Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem, może ktoś zna odpowiedz:

Mam zdjęty siłownik hydrauliczny tylniej klapy bagażnika. Został zdemontowany z braku oleju, a bagażnik przerobiony na normalne manualne zamykanie.

Chciałbym założyć go znowu bo kupiłem olej.

Czy napełnia sie olejem oddzielnie siłownik i przewody? Czy tylko wystarczy pompę przez otworek wlewowy?

Czy układ sie jakoś odpowietrza?

Opublikowano
Wlej olej do pompy.Oczywiście do odpowiedniego stanu - są znaki.Kilka razy otwórz klapę i w przypadku niskiego poziomu -dolej znów olej.
Opublikowano

Przykrecilem siłownik do klapy, podlaczylem do niego przewody (przewody do pompy byly podlaczone - czerwony góra, niebieski dół). Uzupelnilem brakujacy płyn w pompie.

Pompa wykonuje cykle otwierania i zamykania, a klapa ani drgnie.

Po poluzowaniu przewodów przy siłowiku zaczyna z nich pryskać pod cisnieniem spieniony płyn chydrauliczny - czyli jakieś cisnienie jest, aczkolwiek spienienie wskazuje na powietrze w układzie.

Klapa dalej opada luźno i nie reaguje na otwieranie i zamykanie.

Moze jest ktoś z Warszawy lub Lublina kto mógłby pomóc zdiagnozować problem ewentualnie naprawić, bo gdzie pojade to nikt nic nie wie.

Opublikowano

Hej

Na wylocie z Lublina w kierunku Warszawy, pierwsze zabudowania po lewej stronie za znakiem kończącym miasto. Jeśli dobrze pamiętam to jest ul. Al. Warszawska 150

Firma "BRJ" - zajmują się tylko BMW i maja jakotakie pojęcie.

powinni pomóc

A jeśli nie to nowopowstałe ASO BMW na Zemborzyckiej - ale tych jeszcze nie sprawdzałem.

pozdrawiam

prawdziwy mężczyzna musi mieć wał, a nie jakieś tam przeguby
Opublikowano
Tak z samego braku oleju to tego prawdopodobnie nie zdemontowano bo sprawa jest prozaiczna (zestaw naprawczy w ASO, czyli buteleczka oleju i podkładki pod przewody). Prawidłowo powinno się pompę wyjąć i wymienić płyn w zbiorniczku oraz założyć nowe podkładki pod przewody. Widocznie ustarka była bardziej skomplikowana.
Opublikowano
a ja mam pytanie czy można do zwykłego zamykania klapy założyć to hydrauliczne otwieranie ??
...dla Was to tylko samochody...a dla mnie to sens życia...
Opublikowano

wracając do tematu szukam kogoś z wawy lub lublina kto pomoże uruchomić system oczywiście odpłatnie. Nie chce wszystkiego odrazu wymieniać w ASO.

Dobry warsztat jest w Łomiankach przy samej 7-mce...

Opublikowano

Udało mi się uruchomić klapę. Po napelnieniu olejem pompy trzeba było odpowietrzyć przewody i siłownik na śrubkach przy siłowniku. Samo sie niestety nie odpowietrza.

Otwiera się, ale po otwarciu na max slychać jak pompa przez kilka sekund pracuje - a juz nie powinna. Natomiast podczas zamykania pracuje za krótko i trzeba pomóc na początku lekko klapie zeby sie raczyła zamknąć. Udało mi się połączyć z modułem klapy komputerem, ale jest tam sporo wartości i nie bardzo wiem co tam regulować.

Moze regulował ktoś te parametry?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Problem rozwiązy całowiecie!

Poszperałem w WDS i okazało się ze w klapie znajduje się hallotronowy czujnik pozycji klapy. Okazało się że przez nieumiejetne wyjmowanie go wypadł z niego magnesik określający położenie klapy i sterownik "nie wiedział" co sie dzieje z klapą w danym momęcie i pompował cały czas bo "myślał" ze klapa nie jest podniesiona.