Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich, zastanawiam sie nad kupnem cupe E-46 i niewiem czy 2,2l czy 2,5l boje sie troche spalania. Szukam auta z malym przebiegiem 02,03.rok na co przy zakupie zwracac uwage? Ogolnie co myslicie o tych motorach niema z nimi wiekszych problemow?

Z gory dzieki!!!!!

Edytowane przez Wasyl.w
Opublikowano

w temacie pytasz o cos zupelnie innego???

wez 2,5. ja teraz bym wybral 3,0 o niewiele wieksze ma spalanie od 2,5

jak bedziesz dbal to nic silnikowi nie bedzie gorzej z dolegliwosciami jakie te samochody maja,ogolnie to moze nic strasznego ale trudno dojsc co jest czego przyczyna

nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano

2,5 litra będzie lepsze - więcej mocy a spalanie takie samo :)

przy zakupie to oczywiście na kompa podjedź, sprawdź czy coś nie cieknie z silnika, skrzyni, z tylnego mostu, warto posłuchać vanos czy nie terkocze

benzynowe o tyle pewniejsze przy zakupie,że przy ewentualnej naprawie po zakupie nie wpuścisz się w jakieś wysokie koszta jak w przypadku diesla

Opublikowano
Dzieki za informacje silniczki ok wiekszych problemuw z nimi niema to chyba sie zdecyduje ale na 2,2l ile to pali tak szczerze przy normalnej jezdzie?
Opublikowano
Napisz ile w warunkach w jakich się poruszasz pali Twój tds i dodaj sobie ze 3 litry(zupełny strzał) do spalania miejskiego i trochę mniej do tego w trasie to będziesz mniej więcej wiedział. Bo trudno powiedzieć ile komu pali R6, ponieważ jedni piszą 14-15 a inni uparcie trzymają się wersji, że nigdy nie widzieli wyników powyżej 10litrów. Ja mieszkam w dużym mieście, w którym często są korki i u mnie średnie spalanie w wysokości 14 litrów poruszając się w godzinach szczytu to normalka i niżej nie zejdę, ale np. dzisiaj w nocy jadąc cały czas prostą drogą na obrzeża Wrocławia przez 15km średnie spalanie wyszło mi 7.5l, a jechałem cały czas z prędkością 90-100 chyba z jednym tylko zatrzymaniem się.
Opublikowano
2,2l ile to pali tak szczerze przy normalnej jezdzie?

Samego miasta ci nie podam - bo nie jeżdzę 100% miasto, ale:

1. trasa - 7,3-7,5L/100km - bez "mulenia" ale też bez "rajdowania"

2. mieszany - 10,5-10,8L/100km - mieszany 50/50

Podejrzewam, że w samym mieście przy duzych korkach realne spalanie wynosi około 12,5-13L/100km.

Opublikowano

"ja sie troche podepne pod temat i zapytam czy wie ktos moze czy jest jakas roznica w osiagach itd miedzy 320 ale 2,2 majaca 170 km a 323 majaca rowniez 170 km ???"

Witam ! Różnica to typ silnika ;-).

323 - M52TU

320Ci - M54

Opublikowano
"ja sie troche podepne pod temat i zapytam czy wie ktos moze czy jest jakas roznica w osiagach itd miedzy 320 ale 2,2 majaca 170 km a 323 majaca rowniez 170 km ???"

Witam ! Różnica to typ silnika ;-).

323 - M52TU

320Ci - M54

To co podałeś to nie jest różnica w osiągach.

320i moc 125kW przy 6100obr/min 210Nm przy 3500obr/min

323i moc 125kW przy 5500obr/min 245Nm przy 3500 obr/min

Wychodzi że 323i będzie "zdeczka" lepiej przyspieszało i będzie "ciut" elastyczniejsze.

320i 0-100 - 8,2s

323i 0-100 - 8,0s

Róznica jest także w pojemnosciach - 320 - ma 2171cm 3

323 - ma 2494cm 3