Skocz do zawartości

Łożysko pod kierownicą e 36

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! mam pytanie odnośnie łożyska które znajduje się na kolumnie kierowniczej - widoczne po zdjęciu kierownicy. Czy można wymienić/ kupić samo łożysko czy trzeba całą kolumnę. I ewentualny koszt jeśli ktoś miał z tym do czynienia. Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam!
Opublikowano
nie wiem czy widać numery łożyska :doh: ale jak tak to pytaj w sklepach z częściami i serwis
Opublikowano
  • Autor
Numerów nie widać. Ale udało mi się znaleźć tą część (na zamówienie). Razem z tulejkami łożysko kosztuje około 60 zł- gdyby kogoś interesowało. Objawy wyrobienia to luz koła kierowniczego w pionie i poziomie. Pozdrawiam!
Opublikowano
takie zachowanie jak twoje (opis ) jest :cool2: pozdro [ha ha kiedyś w mrągowie zatarłem most w mojej bmw :twisted2: pomyślałem że wspomnę bo widzę że jesteś z mrągowa] :wink:
  • 1 rok później...
Opublikowano
A gdzie kupiłeś takie łożysko też mam ten sam problem z tym łożyskiem i nigdzie nie mogę dostać auto to E36 cupe
Opublikowano
  • Autor
Łożysko wraz z akcesoriami zakupiłem w serwisie BMW w Sopocie ( al. Niepodległości 641, 81-879 Sopot, [email protected]). Pozdrawiam!
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Słuchaj, łatwo wymieniłeś to łożysko? Czy były z tym jakieś większe problemy? :?:
Opublikowano
  • Autor
Bez problemów. Wyjmujesz logo podważając je i masz dostęp do śruby ( z tego co pamiętam na klucz nasadowy 17). Odkręcasz, zdejmujesz kierownicę i masz dostęp do łożyska wraz z tulejami. Po wymianie, wcześniej wspomnianą śrubę należy dokręcić kluczem dynamometrycznym. Ja niestety nie posiadałem więc dokręciłem " na czuja" ;-). Widać dobrze, bo jeżdżę już dłuższy czas i wszystko gra. Pozdrawiam!
Opublikowano

Dzieki Ci bardzo.

O taką informację mi chodziło :cool2: Pzdr

Opublikowano
kolego,napisz najpierw czy masz poduszke powietrzną bo jak tak to to że logo wyjmiesz nic Tobe nie pomoże.W takim przypadku musisz wykręcić i wypiąć poduche i dopiero pod nią masz śrube..
Opublikowano
kolego,napisz najpierw czy masz poduszke powietrzną bo jak tak to to że logo wyjmiesz nic Tobe nie pomoże.W takim przypadku musisz wykręcić i wypiąć poduche i dopiero pod nią masz śrube..

Posłuchaj kolegi i jak masz poduche to w ramieniach kierownicy masz 2 sroby do jej wyjęcia,ja odłaczam wcześniej akumulator żeby jaj nie bylo.A co do łożyska,czy chodzi Ci o to ktore jest w obudowie stacyjki,bo jak tak to mam używke w bdb stanie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Poduchy nie mam. Chodzi mi o to łożysko które jest umiejscowione zaraz za kierownicą na kolumnie kierowniczej.
Opublikowano

daj najlepiej zdjęcie kierownicy,nawet podglądowe.Było kilka wersji i nie wszystkie były tak samo rozkręcane.

Co do łożyska to bardzo łatwo się do niego dostać i nie trzeba żadnych specjalistycznych narzędzi

Opublikowano
Z wymianą sobie poradzę. Gorzej,że nie moge dostać nigdzie tego łożyska a specjalnie jechać do Serwisu do Sopotu lub innego miasta oddalonego ode mnie znacznie , w którym jest serwis, też mi się nie uśmiecha.
Opublikowano

DO romekbmx.

PISAŁEM MAILA DO TEGO SERWISU Z SOPOTU, W KTÓRYM DOSTAŁEŚ TO ŁOŻYSKO I POPRAWNY MAIL TO [email protected].

Opublikowano
  • Autor
faktycznie, zjadłem jedną literę.. sorry