Skocz do zawartości

touring tuleje tylnej belki czy ktos sam wymienial

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
musze wymienic u siebie tuleje tylnej belki. czy ktos z was sam to wymienial. jesli tak to w czym jest najwieksza trudnosc.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja wymieniałem ale nie sam.

Miałem zamiar zabrać się za to sam ale jest z tym trochę kłopotów.

Największy problem to wyciągnąć stare no i wsadzić nowe < czyli prawie wszystko co trzeba zrobić >

Słyszałem o takich co w czasie wkładania nowych nie mogli ich za nic dopchać do końca.

Inni mówili , że ciężar samochodu wystarcza.

Łatwiej by było jak by wyciągnąć całą belkę ale to kupa roboty.

Zapłaciłem za wymianę po 100 za sztukę < plus tuleje oczywiście >

Robili to prawie cztery godziny w serwisie bosch-a.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
no stare to poprostu trzeba zniszczyc czy wiertaka czy inaczej. problem wlasnie wydaje mi sie ze moze wystapic przy wciskaniu bo duza i dluga ta tuleja, ale jakby ja nasmarowac ta pasta co opony zakladaja???
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z wiertarką bym nie ryzykował bo tuleja ma wewnątrz stal a obudowa jest alu.

Wiertło zgoni do boku i po belce.

Są tacy co do wyjęcia stosowali temperaturę < jakiś palnik > i nadtopiona guma wypadała sama.

A smarować nowe to podobno tylko talkiem.

Ja myślę , że wcisnąć się da śrubą i podkładkami.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=87859&highlight=tuleje+tylnej+belki

Polecam temat mojego autorstwa :cool2:

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano (edytowane)

witam

kiedyś spytałem gościa na niemieckim eBayu, dorabia takie ściągacze na zamówienie, z tego co pamiętam wyszedłby z przesyłką chyba ok 90 Euro, samemu mi się nie opłaca kupować, ale może jakbym kupił miałby ktoś ochotę wypożyczyć za jakąś symboliczna sumę, lub może ma ktoś taki ściągacz i chciałby wypożyczyć :roll2:

Edytowane przez tn23
www.nowak-motocykle.pl
Opublikowano
no przeanalizowalem temat podpowiedziany przez dyzia i jest tam dokladny opis jak zrobic sciagacz. i bede sie do tego zabieral.
Opublikowano
panowie bo przymierzam sie do robienia sciagacza ale nim wogloe zaczne cos robic to mam jeszcze jedno pytanko. czy nivo w niczym nie przeszkadza???
Opublikowano
no i co z tym nivo??? przeszkadzac raczej nie powninjno przynajmniej tak mi sie wydaje tylko czy jak odkrece belke z jednej strony to czy potem uda mi sie ja zakrecic spowrotem. chodzi o to czy poduszki sie poddadza czy jak to nazwac. ewentualnie jak spuscic powietrze z poduszek ??