Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam już druga tylna sprężyna mi padłą w 320d z 98r

mam 2 zapasowe sprężyny gdzieś je kiedyś dostałem jedna z 320 druga z 328 (przynajmniej tak je ktoś opisał) obie oznaczone szarą farbą ale jedna jest ciut jakieś 0,5 cm niższą, zwoje tyle samo nie wiem czy można takie założyć do tej pary miałem założone sprężyny oznaczone beżową farbą i te strasznie padają!

Edytowane przez Sajgon1
Opublikowano

Spręzyny powinno wymieniać się parami !

sam odpowiedziałeś sobie na pytanie czy możesz założyć wyższą i niższą... nie.

Co do pękania sprężyn o danym kolorze kropek to musiałeś mieć bardzo wyjąkowego pecha albo coś innego powoduje że pęka lub pękają (podejrzewam że pęka tylko jedna i nie wiem czy ta sama strona bo nie napisałeś).

Na pewno producent nie oznacza spręzyn w zależności od koloru kropek :

- czerwone kropki -pekają często.

- szare -czasem

- zielone-nie

:clap:

Opublikowano
2 x z prawej strony padł górny zwój, ostatnio nie potrafiłem na drodze się utrzymać sprawdziłem amory i : przód ok roczne sensatraki tylny prawy ok tylny lewy aż 1% sprawności :( to i tak dziwne bo padła 2 razy tylna prawa sprężyna gdzie amor jeszcze jest w miarę sprawny, nowe amorki refleksy gazowe już czekają w bagażniku teraz z tymi sprężynami się drapie po głowie bo oznaczenie kolorami takie same ale jak juz pisałem jedna ciut wyższa
Opublikowano
trochę to lipa z tymi różnicami bo autko krzywo będzie stać i pewnie tak samo jeżdzić :twisted2: sprężyny w e46 to chyba można powiedzieć "ten typ tam ma" - jak mawia Czesio mechanik. Taka przypadłość + polskie najwspanialsze drogi i drużki osiedlowe, gdzie więcej dziur niż asfaltu ( naprawdę aż mi :oops: za polskie niedbalstwo i :evil: mnie ogarnia, a przez to wszystko :cry2: się chce). też mam pęknięte po jednym zwoju w każdej i napewno właściwości jezdne odbiegają od idealnych ale da się jeżdzić. poluję na używki z żółtym paskiem ale ciężko. oryginał grubo ponad 3 stówki za szt, a nieorygi jakieś 270 zł za szt. Więc ceny niezłe
Opublikowano
Witam kolegów forumowiczów sajgon1 i artur.sr nawiązujac do tematu to potwierdzam fakt pękania sprężyn tylnychw E46 :mad2: kombinacje z podmiankami z328 do 320 może być lipna :nienie: ja osobiście kupiłem w INTRE CARS-ie utwardzane renomowanej firmy szwedzkiej LESJOFORS czekają na montaż. Mozna takie znaleźć na allegro( AutoJapan_2007 )adres. montaż ponoć dość prosty :mrgreen: pozdrawiam
Opublikowano
LESJOFORS takie kiedyś zamówiłem ale okazało się ze miały chyba o dwa zwoje mniej i o jakieś 3 cm niższe od oryginałów wiec nie zakładałem bo by to dziwnie wyglądało przód wysoko tył nisko