Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Aktualnie mam felgi Star Spoke 246 z funkcją jazdy awaryjnej, 18 cali

opony 245/40 R18, chciałbym na tył założyć coś szerszego np. 275/35/18.

Pytanie czy się zmieszczą, co z obwodem ?

W ASO powiedzieli, że na te felgi tylko orginalny rozmiar i tyle.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Ja mam w 535d letnie 275/35/18 z przodu 245/40/18 - RST. Ale jeszcze na nich nie jeździłem, natomiast na zimówkach (225/17) przy kick-down z zatrzymania w trybie DS na pierwszych metrach lampka kontroli trakcji migocze, zatem spodziewam się, że szersze kapcie sporo wniosą.

Możesz coś napisać o tym chipie? Jeżdżę od 2 tygodni 535d seryjnym i jakoś nie wyobrażam sobie, żebym mógł czuć potrzebę zawirusowania tego potwora... Jaka jest różnica w jeździe, w spalaniu?

Kal

Opublikowano

Wirus przy 2000 km przebiegu u Mastersa w Wawie, więc nie mogę nic napisać o spalaniu przed i po. Wydaje mi się, że pali tyle samo, napewno nie więcej.

Teraz mam 27000 km i żadnych błędów, problemów itp.

Na 1 i 2 biegu nie ogarniają oponki, później robi się przeciąg.

Pozdrawiam

Opublikowano

Letnie też mam z tyłu 275 dunlopy rst. W porównaniu z zimówkami sa twardsze i głośniejsze. Jako że się zużyły :mrgreen: niedługo będę chciał kupic nowy komplet 245/275 też rst. Czy ktoś może polecić jakieś ciche RF?. BMW trąbi o nowych oponach o zmniejszonym oporze toczenia? Ma ktoś jakieś doświadczenie?.

pozdrawiam

P.S. plis więcej info i namiary na chipa. heja

Opublikowano

które Dunlopy - Sport SP 01 ?

Mam identyczne - czy bardzo twarde są? Ja mam dosyć hardcorowy setup, bo mam DD i sportowy zawias, ale na zimówkach jest naprawdę doskonale - auto jest owszem twarde, ale przy tym komfortowe.

Czy na tych Dunlopach będzie dużo twardziej?

kal

Opublikowano
zimówki (17 cali) w porównaniu z letnimi to bajka. W letnich przeszkadzają mi dwie rzeczy: jazda w koleinach i jak napisałem głośność(szum). Z twardością pogodziłem się kosztem lepszej przyczepności przy duzych prędkosciach, sa pewne. Teraz sonduję, czy są RF cichsze. pzdr
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pamiętajcie Panowie.. tylne oponki się trochę poślizgają co da radochę i możliwość poszalenia bokami ale za to cała reszta nie dostaje tak w dupę (tylny most, skrzynia itd). Niestety zbyt dużo Nm przy bardzo dobrej przyczepności gdzieś się musi odbić. :wink:
Opublikowano
1. Fajnie wyglądają

2. Po wirusie tylne oponki nie dają rady

3. Dlaczego masz szersze tylne felgi ? Tak było w orginale ?

Pozdro

Tak,to jest oryginalny zestaw kól bmw e-60. Przy wymianie opon zmierzyli mi felgi i okazalo sie,ze tylne sa o cal szersze. Potem sprawdzilem w konfigoratorze bmw i okazalo sie ze jest w ofercie taki zestaw.