Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

po zgaszeniu silnika na jakieś 5s pali mi się żółta kontrolka oleju , nie zawsze , zwykle wtedy kiedy mocno przykatuje bunie .

cto oznacza ? że mam niski stan oleju ?? , do inspekcji mam jeszcze sporo , nigdy mi się ta kontrolka nie zapaliła podczas jazdy

Opublikowano

albo jest to oznaka pracującej pompy wymuszającej obieg a co za tym idzie chłodzenie oleju, albo oznacza dużą jego temperature...

Ale to domniemania... Notabene nie masz instrukcji?? Opisane jest wszystko... i czemu gasisz po kacie od razu silnik?? turbo sie nie wychładza tylko gotuje olej a to już o krok od awarii :duh:

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano

spokojnie nie gasze od razu , zwykle zanim zaparkuje to trwa to do 5 minut i samochód pracuje sobie na wolnych obrotach , ma czas się schłodzić, zdarzyło mi się to 2 razy i zawsze wtedy kiedy mocno była przykatowana , tak też myślałem że raczej to oznacza by nie wyłaczać jeszcze silnika i dać się schłodzić mu jeszcze ,

czy ktoś miał podobnie ?

przewertowałem instrukcje i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi

Opublikowano

Sorki za głupie pytanie

ale jaki olej w lać , przegląd był robiony w niemczech , nie wiem co jest wlane obecnie, co w standardzie wlewają w Aso ?

czy w książce serwisowej wyczytam ?

a mnie to dziwi nadal że kontrolka oleju żółta pojawia się po zagaszeniu silnika , cała deska jest ciemna tylko ta jedna kontrlka pali się przez jakieś 5-10 s

kiedy masz zbyt niski poziom oleju to zwykle ci się zapala ta kontrolka w czasie jazdy a nie po zgaszeniu silnika , tak jest większości samochodów datego nie zabardzo rozumiem

reguła jedyna jaką zauważyłem to ta że zapala się ona po ostrej jeździe , mówie tu naprawde o ostrej kiedy to krece prawie do ocięcia na kazdym biegu, ostre hamowania , przyśpieszenia itd ,

do tej pory 2 razy ją mocno przykatowałem i własnie się to pojawiło, kiedy jeżdże normalnie nic się nie pojawia ,

sprawdze na bagnecie stan poziomu oleju

Opublikowano

a mnie to dziwi nadal że kontrolka oleju żółta pojawia się po zagaszeniu silnika , cała deska jest ciemna tylko ta jedna kontrlka pali się przez jakieś 5-10 s

kiedy masz zbyt niski poziom oleju to zwykle ci się zapala ta kontrolka w czasie jazdy a nie po zgaszeniu silnika , tak jest większości samochodów datego nie zabardzo rozumiem

Widać, że nawet nie chciało ci się przeczytać instrukcji obsługi swojego pojazdu, Tam jest wyraźnie napisane - kiedy pojawia się żółta kontrolka oleju i co to oznacza. W BMW E46 zapala się ona własnie po zgaszeniu silnika informując ciebie iż .................( doczytaj w instrukcji ) i dlatego jej kolor nie jest czerwony.

reguła jedyna jaką zauważyłem to ta że zapala się ona po ostrej jeździe , mówie tu naprawde o ostrej kiedy to krece prawie do ocięcia na kazdym biegu, ostre hamowania , przyśpieszenia itd ,

do tej pory 2 razy ją mocno przykatowałem i własnie się to pojawiło, kiedy jeżdże normalnie nic się nie pojawia ,

Hmmm powodzenia - jak juz jeden z kolegów nam udowodnił diesel fantastycznie nadaje się do wyścigów 24h i ciągłego butowania ;) ( kręcenia do odcinki tez ).

Pzdr,

Opublikowano

Widać, że nawet nie chciało ci się przeczytać instrukcji obsługi swojego pojazdu, Tam jest wyraźnie napisane - kiedy pojawia się żółta kontrolka oleju i co to oznacza. W BMW E46 zapala się ona własnie po zgaszeniu silnika informując ciebie iż .................( doczytaj w instrukcji ) i dlatego jej kolor nie jest czerwony.

Hmmm powodzenia - jak juz jeden z kolegów nam udowodnił diesel fantastycznie nadaje się do wyścigów 24h i ciągłego butowania ;) ( kręcenia do odcinki tez ).

Pzdr,

nie nie chciało bo mam w niemieckiej wersji , jak sciągne w pl to bede się wymądrzał , niemiecki słabo znam

i kolego Piotr nie mieszaj mnie do bezsensownej dyskusji że twoją benzyna jest naj naj naj , czytałem twoje przepychanki z Rado_! wiec z nim sobie porozmawiaj mnie w to nie mieszaj

2 raz mi się to zrobiło wiec wolałem dopytac kolegów z forum , e46 mam od niedawna , to jest mój 4 disel i niepouczaj mnie co moge a co nie moge ,

jezdże tak jak mi się podoba i jak mam ochote to moja bunia dostaje po du... i nie widze w tym nic szkoującego , po co kupiłem takie auto by się turlać ???

, z takim pojawianiem się kontrolki spotkałem się 1 raz

jestem nowy i się pytam , nierozumiem po co te docinki , wybrałem disla bo wole disla i nic ci do tego , nie bede tłumaczył dlaczego , i niepouczaj mnie jak mam jeździć

sorx może za ostro ale .... , wole się dopytac kolegów co mają disla

Opublikowano

nie nie chciało bo mam w niemieckiej wersji , jak sciągne w pl to bede się wymądrzał , niemiecki słabo znam

Nikt się nie wymądrza lecz przed użyciem czegokolwiek wypadałoby się zapoznać z instrukcją obsługi - nieprawdaż??? Masz praco czegoś nie wiedzieć - więc odesłałem cie do instruckji obsługi gdyż tam jest to wyraźnie napisane - i tyle. Nie chce ci się szukać w instrukcji - twoja sprawa - w takim razie przyjmuj wiadomości iż temperatura oleju jest zbyt wysoka, spręzarka źe chłodzona itp... twój problem nie mój.

i kolego Piotr nie mieszaj mnie do bezsensownej dyskusji że twoją benzyna jest naj naj naj , czytałem twoje przepychanki z Rado_! wiec z nim sobie porozmawiaj mnie w to nie mieszaj

A kto cie miesza??? Chyba nie doczytałes wątku do końca - nasze benzyny są do niczego - klekot wygrywa ;-).

niepouczaj mnie co moge a co nie moge

A kto cie poucza - twoja małpa - twój cyrk - czy ja gdzieś cie pouczyłem jak masz jeździć???

jezdże tak jak mi się podoba i jak mam ochote to moja bunia dostaje po du... i nie widze w tym nic szkoującego , po co kupiłem takie auto by się turlać ???

j/w - twoja małpa i twój cyrk.

z takim pojawianiem się kontrolki spotkałem się 1 raz

jestem nowy i się pytam , nierozumiem po co te docinki , wybrałem disla bo wole disla i nic ci do tego , nie bede tłumaczył dlaczego , i niepouczaj mnie jak mam jeździć

Widzisz a jakbyś poczytał instrukcję zamiast się oburzać ( do ściągnięcia z tegoż forum ) byłbyś bogatszy o pewną wiedzę - a tak pozostaje ci tylko się oburzać.

P.S. Gdzie ja napisałem że neguję twój wybór diesla???

Chyba czytałeś inne słowa niż ja napisałem - i zbyt wiele sobie dodałeś.

wole się dopytac kolegów co mają disla

Spox - tylko niestety żółta kontrola olejowa zarówno w dieslu jak i w benzynie oznacza dokładnie to samo!!!.

Pzdr,

P.S. Cosik mi się wydaje, że Radzik78 i Rado_! to ta sama osoba :P:P

No i macie identyczne samochody 330xd ;P, robicie identyczne błędy ortograficzne w postaci pisania NIE z czasownikami łącznie oraz identycznie źle piszecie słowo DISEL -

Ale to tylko moja przypuszczenia

Opublikowano

Hehe po prostu może wstyd mu się było przyznać, że jego cudowny, najwspanialszy klekot też pije olej :D

Tak czy siak zrób dolewkę i problem zniknie. A instrukcja, jak już pisał Piotr, dostępna jest na forum.

Opublikowano

sorki ale nie bede komentował pieniacza , niech moderator się tym zajmie bo już mnie koleś w denerwuje , ciekawe czy taki mocny w gębie jesteś w rzeczywistosci

wracając do tematu

sprawdziłem stan i faktycznie mam w normie ale jest na minimum , 1 raz się spotkałem z tym ze kontrolka niskiego stanu oleju zapala się nie wczasie jazdy ale po wyłaczeniu silniku

jeszcze 1 , jestem w połowie do inspekcji a olej mam czarny , coś mi ten przegląd w niemczech dziwnie wyglada , na wszelki wypadek chyba zrobie go wcześniej, pojade i sprawdze autko u mechanika

Opublikowano
sorki ale nie bede komentował pieniacza , niech moderator się tym zajmie bo już mnie koleś w denerwuje , ciekawe czy taki mocny w gębie jesteś w rzeczywistosci

Powstrzymaj się od tego typu komentarzy pod moim adresem!!!!

Ja ciebie nie obrażam i ty zrób to samo w stosunku do mnie

Opublikowano

Powstrzymaj się od tego typu komentarzy pod moim adresem!!!!

Ja ciebie nie obrażam i ty zrób to samo w stosunku do mnie

człowieku to czytaj co piszesz , najpierw jedziesz na kogoś a później się dziwisz

po co te kretyńskie komentarze , po co wku.. ludzi , bawi cię to to się kiedyś zdziwsz jak ci ktoś wytłumaczy łinteligencie który błędów nie robi , siedzi pryszczaty przy komputerze i cedzi te słówka i docinki , ze mną jest krótka piłka

za dużo czasu masz wolnego , weź się lepiej do roboty

twoje komentarze mnie nie intersują

I SIĘ ODEMNIE ODPIER...... KRAWACIARZU !!!

Opublikowano

po co te kretyńskie komentarze , po co wku.. ludzi , bawi cię to

unosisz się zupelnie niepotrzebnie kolego!!!

to się kiedyś zdziwsz jak ci ktoś wytłumaczy łinteligencie który błędów nie robi , siedzi pryszczaty przy komputerze i cedzi te słówka i docinki , ze mną jest krótka piłka

Próbujesz mnie zastraszyć???

Nie dość, że nie umiesz żyć w społeczności, jak już ci wspomniałem kiedyś naczytałeś sie za dużo głupot w internecie i teraz próbujesz na siłę zainteresowac tym wszystkich dookoła.

Spuść z tonu!!!!! bo nie tylko ja przestanę z tobą dyskutować ale zrobią to takżę inni - bo z polemiki z takimi nie wychodzi kompletnie nic.

I SIĘ ODEMNIE ODPIER...... KRAWACIARZU!!!

No z tej strony już się pokazałeś - a może masz coś jeszcze do zaoferowania - normalnego???

Opublikowano

skończ już człowieku , chciałem się szybko czegoś dowiedzieć a spotkalem się tu idiotami co swoje ego nadymają i zamiast coś doradzić to wkur.. a później wielce zdziwiony bo ktoś zaregował na jego docinki i wielce obrażony

myślisz że masz jakiś tam tytułek to taki mundry jesteś , żal mi cię , jedyne co potrafisz to psuć ludziom dzień , chyba jak widzisz kogoś co ma na końcu d to ci się zapala czerwona lampka żeby mu dogryźć i swoje mundre 3 grosze dodać , odwal się człowieku

żegnam w sumie coś tam się dowiedziałem

ale nikt mi nie opowiedział dlaczego kontrolka stanu oleju zapala mi się po zgaszeniu silnika , powinna się palić po zapaleniu a się nie pali ,

wybaczcie że mnie to zdziwiło i że śmiałem się tu czegoś zapytać,

Opublikowano

Radzik78, dostajesz ostrzezenie za uzywanie przeklenstw na forum i obrazanie innych uzytkownikow. Skoro jestes nowym uzytkownikiem, to wypadaloby zapoznac sie z regulaminem forum i sie do niego stosowac.

A to, ze smiales sie o cos zapytac, wspanialomyslnie Ci tym razem wybaczam.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
to jest poprostu oznaka za niskiego stanu oleju i tyle na razie jest pomaranczowa jako ostrzezenie pozniej bedzie czerwona a jak to przeoczysz to bedzie koniec silnika a jak potrzebujesz tlumaczenia to daj znac mieszkam w de to ci pomoge zaden problem na razki
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

jeszcze 1 , jestem w połowie do inspekcji a olej mam czarny , coś mi ten przegląd w niemczech dziwnie wyglada , na wszelki wypadek chyba zrobie go wcześniej, pojade i sprawdze autko u mechanika

a ja mysle ze zaraz po kupnie trzeba zrobic przeglad wszystkich plynow i jezeli trzeba powymieniac a olej i filtry to podstawa i nie wierzyć w to co mowi sprzedajacy bo ksiazke serwisowa mozna podrobic :duh:

a jezeli chodzi o kontrolke to sie zapala po zgaszeniu silnika :D bo jak sie zapali podczas jazdy to ze stanem oleju juz jest zle :mad2:

http://img69.imageshack.us/img69/4769/dscf7685kopia.jpg

/// BORN ON THE RACETRACK TO LIVE ON THE STREET ///

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ciekawe czy moderator może sprawdzić czy to te same osoby?? :roll2:

Tak na marginesie, powinienieś wymienić płyny zaraz po zakupie auta,

A ty nawet nie wiedząc co w silniku pływa katujesz biedaka :nienie:

Żebyś się nie zdziwił jak coś padnie - i nie tyczy się to

tylko DIESLI koledzy.

Pozdrawiam