stylu ....
  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
mam pytanie dotyczace komputera - czytalem na forum ze w komputerach wyposarzonych w klawiature z liczbami mozna wykonywac jakies testy... a jak ma sie sytuacja gdy zamiast tego mam chyba jakas ubozsza wersje - nie mam liczb tylko kilka przyciskow ( od zegarka, jakis memo , datum ...) do czego one sluza i czy da sie zrobic test czy cos w tym stylu ....

czesc - z tego co piszesz, wynika, ze nie masz komputera pokładowego, tylko tzw DIGITAL UHR MIT AUSSENTEMPERATUR ANZEIGE - czyli zegarek cyfrowy z dodatkiem wskaznika temp zewnetrznej i mozliwoscią pokazania daty oraz przyciskiem MEMO - po jego wcisnieciu , o kazdej ..:59 bedziesz miał 3 sygnały w aucie. Zadnych testów sie nie da na tym sprzecie przeprowadzic

ale nic straconego -

instrukcja " domontowania " komputerka ( OBC ) tutaj :

http://www.bmwe34.net/e34main/upgrade/OBC.htm

z E34 ale pasi do E32 jak najbardziej

kody do OBC masz tutaj :

http://www.e34.de/tips_tricks/bctips/bctips-4.pdf

pozdro

Opublikowano

aha - gdybys kupował OBC uzywany, zwroc uwage na to ,zeby był z E32- E34 ma jednak mniejszy bak i potem musiałbys skalibrowac ponownie pewne wskazania- sporo pracy a po co

pozdro :dance:

Opublikowano

To nie jest takie proste jak Ci się wydaje, jak już poradzisz sobie z połączeniami to jeszcze będziesz musiał wymienić całą półkę (numer 1 na rysunku poniżej), w której jest radio i komputer, bo ten komputer (a raczej zegarek z termometrem) jest krótszy od BC. Miałem sobie wymienić, ale zbyt dużo kombinacji, po resztą w mojej poprzedniej E32 miałem BC i z doświadczenia wiem, że mało się z tego korzysta poza spoglądaniem na zegarek tudzież sprawdzeniem zewnętrznej temperatury. Nie mniej jednak nie zniechęcaj się, i jak zmienisz to opisz to na forum.

http://bmw.pgnet.pl/obc_adjust.png

PS.

BTW, chyba pomyliłeś działy.

Pozdrawiam

Gomes

Opublikowano

czyli do wymiany jest tez ta ramka z mocowaniem - to raczej proste ...

a co z wtyczka - jest taka sama w moim zegarku jak w obc ? albo czy sie nie okaze ze jak to wszystko zmienie to ze obc nie bedzie dzialal bo np brakuje jakiegos czujnika czy cos???

Opublikowano
czyli do wymiany jest tez ta ramka z mocowaniem - to raczej proste ...

a co z wtyczka - jest taka sama w moim zegarku jak w obc ? albo czy sie nie okaze ze jak to wszystko zmienie to ze obc nie bedzie dzialal bo np brakuje jakiegos czujnika czy cos???

to bardzo proste- ja u siebie zamontowałem OBC i zadnych problemów

wtyczka ta sama, wszystko bedzie działac

pólka- mozesz wymienic albo po prostu wyciąc te tylnią scianke - troszke pracy jest,zeby to estetycznie wygladało ( mimo,ze nikt tam nie bedzie zagladał)

- u mnie brakowało czujnika temp musiałem dokupic - Ty masz ten problem z głowy

- jesli nie masz alarmu, musisz podac dla OBC zasilanie ( opisane w linku jaki CI podałem )

funkcje OBC -

data/godz

temp

memo

stoper/ ogrz postojowe- przewietrzanie ( jesli zainstalowane)

sred spalanie 1 , 2

sred predkosc

zasieg

dystans do celu

limit predkosci - jak ustawisz np na 50 km/h to jak przekroczysz- bedzie gong

code- fabryczny immobiliser

przewidywany czas ukonczenia podrozy

podsumowujac- nawet się nie zastanawiaj - po co nie miec OBC jak mozna miec :)

:mrgreen:

Opublikowano

to super - moze gdzies zdobede tnie obc :mrgreen:

a pojemnosc zbiornika paliwa nie ma wplywu na wyswietlane np srednie spalania itp? bo jak ktos mial np w samochodzie 60 litrow a ja mam 90??????? - czy to nie ma zadnego znaczenia i wszystko bedzie tak jak fabryka przewidziala....

Opublikowano
to super - moze gdzies zdobede tnie obc :mrgreen:

a pojemnosc zbiornika paliwa nie ma wplywu na wyswietlane np srednie spalania itp? bo jak ktos mial np w samochodzie 60 litrow a ja mam 90??????? - czy to nie ma zadnego znaczenia i wszystko bedzie tak jak fabryka przewidziala....

juz Ci napisałem - szukaj takiego z 730i / 735i/ 740i/ - zeby był zbiornik 90 litrów, bo jak np kupisz z E34 ( 80 litrów-oprocz M5) albo z wersji E32 - 102 litry ( 750, wersje L ) to bedzie trzeba skalibrowac pewne opcje zwiazane ze spalaniem, a to jest troszke zabawy

pozdro

Opublikowano

ok - dzieki juz wiem co i jak

jaszcze jedna sprawa - sterowanie - tzn dzwignia od kierunkowskazow - czy jak jej nie zamontuje to bede mogl wszystkimi opcjami sterowac przez guziki na obc?? czy ta dzwignia jest konieczna do dzialania obc?

Opublikowano
ok - dzieki juz wiem co i jak

jaszcze jedna sprawa - sterowanie - tzn dzwignia od kierunkowskazow - czy jak jej nie zamontuje to bede mogl wszystkimi opcjami sterowac przez guziki na obc?? czy ta dzwignia jest konieczna do dzialania obc?

ja nie montowałem tej dzwigni, ale jak chcesz to mozesz sie pobawic. Generalnie służy ona do pokazywania danych z OBC na wyswietlaczu CHECK CONTROL pod zegarami- taki bajer- mozesz ustawic sobie np srednie spalanie pod zegarami a na OBC zasięg - albo wiele innych kombinacji :)

dzwignia nie jest konieczna i wszystkimi funkcjami bedziesz mogł dowodzic poprzez klawisze OBC

pozdro !!! :dance:

Opublikowano
.....Generalnie służy ona do pokazywania danych z OBC na wyswietlaczu CHECK CONTROL pod zegarami....

Ale zegary (a w zasadzie wspomniany wyświetlacz) są jednakowe w obu wersjach z lub bez OBC :?:

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
.....Generalnie służy ona do pokazywania danych z OBC na wyswietlaczu CHECK CONTROL pod zegarami....

Ale zegary (a w zasadzie wspomniany wyświetlacz) są jednakowe w obu wersjach z lub bez OBC :?:

tak - ten sam wyswietlacz . ( NA szczęście :) )

Opublikowano

Stary, pojecia nie mam- musisz to sprawdzic w jakims katalogu czesci ...

ja nie miałem tego kłopotu, bo swój OBC wyciagnałem z rozbitej 735 '91 . takze byłem pewien ,ze bedzie pasował...niestety nie moge CI pomóc :cry:

Opublikowano
znalazlem obc tylko ze ma taki numer 65.81-1389619 , 65 91 11.19.11 - czy takiebedzie pasowac???????????

prosze o szybka odpowiedz

Brakuje Ci jednej cyferki w tym drugim numerze.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

dzwoniłem do sklepu bmw i podano mi te dwa numery OBC - TYLKO TE BEDĄ PASOWAC WG KOLESIA ZE SKLEPU

65818351055- zakonczona dystrybucja

65811384149 - nadal w sprzedazy

pozdro

p.s. numerow , ktore podałes , nie miał w katalogu..nie wiem Stary , cos tu nie gra

Opublikowano

spokojnie - co sie tak szybko poddajesz - ja swojego obc 3 miechy szukałem - w koncu zapłaciłem jak za zboże, ale nie chciało mi sie dłuzej czekac bo niecierpliwy człowiek jestem.

w koncu sie znajdzie- szukałes na ebay. de ??

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=9887&item=7981522897&rd=1

alarm przestanie działac, centralny ??

a to dlaczego niby ??

BEZ OBRAZY ALE CO ZA GENIUSZ CI TO POWIEDZIAŁ ??

u mnie wszystko działa dalej bez problemu a montowałem to sam i naprawde nie ma o czym mowic - dziecinnie proste..

Opublikowano

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=183&highlight=obc - znalazle,m cos takiego !!!!!!!!!

nie wiem - moze gdy bedzie zly to cos moze sie smajdnac w alarmie ( a nie mam pilota do orginalnego alarmu...)

wiem ze sama operacja wymiany jest prosta....... tylko problem zeby mi te spalania wszystkie dobrze pokazywalo a nie sprawdze bo mam skrzynie w rozsypce i nie3 chce jezdzic zeby jej nie zniszczyc doszczetnie......

Opublikowano

hmmm - PPPP - to sie pokazuje jest jakis bład,a ciemno gdy OBC nie ma podanego zasilania - wszystkie te przypadki są opisane w tym linku , który CI kiedys podałem moze bedzie trzeba poprowadzic kabelek z zasilania syreny alarmu do pina zasilania OBC- ja podlaczyłem OBC przy odłaczonym akumulatorze, podłaczylem wstreciucha i wtedy klemy na aku, wszytko było ok --

i tak jak mowiłem - jesli znajdziesz wlasciwy OBC , to wszystko bedzie dobrze pokazywał.