Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mój tata ma problem ze swoim BMW 525d a wiec zaczne od początku.

Wczoraj pojechal do kolegi po bezyne (ten kolega spuszcza ze swojego samochodu nie prywatnego i sprzedaje go tacie taniej niz jest na stacjach bezynowych) i wczoraj tata wlał ja do swojej BMW (auto było juz rozgrzane) jak wlał ta bezyne to troche pojezdzil , ale jak tak jezdzil to tak cos mu nie przypasowalo po tej bezynie .

Odstawil auto na parking , auto postalo noc rano tata powiedzial ze cos ta bezyna betce nie przypasowala i chcial gdzies pojechac i ja spuscic i ja poszedlem z nim zeby pojechac gdzies i ja spuscic ale jak chcial zapalic auto to byla wielka lipa silnik krecil sie i krecil ale nie chcial odpalic .

Podnieslismy maske i tata chcial odkrecic filtr paliwa ale mu sie nie udalo bo nie mial jednego klucza ale chcial jeszcze sprawdzic czy dochodzi paliwo do filtra i czy z niego wychodzi , paliwo dochodzilo do filtra i wychodzilo .

I tedy tata wpadl na pomysl jak spuscic paliwo , przekrecil kluczyk w stacyjce do tego momentu gdzie wszystko sie zapala wszystkie swiatelka na desce rozdzielczej (wtedy wszystko sie zapala ale silnik sie nie wlancza ) i zaczelismy spuszczac paliwo z tej rurki co wchodzi do filtra i tacie wtedy adrenalina sie podniosla bezyna jest zawsze taka przezroczysta jak np. olej do frytek a to paliwo nawet nie bylo przezroczyste cale zamulone bylo i nawet sie pienilo to palowo wygladalo jak plyn do mycia naczyn i spuscilismy wszystko , tata kupil na cpnie 20 litrow ropy i wlal do baku ale juz nie odpalal go bo chcial zeby akumulator sie troche podladowal i dopiero jutro go sprubuje odpalic ale jak nie odpali to bedzie musial cos z tym zrobic .

A i dodam ze po ktoryms razie to juz chcial ale nie mogl odpalic .

Moze wiecie co sie stalo moze ktos mial to samo co moj tata i mi pomoze .

A i moze to nie istotne ale w zime wlanczal sie tacie komunikat pre heatink (wyczytalem ze to swiece sie dogrzewaja czy cos w tym stulu)

Prosze o pomoc i z gory dzieki

Opublikowano
Dlaczego tata pojechał po benzyne skoro jeżdzi na rope i ile płaci za paliwo
Opublikowano

pewnie kolega zaciągnął ropy z dna zbiornika... a tam jest coś co przypomina konsystencją mazut, czarne dziwne coś. Ot, po prostu jak sie tam tankuje po kilkaset litrów to cały syf osiada na dnie własnie :) jak kiedyś niechcący te zawiesine ruszyłem to potem miałem w tej ciężarówce do wymiany komplet filtrów i wszystkie wtryskiwacze do naprawy bo sie pozapychały :)

no cóż...

czasem sie zdarza ;)

oszczędności sprzedał;)

Opublikowano
Dlaczego tata pojechał po benzyne skoro jeżdzi na rope i ile płaci za paliwo

pomylilo mi sie po rope pojechal a nie wiem ile placi wziol od niego 40l ropy i cale 40l bylo takie zamulone

Opublikowano

Ropa to się pieni akurat, ale fakt, że kolorem powinna przypominać benzynę.

Moja rada: Lepiej niech tato nie oszczedza na paliwe, bo beema wam się sporo odpłaci, jak zacznie padać układ zasilania.. :naughty:

Opublikowano
magnus8891 popsułeś tacie auto :mrgreen:
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano
Trzeba powiedzieć, że uszkodzony układ wtryskowy to całkiem niska kara za paserstwo. Mogło być znacznie gorzej.