Skocz do zawartości

ABS/ASC.......... o co chodzi???? ;/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Problem wygląda tak:

Po dłuższym postoju (3-4h), wszystko jest ok, problemy zaczynaja sie po przejechaniu ok 8-10 km. Wtedy zapalaja sie kontrolki ABS/ASC. -systemy nie działaja. Zgaszenie silnika, i odpalenie na nowo pomaga tylko na "chwile" jakies 500m. i znowu kontrolki sie zapalaja. Gdy auto znowu postoi ze 3-4 h mozna nim bez problemu przejechac 8-10km. i tak w kółko. wczesniej miałem problemu z czujnikami, wymieniłem dwa tylne. miałem spokoj ok miesiaca. Pojechałem wczoraj do elektryka, podpiol komputer i wyskoczył błąd 64 "ciągła transerencja" (czy jakos tak). Mierzył predkość kół, i wszystkie pokazuja tak samo. nie wyskakuje zaden inny bład- czy ktos ma pomysl? Dodam ze auto jest z 1996 roku 525tds.

za wszystkie wskazowki z gory dziekuje:)

Opublikowano
to może pora sprawdzić czujniki z przodu
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
ale jezeli po podłączeniu pod komputer, nie wysakauja błedy czujników przednich..... i jezeli mechanik sprawdza wskazania czujników i wszystkie sa takie same, to w jaki sposób maja byc uszkodzone?
Opublikowano

a moze w momencie sprawdzania dzialaly tak jak po odpaleniu auta-poprawnie i blad nie wyskoczyl.

Skoro masz dobra predkosc, opony te same to ktorys z czujnikow pada.

Tez tak mialem tylko ze mi na dziurach sie zapalalo ABS/ASC

Opublikowano
Auto w czasie podpinania było juz z błędami, i w czasie jazdy z kompem błąd wyskakiwał... jak mam dojśc który czujnik , jeżeli komputer pokazuje ze wszystkie są sprawne?
Opublikowano
Witam. Problem wygląda tak:

Po dłuższym postoju (3-4h), wszystko jest ok, problemy zaczynaja sie po przejechaniu ok 8-10 km. Wtedy zapalaja sie kontrolki ABS/ASC. -systemy nie działaja. Zgaszenie silnika, i odpalenie na nowo pomaga tylko na "chwile" jakies 500m. i znowu kontrolki sie zapalaja. Gdy auto znowu postoi ze 3-4 h mozna nim bez problemu przejechac 8-10km. i tak w kółko. wczesniej miałem problemu z czujnikami, wymieniłem dwa tylne. miałem spokoj ok miesiaca. Pojechałem wczoraj do elektryka, podpiol komputer i wyskoczył błąd 64 "ciągła transerencja" (czy jakos tak). Mierzył predkość kół, i wszystkie pokazuja tak samo. nie wyskakuje zaden inny bład- czy ktos ma pomysl? Dodam ze auto jest z 1996 roku 525tds.

za wszystkie wskazowki z gory dziekuje:)

powtorze ktorys raz na 99%brudne sensory a komp pokazuje blad jak do wymiany mialem kilka razy ten sam problem i identyczne objawy,myl mi gosc w takim hobby warsztacie pracuja tam fanatycy bmk nawet autoryzacje z bmw na service dostali i wlasnie jeden z nich mowil ze z abs w bmw najczesciej brud jest powodem bo psuja sie b.b.rzadko wiem ze mozna wymienic i czesto tak mechanik robi,ale to cpo opisujesz pasuje jak nic na czyszczenie,niewiem w ktorym miejscu sie to czysci niepatrzylem uwaznie czyscil czyms na bazie spiru pewnie jakis popularny srodek do czyszczenia po tamtym zxabiegu jezdzilem az do spzedazy bez problemow w e 34 bylo podobnie z tym ze tam niemialem asc i tylko abs wyswietlalo sprobuj koszt niewielki albo zaden jak sie wie w ktorym miejscu umyc no i ten mechanik myl wszystkie cztery sensory
Opublikowano
Witam z tej strony jacek z wrocka.Kilka dni temu zapaliła się kontrolka abs/asc i do dzis świeci.Po wymontowani przednich czujników i sprawdzeni wynika że nie mają oporu.Czy to możliwe aby dwa naraz sie popsuły?
Opublikowano
Czy ktoś wie GDZIE SZUKAĆ tych SENSORÓW? bo ja nie mam pojecia o co chodzi :)
Opublikowano
Szukaj po wewnętrznej str. tarczy, idź po kablu

" _______

/________\

OO=[][]=OO > ///M-POWER

[#]--------[#]

Opublikowano
ale Czy to chodzi o Czujniki?
chyba tak,czlowiek ktory to robil nazywal sensor pewnie chodzi o czujnik ale niewiem co sie czysci w tym czujniku pewnie element ktory bezposrednio styka sie z tarcza tzn jest najblizej musi tam byc rodzaj sensora ktory zbiera informacje mysle ze zachodzi jakim szlamem trudnym do usuniecia bez jakiegos mocniejszego specyfiku
Opublikowano
w tyle sa wsadzone czujniki NOWE...z przodu sa stare, ale nie ma mowy o wyciagnieciu ich i wyczyszczeniu- lata robia swoje, proba wyciagniecia zakończy sie ich uszkodzeniem:)
Opublikowano
dołącze sie do dyskusji. Mnie sie ostatnio w wilgotną pogodę zapaliło tez ABS i ASC, ale ponieważ oddałem samochod do ASO przy okazji innej roboty zapytałem o ten problem z ABSem i ASC. Generalnie gośc mówi że w E39 są problemy największe z czujnikami lewy tył, hmm nie wiem czemu akurat te, ale mi także predkościomierz nie działał i ekonomizer i gosc odrazu powiedzał ze to lewy tył (bo odpowiada za wsakazania prędkości), i najprawdopodobniej trzeba wtyk wyczyścić i tyle. Więc wnioskuje ze jezeli masz wskazania predkosciomerza to napewno nie jest to lewy tył. Pozostają tylko trzy pozostałe.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
lata robia swoje, proba wyciagniecia zakończy sie ich uszkodzeniem:)
dokładnie tak będzie ale to bolączka nie tylko BMW w większości aut czujniki po takim czasie ulegną zniszczeniu przy próbie demontażu. Ja temat przerabiałem w zeszłym tyg. Wcześniej zaopatrzyłem się w używany ori czujnik, podmianka i lata jak ta lala
Opublikowano

to czyli , jezeli dwa tylne mam wymienione , to mam wymieniac teraz dwa przednie??? (w ciemno)?

:/

Opublikowano

Temat wałkowany tyle razy!!!!!!!!! Wystrczyło wpisac abs w szukajke :)

Sa 2 opcje czujnik lub sterownik. W autach do połowy 98r czyli ze starym systemem ABS ( szare wtyczki w czujnikach) wiekszosc awari to czujniki. natomiast od 98r to 50% czujniki a drugie 50 % to sterowniki. Najlepiej byłoby przejechac sie z lapkiem i obczaic czy przypadkiem którys czujnik nie wariuje przy wiekszych predkosciach. Bo na postoju moze byc dobrze kasujesz bąłd i lecisz w pewnym momencie jeden czujnik podaje złą predkosc i jest błąd :( zapala sie ABS I ASC

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
jezdziłem z podpiętym komputerem, ale tylko do 20km/h... nie wiem dlaczego do takiej predkości... i podczas jazdy czujniki pokazywały ta sama predkosc.