Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam :) jakie są objawy jak świece do wymiany ? i jakie odczucie po wstawieniu nowych - co się zmieniło ? mam moje bmw 5lat jeżdżę na benzynie bez LPG zrobiłem nią jakieś 90 000 km i od kupna jej nie zmieniałem świec :mrgreen: (mam świece NGK ) napiszcie co ile zmieniacie świece :wink:
Opublikowano

Objawy?:

- szarpanie

- przerywanie

- nierówna praca silnika

- ciężko odpala

Świeca na oko może wyglądać dobrze , ale traci ona swoje właściwości tak czy tak.

Nie wiem jak bmw , ale naprzykład w nowym seicento wymiana świec jest co 40tyś km.

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
no to biorę się za wymianę świec :wink: bo mi na wolnych obrotach czasem przerywa lekko . a nie wiem ile naprawdę mają przebiegu czuję że ze 150.000km
Opublikowano
a nie wiem ile naprawdę mają przebiegu czuję że ze 150.000km

Nie sądzę aby świeca przetrwała 150 tyś km. U mnie potrafiła paść nowa po ok 12 tyś km, więc nie ma reguły.

Producent preferuje firmę NGK jak również większość forumiczów, a wymiana po ok 30 - 40 tyś jest wskazana. Koszt zakupu nie jest duży, a i wymiana dość łatwa.

Przy sprawnych świecach (całego układu zapłonowego) równiejsza praca samochodu i spalanie zbliżone do... takiego jak podaje producent, oraz mniejsze zanieczyszczenie środowiska.

Pozdro

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.
Opublikowano
pawełek ale ja nią na tych świecach zrobiłem już 90 000 km a kupiłem ją od takiej facetki z niemiec z warendorf i nie wiem kiedy ona zmieniała bo nie pytałem więc 100 000 to czuję że mają lekko bo kupując ją to miałem olej do wymiany
Opublikowano

krystian twoje świece wołają o wymianą, jak mają już przebieg ok 100 tyś km. Prawdopodobnie są już nadpalone elektrody i iskra jest już bardziej uboga bo zwiększyła się przerwa.

Jak wymienisz świece, auto powinno lepiej się zbierać i równiej pracować.

Pozdro

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.
Opublikowano
świece zmienione :) odstęp elektrod był jeszcze raz taki jak w nowych :shock: i ciężko było je wykręcić :/ jak ktoś chce świece NGK 20 do bmw to mam jeszcze dwie nówka bo miałem 2 opakowania(8sztuk) w super cenie i dwie mi zostały to jak ktoś potrzebuje to na pw . po zmianie auto równiej chodzi i na wolnych łatwiej idzie :cool2: jednak stare świece już miały dosyć :wink: to link na allegro do mojego dobrego kolegi (sąsiada ) ma wszystko czego pragnie bmw i ceny jak nikt inny http://www.allegro.pl/item601432162_ngk_v_line_20_bmw_opel_peugeot_saab_4szt.html polecam wam go oleje świece to jego klimaty :D