Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam pytanie jak w tytule,chce wiedziec czy jak sprzedam za mniej niz w umowie to mi nie naliczą podatku od wzbogacenia?
Opublikowano
mam pytanie jak w tytule,chce wiedziec czy jak sprzedam za mniej niz w umowie to mi nie naliczą podatku od wzbogacenia?

a gdzie widzisz wzbogacenie jesli sprzedajesz taniej niz kupiles?

Opublikowano
ja nie widze ale nie wiadomo jak na to skarbówka,wiem ze inni czekają 6miesiecy aby sprzedać np.handlarze
Opublikowano
ja nie widze ale nie wiadomo jak na to skarbówka,wiem ze inni czekają 6miesiecy aby sprzedać np.handlarze

podatek to procent roznicy miedzy ceną sprzedazy a ceną zakupu. U Ciebie ta roznica jest ujemna, wiec podatku nie ma.

Opublikowano
Jeżeli sprowadziłeś auto z zagranicy i nie mineło pół roku, to będziesz musiał zapłacić podatek, nie ma znaczenia, czy stracisz, 19% od ceny pewnie z Eurotaxu. Dlatego dopiero dzisiaj sprzedałem A4, bo czekałem aż minie 6 miesięcy. Jeżeli kupiłeś w Polsce to nie wiem jak jest.
Opublikowano
autko kupione w polsce,to jak bedzie z tym bo widze że są podzielone zdania?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nieprawda. Zapłaci i nikt nie będzie patrzył czy zarobił czy stracił czy nie bo płaci od wartości z katalogu.

Jedyne wyjście to sprzedać auto firmie, która się zajmuje auto-handlem jako samochód uszkodzony. Rozbiłeś, sprzedałeś i tyle. Wiem, że to działa. Można też spróbować sprzedać w identycznej cenie jak nabyłeś i tłumaczyć się że auto Ci nie pasowało bo miało jakąś wadę czy coś w podobie, ale tu nie masz gwarancji, że US nie naliczy Ci podatku.

Opublikowano
Nieprawda. Zapłaci i nikt nie będzie patrzył czy zarobił czy stracił czy nie bo płaci od wartości z katalogu.

Jedyne wyjście to sprzedać auto firmie, która się zajmuje auto-handlem jako samochód uszkodzony. Rozbiłeś, sprzedałeś i tyle. Wiem, że to działa. Można też spróbować sprzedać w identycznej cenie jak nabyłeś i tłumaczyć się że auto Ci nie pasowało bo miało jakąś wadę czy coś w podobie, ale tu nie masz gwarancji, że US nie naliczy Ci podatku.

To nie do końca tak.

Art. 19. 1. Przychodem z odpłatnego zbycia nieruchomości lub praw majątkowych oraz innych rzeczy, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8, jest ich wartość wyrażona w cenie określonej w umowie, pomniejszona o koszty odpłatnego zbycia. Jeżeli jednak cena, bez uzasadnionej przyczyny, znacznie odbiega od wartości rynkowej tych rzeczy lub praw, przychód ten określa organ podatkowy lub organ kontroli skarbowej w wysokości wartości rynkowej. Przepis art. 14 ust. 1 zdanie drugie stosuje się odpowiednio.

2. Przychodem z odpłatnego zbycia w drodze zamiany nieruchomości lub praw majątkowych, a także innych rzeczy, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8, u każdej ze stron umowy przenoszącej własność jest wartość nieruchomości, rzeczy lub prawa zbywanego w drodze zamiany. Przepisy ust. 1, 3 i 4 stosuje się odpowiednio.

3. Wartość rynkową, o której mowa w ust. 1, rzeczy lub praw majątkowych określa się na podstawie cen rynkowych stosowanych w obrocie rzeczami lub prawami tego samego rodzaju i gatunku, z uwzględnieniem w szczególności ich stanu i stopnia zużycia oraz czasu i miejsca odpłatnego zbycia.

4. Jeżeli wartość wyrażona w cenie określonej w umowie odpłatnego zbycia znacznie odbiega od wartości rynkowej nieruchomości lub praw majątkowych oraz innych rzeczy, organ podatkowy lub organ kontroli skarbowej wezwie strony umowy do zmiany tej wartości lub wskazania przyczyn uzasadniających podanie ceny znacznie odbiegającej od wartości rynkowej. W razie nieudzielenia odpowiedzi, niedokonania zmiany wartości lub niewskazania przyczyn, które uzasadniają podanie ceny znacznie odbiegającej od wartości rynkowej, organ podatkowy lub organ kontroli skarbowej określi wartość z uwzględnieniem opinii biegłego lub biegłych. Jeżeli wartość ustalona w ten sposób odbiega co najmniej o 33% od wartości wyrażonej w cenie, koszty opinii biegłego lub biegłych ponosi zbywający.

Opublikowano
mmw - zalozylem (byc moze nieslusznie) ze nie mowimy o przypadku że cena auta znacznie odbiega od jego wartosci rynkowej. Mysle, że autorowi chodzi o to, że kupil auto za jakies pieniadze a teraz za mniej wiecej zblizoną kwote sprzedaje (z jakąś niewielką stratą). Nie sądze zeby chodzilo o przypadek kupienia auta za 50k pln i sprzedaży go za 10k pln - ale tu niech sie autor watku wypowie. Jesli jest tak jak zakladam, to zadnego podatku nie bedzie
Opublikowano
kupiłem autko za 30tyś a sprzedam za 29tyś
Opublikowano

wiec jesli jego wartosc rynkowa nie odbiega jakos znacznie od tych kwot, nie masz sie czym przejmowac

Opublikowano
....cwaniakujesz a gów...wiesz o życiu.Co z tego ze podepniesz auto pod kompa,jak jest dobrze cofnięty to nic nie zobaczysz co jedynie przy ilu był serwisowany ostatnio.A serwis mogł byc 5lat temu i co w tedy... (cyt. barti801)
Kupiłem autko z przebieg 186tyś jakieś 3 tygodnie temu.Byłem wczoraj na kompie i okazało sie ze autko ma 300tyś.

Cwaniaku jak tak zrobisz to pewnie będzie Twój interes życia, ale ciekawe czy będziesz miał jaja i przyszłemu nabywcy powiesz jak do tego interesu doszło. Trochę dystansu do swoich wypowiedzi i szacunku dla forumowiczów dającym Ci poradę.

P.s.

Jeśli wszystko po za tym sprawne w aucie to zostaw je bo przecież ono spodobało się Tobie, takiego zresztą szukałeś. Na przyszłość po prostu bądź mądrzejszy przed, a nie po fakcie :twisted2:

Prowadzę swoje życie, a nie BMW
Opublikowano
ale ciekawe czy będziesz miał jaja i przyszłemu nabywcy powiesz jak do tego interesu doszło. Trochę dystansu do swoich wypowiedzi i szacunku dla forumowiczów dającym Ci poradę.

Założę się, że będzie sprzedane z obecnym wskazaniem licznika pomimo iż własciciel wie, że przebieg auta jest prawie dwa razy większy.

Miejmy nadzieję, iż następny kupujący sprawdzi auto PRZED w nie PO.