Skocz do zawartości

Syczenie i problem rzeka z obrotami???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

niestety autko zaczęło mi kuleć na wolnych obrotach odłanczałem krokowca i czujnik położenia przepustnicy ale zabardzo nic się nie zmieniało więc jest jeszcze troche do spr. pogrzebałem troche i mam jeszcze pare pomysłów ale zastanawia mnie czy tak powinno być, mianowicie z tamtego miejsca które będzię na zdjęciu poniżej dochodzi syczenie i tak myśle czy przypadkiem niema jakiejś nieszczelności w układzie , zerknijcie proszę może będziecie mieć jakieś pomysły, silnik u mnie 318i 118KM 99r. benz+gaz , motor na biegu jałowym nierówno pracuję , obroty stoją a w pewnym momencie spadają i znów w góre itd., słychać to i widać , proszę o jakieś wskazówki, poniżej link do zdjęcia z obrębu z którego dochodzi syczenie które może mieć wpływ na w/w usterkę.

http://img22.imageshack.us/my.php?image=dsc01008x.jpg

Opublikowano
To kolektor ssący- syczy bo łapie lewe powietrze. trzeba zdiagnozowac gdzie konkretnie dziura jest, nie wiem jak to zakleic, ale jak sie nie da to na allegro kupisz inny. Sa jakies preparaty w sprayu , pryska sie w okolicy nieszczelenosci i sprawdza czy silnik wchodzi na wyzsze obroty ( w wyniku dostania sie wlasnie tej latwopalnej substancji)
Opublikowano

A nie zaszkodzi jak zdejmiesz gumę przy przepustnicy i przeczyścisz naftą w środku klapkę i wszystko dookoła z nagaru, jeśli nie czyściłeś.

W środku zbiera się nagar, a szczególnie jak masz LPG, i wtedy tworzy się taki próg przez co klapka może nie domykać się i wtedy czujnik zbiera fałszywe dane i podaje dalej.

Opublikowano

Potwierdzam opinię kolegów. Pęknięta "guma" może być nie tylko powodem ciąży ale także powodować nierówną pracę na wolnych obrotach - sprawdzone i potwierdzone. Jak przeczyścisz przepustnicę oraz usuniesz nieszczelność - powinien przestac kuleć. Jeśli nie - znaczy iż nieszczelności nie było - a syczenie jest naturalnym procesem powstajacym podczas zasysania powietrza.

Gumy często padają - ja swoją w trybie awaryjnym owinąłem taśmą izolacyjną i tak smigałem przez 4 lata :-).

Pzdr,

Opublikowano
  • Autor
słuchajcie a czy przy moim silniku M43 B19 118KM benz. wymienia się jakieś filtry odmy, czyści EGR bo coś tam wyczytałem że to może też powodować nierówną pracę .
Opublikowano
słuchajcie a czy przy moim silniku M43 B19 118KM benz. wymienia się jakieś filtry odmy, czyści EGR bo coś tam wyczytałem że to może też powodować nierówną pracę .

Tak mozna wyczyscic, ale jak slyszysz syczenie to skup sie na tym problemie który opisują koledy wyżej. Poszukaj nieszczelnosci a to prawdopodobnie bedzie przyczyna.

Opublikowano
  • Autor
Byłem dziś u gościa który zna się na BMW i u niego na kompie nic nie pokazało, ale mówi że na 99% jakiś separator do wymiany. zobaczymy jak wymienię, część dostępna niestety tylko serwis cena jeszcze do przełknięcia 170zł.
Opublikowano
a co to za separator i gdzie sie znajduje?:)

MaCkoS

Kocham 3jeczki:)

Nastepne bedzie M3!