Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. dzis rano wstałem, i musiałem podwieźć siostre na przystanek, wsiadam do buni odpalam, wszystko ładnie pięknie, wciskam sprzęgło i pedał nie odbija, i ledwo moge wrzucic bieg.

Po przejechaniu 2 km, nie mogłem już wogóle wrzucic biegu.

silnikiem, nie trzesie, nie szarpie, wczesniej bardzo ładnie wszystko działało, dodam że było dzis -9 C, a wczoraj jak jeździłem to czasami nie odbijał mi pedał sprzęgła.

I teraz moje pytania:

1 czy może być to wina hydrauliki sprzęgła ?

2 jak wymienić plyn hydrauliki sprzęgła

3 czy może jest to coś innego ?

Opublikowano
Dasz radę sam wymienić. Wysprzęglik jest przykręcony do skrzyni biegów na dwie śruby - odkręcasz je a potem przewód od wysprzęglika. Po zamontowaniu nowego pamiętaj o porządnym odpowietrzeniu układu - przyda się druga osoba "pedałująca" w aucie :wink:
Opublikowano
i ostatnie pytanko, dotyczące pompki sprzęgła ( tej przy pedale sprzęgła ) jak ją wymienić, jest przymocowana na 2 śruby, ale jak dojść do przewodu który jest bardzo dobrze schowany ? :? czy może wyciągać ją razem z przewodem ?
Opublikowano
dzis wymieniłem wysprzęglik, i nie myślałem że odpowietrzanie układu bedzie takie męczące :? , zajeło mi to ponad 2 godziny.

No ale podstawowe pytanie - Czy teraz jest już OK?

Opublikowano

jak najbardziej, jest ok, ale moge dać rade dla kogoś kto bedzie wymieniał wysprzęglik, nie bawcie się odpowietrznikiem na wysprzęgliku, można tak odpowietrzać i 2 dni i nic to nie da, najlepiej zakręcic odpowietrznik i pompować sprzęgłem, a wcześniej zalać wysprzęglik płynem ( szybciej pójdzie ). Po 10 min wszystko powinno być ok.

pozdr.