Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam mam "maly" problem :( kupilem niedawno BMW e 32 730i V8 w automacie na pozór wszystko bylo ok ale po przejechaniu ok 20 km skrzynia weszla w tryb awaryjny i tak dojechalem do domu nastepnego dnia po odpaleniu auta skrzynia dzialala normalnie a po 8-10 km znow wyswietlil mi sie komunikat "getribeprogram" jak wylacze zaplon i odpale powtórnie to znowu jest ok az do proby przerzucenia z 3na 4 bieg i tak w kolko bylem juz u mechanika ktory robi tylko BMW stwierdzil ze skrzynia jest do wymiany :( no to znalazlem w okolicy(slask) warsztat ktory zajmuje sie tylko automatami i pan nie widzadz ani tym bardziej nie jadac tym autem stwierdzil ze skrzynia jest do wymiany a koszt to 3000-4000 tys.gdy skrzynia jest w normalnym trybie to nie ma zadnych szarpniec zgrzytow itp. plynie zmienia biegi do 4 powiedzcie czy ta skrzynia to naprawde juz zlom czy tylko trafilem do zlego warsztatu

P.S olej i filtr w skrzyni wymienilem

Edytowane przez dugy78
Opublikowano

No i ma najprawdopodobniej rację.

Jeśli szybko pojedziesz do warsztatu to cena będzie oscylować w okolicach tej pierwszej sumy, jeśli jeszcze trochę będziesz szykuj tą drugą kwotę lub więcej.

(nie chce mi się opisywać co i jak - przeSZUKAJ moje posty - sporo juz o skrzyni się opisałem)

Przy ASB półśrodki zawodzą - pamiętaj.

pozdrawiam

prawdziwy mężczyzna musi mieć wał, a nie jakieś tam przeguby
Opublikowano
Wiadomo ze kazdy dzis chce zarobic.To ze wlacza Ci sie program awaryjny wcale nie znaczy ze cos jest ze skrzynia.Skoro mowisz ze zmienia biegi plynnie i ma je wszystkie....Ja bym pokombinowal.np.Jak masz mozliwosc to zamien sterownik na probe.Moze byc tez problem w wiazce(tej z lewej strony skrzyni).Moze sie kabelek jakis przetarl i traci styk jak dostanie drgan....Powodzenia.w ostatecznosci jesli potrzebujesz to dam Ci namiar do goscia w Zabrzu.Robi tylko automaty i idzie sie z nim dogadac,wydaje sie gosc godny zaufania
Opublikowano

nie spiesz sie z wymiana,mialem tak samo właczal sie tryb awaryjny,gasilem właczalem i jechalem dalej,byłem w 2 warsztatach nie chcieli nawet tego obejrzec tylko odrazu wymiana,wkoncu ktos mi polecil goscia co potrafi naprawiac nie tylko wymieniac :cool2: pogrzebał w elektryce, (niby cos z ładowaniem itd. ) + wymiana akumulatora bo był podjechany od tamtej pory zapomnialem o trybie awaryjnym... :mrgreen: do nie dawna skrzynia mi szarpała przy przerzucaniu z 1 biegu na 2 tak samo pytalem w warsztatach,forum itd ze poczatek konca skrzyni :duh: ,okazało sie inaczej i gosciu niedał jej jeszcze wyzionac ducha :twisted2:

moja skrzynia 4HP24 ale problem moze taki sam ...

Opublikowano
kolego Kapsel mozesz mi podrzucic jakis namiar no tego mechanika z zabrza jestem z piekar wiec to napewno blizej niz do krakowa a niechce za bardzo eksploatowac teraz tej skrzynki bo niewadomo jaki diabel tam siedzi z gory dziekuje
Opublikowano
Zacznij od wymiany akumulatora, bo to najczęstsza przyczyna fałszywego meldunku Getriebeprogramm...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
dzieki za rady skrzynia naprawiona znalazlem kolesi ktorzy naprawiaja skrzynie i wymienili mi "kosz forwardu" "kosz "F" kosz D-G oraz uszczelnienia olej i filtr i jest ok koszt tylko i aż 1600 ale zawsze to nie 4000 :twisted:
Opublikowano
dzieki za rady skrzynia naprawiona znalazlem kolesi ktorzy naprawiaja skrzynie i wymienili mi "kosz forwardu" "kosz "F" kosz D-G oraz uszczelnienia olej i filtr i jest ok koszt tylko i aż 1600 ale zawsze to nie 4000 :twisted:

koszt rewelacyjny ! trzeba miec tylko nadzieje ze zrobił to dobrze i że skrzynia troche pochodzi...

Opublikowano
wiesz mysle ze okaze sie w praniu :twisted: ale jak narazie mam gwarancje na pismie takze jestem dobrej mysli :wink: