Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od razu piszę że komenda ta pokazuję mi się wraz z ikonką smarowania.jedno pytanie wyświetlił mi się ten błąd pierwszy raz kiedy oleju było na min.(wyświetlił się wraz z ikonką smarowania) dolałem póżniej było wszystko okej no i tak od tamtego czasu miałem troszkę oleju w zanadrzu na szczęście.Ostatnio w trasie troszkę ale dosłownie około 10 km przycisnołem na sporcie i zaświeciło się znów i w trasie strach,zatrzymałem się dolałem cały litr i paliło się ciągle miałem do domu jeszcze jakieś 60 km po drodze zatrzymywałem się patrzałem na bagnet oleej był wody nie było widać na bagnecie(dodam że jakieś 2 tys. km temu była robiona uszczelka pod głowicą) a różnicy w jeździe żadnej nie było, tak wiec ryzykowałem i 50 km przejechałem z tą kontrolką i komendą z sercem na ramieniu wkońcu 5 km przed moją miejscowością zgasło i było wszystko okej jakby nic i niewiem do dziś..

Czy to może byś uszkodzony czujnik czy co ?

Aha i dodam że najprawdopodniej mam lekki wyciek oleju gdzieś ponieważ mam lekkie plamki pod silnikiem mechanik patrzał ale mówi że "osmarkany" jest od spodu ale nic nie widzi dokładnie skąd.

Ostatnio jak stała około 5 dni po odpaleniu l przez jakieś 30 sek znów to samo komenda + ikonka smarowania.Co to może być ?

Pozdrawiam

Opublikowano

O to ja sie podepnę z moim problemem.

Dzisiaj wieczorem byłem w centrum Krakowa - jechałem sobie po poziomach parkingu, zatrzymałem auto na miejscu postojowym, wyłączyłem silnik i wraz z przekręceniem stacyjki (przy wyłączaniu) zaświeciło mi się "Oeldruck Motor" i "instrukcja obsługi".

Smarowanie silnika się nie zaświeca (żarówka czerwona wyżej od smarowania z ikonką).

I jak próbowałem odpalić auto, po przekręceniu stacyjki od razu ta komenda mi się zaświeca na linijce powiadomień/błędów pod zegarami, po odpaleniu dalej pozostaje, mimo że wszystkie ikonki gasną.

Sprawdziliśmy w warunkach polowych z kolegami, że ciśnienie oleju mam, olej cały czas w dobrym stanie i poziomie (nic nie ubywa).

Jak odpale auto, cały czas się świeci, ruszam-jade, po krótkim czasie to znika i znów się później zaświeca z chwilą wyłączenia silnika.

Dowiedziałem się od kogoś (sprawdzony mechanik), że to mi wysiadł czujnik poziomu oleju, i że niby to jest "norma" w silnikach M60 - Więc jak mam się do tego odnieść???

Opublikowano

możesz sie do tego odnieść tak że czujnik w twoim M60 jest do wymiany:

http://bmwfans.info/original/E32/Lim/730i-M60/ECE/L/M/1993/01/mg-11/ill-11_2191/#9

co z tym zrobisz zależy tak naprawde tylko od ciebie, generalnie możesz to tak zostawić, są ludzie co tak jeżdżą latami..

IMHO używanie auta z jakim kolwiek "komunikatem" usterki smarowania silnika jest delikatnie mówiąc "wątpliwe etycznie" :mrgreen: i jakby to powiedzieć nosi znamiona trakotowania własnego auta "po rumuńsku" :mrgreen: (no offence rzecz jasna)

...

http://images.google.pl/url?source=imgres&ct=img&q=http://www.after-hours-japan.com/forum/download/file.php%3Favatar%3D2927_1256015996.jpg&usg=AFQjCNHOPvQjuY6a3NonAqZpEu-c86ARiw w benzynie!

Opublikowano

Czesc

Już wyjaśnione - przyczyną jest czujnik ten przy misie - właśnie ten co pokazujesz.

Jak wyżej pisałem, olej był sprawdzany co chwile - jest idelanie między min/max - nic nie ubywa, a zalewam mobil 10w40 (półsyntetyk), wymieniany co 10kkm.

Dzisiaj znów to samo, ale jak tylko auto ruszy, po ok. 5sek komunikatu nie ma, aż do zgaszenia silnika (nie ważne czy zimny czy ciepły) - czujnik wymienię możliwie najszybciej (choć kilku forumowiczów od {jakiegoś} czasu z tym jeździ i niby nic się nie dzieje)

Opublikowano

Jak wyżej pisałem, olej był sprawdzany co chwile - jest idelanie między min/max

Nalej pół centymetra powyżej max i problem Ci zniknie. Każda z naszych beemek spokojnie zniesie i centymetr powyżej maxa a takie lekkie podniesienie poziomu oleju pomaga "oszukać" uszkodzony czujnik...

Pozdrawiam