Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chce załozyc felgi 18 cali lub 17 cali do touringa. Problem w tym ze w ksiazce obsługi na jwieksze fele to 17 i tylko 8 calowe. I tutaj moje pytanie mam do kupienia fele 17cali przód sie zgadza ale na tył są 9 cali i et jest 15 a ma byc et20 - czy podejda. A druga sprawa wolałbym 18 cali i tez takie znalazle przod 8,5J H2 ET13 tył 10JH2 ET28 oponka 265/35. Czy ktos z was zakładał takie rozmiary do touringa? :modlitwa: Dzieki za pomoc.

Freude am fahren

http://img481.imageshack.us/img481/483/img0050ek9.jpg

Opublikowano
Skoro w instrukcji jest napisane, że max to 17 cali to czemu kombinujesz? Pewnie , ze da sie zrobić jak się człowiek uprze, ale jak ucierpi na tym zawieszenie to juz inna kwestia. Widziałem ostatnio E-39 touring srebrną z felgami 17 cali alpina - powiem tak, widok bajka, szprychówki do touringa pasuja idealnie
Opublikowano
może i to racja trzeba załozyc chyba 17tki tylko co z ta głebokościa bo bmw zaleca et20 8j a mam do kupienia et20 8j przod i tyl et15 9j , czy to bedzie chodzic. Nie mam mozliwosci sprawdzenia i w tym problem. :mad2:

Freude am fahren

http://img481.imageshack.us/img481/483/img0050ek9.jpg

Opublikowano

Śmiało możesz założyć do E39 9x18 ET15 na tył i będzie dobrze.

Oczywiście pod warunkiem, ze odpowiednio dobierzesz opony :)

Opublikowano
Powiem tak, skoro na słupku masz zalecane rozmiary to nie kombinuj, zwlaszcza jak autkiem jeździsz po miscie kraterowych dziurach itp, a zrobisz jak bedziesz chciał
Opublikowano
Ja mam w turingu z tyłu 17'' 9J 255/40 ET 26 i jest wszystko ok.
Opublikowano

Ja mam 18" i jestem bardzo zadowolony. Przerobiłem otwór centrujący w felgach od E60. Rozmiar mam 245/45 18 - przód i 285/30 18 tył.

Kulam się już 2-gi sezon na 18-tkach i jescze ich nie prostowałem, co na naszych drogach jest wyczynem. Dodam, że auto używam na codzień.

Marzysz o 4 kólkach?? Kup sobie 2 rowery !!
Opublikowano

Również przymierzam się do kupna tych felg...dokładnie tego samego modelu z E60

Powiedz mi czy nic Ci nie obciera?

Możesz wrzucic parę fotek jak się one prezentują na E39 :)

dzięki :wink:

KUPIĘ przednie krótkie nadkole do E39 Mpakiet.Dziękuje za każde info
Opublikowano

Potwierdzam, dopiero na 18-nastkach E39 zaczyna w miarę dobrze wyglądać, 17-nastka jest dobra, ale do serii 3. :cool2: Po drugie pomiędzy 17-nastką i 18-nastka różnicy w komforcie nie ma, gdyż ich waga jest podobna +- 1kg i obie też wymagają niskoprofilówek, które zabierają komfort.

Różnica jest duża pomiędzy 16-nastka, gdzie można sobie założyć baloniaste opony, a 17-18-nastką, albo pomiędzy np. 18-nastką i 19-20-nastką, bo w tych ostatnich profil opony jest absolutnie symboliczny i nie amortyzuje ani nie chroni felgi, ale jeśli ktoś zakłada juz 17-nastke to wg mnie warto zastanowić się nad 18-nastką.

Opublikowano
[...]pomiędzy 17-nastką i 18-nastka różnicy w komforcie nie ma, gdyż ich waga jest podobna +- 1kg[...]

A co ma piernik do wiatraka?

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
[...]Kulam się już 2-gi sezon na 18-tkach i jescze ich nie prostowałem, co na naszych drogach jest wyczynem[...]

Brawo za geniusz jeśli chodzi o wybór technologi "przywracania" alufelgom właściwego kształtu :clap:... Najlepiej to wcześniej potraktować palnikiem aż do stanu plasteliny, łatwiej będzie prostować :twisted2:...

Wtedy te 18-tki to to już na pewno będą długo służyć...

Wesołych świąt!

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

witam wszystkich!

tak się składa że mam do spylenia felgi 17"z et15 na których jeździłem w

e39 i naprawdę super wspominam to auto,koła świetnie pasowały i nie było żadnych problemów et15 idealnie pasuje w nadkola tego samochodu

poz.