Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam was. jestem szczęśliwym posiadaczem e36 316 z 1996 r ale ostatnio nakręciłem sie na e30 bardzo mi się podobają, e36 nie chcę sprzedawać bo moja kobieta by nią do pracy jeżdziła mam nadzieję że mi jej nie wykończy :? chodzi mi po głowie jakaś ładna e30 z jakimś większym silnikiem co byście polecili 2 litry wystarczy czy coś większego i na co zwrócić uwagę przy zakupie. pozdrawiam
Opublikowano

oooj tych tematów "na co zwrócić uwagę" już było trochę...

Najważniejsze jest to żeby niebyła bardzo prana (nie chodzi mi o jakiś tam malowany błotnik tylko żeby coś typu podłużnice niebyły ruszone) i żeby rdza się go nie czepiała, ciężko będzie Ci znaleźć autko tylu letnie w należytym stanie ale da się chyba...

A co do silnika-jak sam uważasz, 2.0 miały 125 lub 129km-jeśli Ci to wystarczy to gra muzyka.

Opublikowano
2.0(m20b20) to chyba najgorzy wybór w e30 :duh: mozesz poszukać 1.8is albo 2.5(spali ciut więcej niż 2.0 a jeździ dużo przyjemniej!)Albo jakiejś po swapie na m50b coś tam...bo m20 w dobrym stanie to już rarytas niemalże.Patrz aby nie przekoszona była jak kolega pisze i nie poachowaniu,resztę można ogarnąć :wink:
Opublikowano

teoretycznie najgorszy, ale:

znalezienie nie zakatowanej 2.5 w normalnej cenie graniczy z cudem, wiem bo szukałem długi czas, a wydawanie na takową 8 koła, albo więcej jest bez sensu, lepiej kupić 2.0 za 4 i zrobić swapa na M30b35, czy m50b25, szczególnie jeśli auto nie będzie do codziennej jazdy

warto poszukać 320i z zawiasem na grubej ladze, wyposażenie nie jest takie ważne, wszystko można dołożyć stosunkowo łatwo i tanio, poza m-technikiem, mechaniczne rzeczy i tak jakieś wyjdą do roboty, blacha podobnie, dobrze do pierwszej zimy, potem musisz porobić mniejsze lub większe zaprawki, ranty błotników, progi w miejscu podkładania lewarka, tylny pas za rejestracją, klapa bagażnika, podłoga

IS to dobry silnik, jest szybsze od 320, z tym że brakuje mu 2 garów