Skocz do zawartości

parowanie szyb, wibracje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam taki problem, strasznie paruja mi szyby w moim e46, z klimatyzacja i bez niej zawsze to samo, a na dodatek gdy chodzi klima cos strasznie halasuje, i sie trzesie jak by sie auto rozpadalo. Nie wiem co jest nie tak i co z tym zrobic, ale nie da sie jezdzic:(... Co do tych wibracjito czasem sie tak dzieje a czasem nie, nie wiem od czego to zalezy. PROSZE O JAKAS PODPOWIEDZ.
Opublikowano
mi tez paruje ,ale niewiem od czego to.
Czuc respekt do Bmw nawet gdy je masz...
Opublikowano

Trzeba wyjąc dywaniki i porządnie je wysuszyć.

Trzeba wymienić także filtr pyłkowy.

Problem parowania powinien zniknąć.

Opublikowano
filtr pylkowy wumieniany zaraz po kupnie czyli w sierpniu,wiec chyba odpada!moze dywaniki_
Czuc respekt do Bmw nawet gdy je masz...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Na zimę najlepiej zapodać dywaniki gumowe.

Najczęstsze przyczyny mocnego parowania to:

- wspomniany wyżej filtr

- zapchane odpływy szyberdachu (najczęściej wystepuje tu mokra wykładzina podłogi)

- nieszczelne wytłumienia w drzwiach (jak wyżej)

- w ekstremalnych przypadkach nieszczelna nagrzewnica

Ostatni przypadek chyba możecie u siebie wykluczyć, bo objawy są nie do pomylenia - zaczyna się najczęściej od niewielkiej plamki pary na szybie przedniej, towarzyszy temu zapach płynu chłodniczego i "tłusta" szyba przednia.

Opublikowano
  • Autor
co do dywanikow to mam gumowe i nie maja zwiazku z parowaniem, filtr tez zmienilem niedawno, a jak wytlumaczyc ten dzwiek i wibracje, ktore towarzysza parowaniu?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Moze masz właczony zamkniety obieg powietrza?

To by był niezły error :D

Do autora, masz pewność, że te drgania mają związek z parowaniem? Bo mogą to być rownolegle usterki. Występują tylko przy włączonej klimatyzacji? Na postoju, czy w czasie jazdy itd.?

Opublikowano
  • Autor
zawsze gdy zaczynaja sie drgania to szyby paruja, zdarza sie to przy niskich obrotach silnikach, na postoju lub w korku i zawsze gdy odpalam. (znaczy gdy odpalam to nie slychac drgan, ale szyby paruja gdy nawiew zaczyna chodzic)
Opublikowano

Właczasz nawiew jak silnik złapie odpowiednia temperature czy od razu po uruchomieniu ? Paruja permanentnie czy po jakims czasie wszystko wraca do normy?

Wibruje całe auto czy tylko takie dzwieki dochodza z silnika? Moze łozysko w ktorej rolce paska padło?

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png

Opublikowano
Ja tez miałem problem z parowaniem szyb no i po czesci jeszcze jest, moze i wina dywaników bo mam te z bmw nie posiadam gumowych co sie z tym wiaze w zimie wiadomo. Zawsze po wł klimy naciskałem te trzy guziki z lewej strony czyli nawiew na góre srodek i dół, i co chwila musiałem tak przełanczac bo mi szyby parowały a teraz jak dam auto problem zniknął.
Opublikowano
  • Autor
gdy odpalam nawiew sam sie wlacza na najmniejszy dmuch, jesli go nie wylacze to zaczynaparowac, czasem chodzi dobrze a czasem nie, nie mam pojeci od czego to zalezy, czasemk paruje caly czas, a czasem szybko odparowywuje, lecz gdy stane na swiatlach czy w korku i ma nizsze obroty znow zaczyna parowac:/
Opublikowano
  • Autor
a i jeszcze jedno, gdy zaczyna parowac nagle zaczyna leciec gorace powietrze z nawiewow ze nie da sie oddychac niezaleznie od temperatury na wyswietlaczu a gdy nie paruje trudno mu sie nagrzac
Opublikowano
Ja tez miałem problem z parowaniem szyb no i po czesci jeszcze jest, moze i wina dywaników bo mam te z bmw nie posiadam gumowych co sie z tym wiaze w zimie wiadomo. Zawsze po wł klimy naciskałem te trzy guziki z lewej strony czyli nawiew na góre srodek i dół, i co chwila musiałem tak przełanczac bo mi szyby parowały a teraz jak dam auto problem zniknął.

A odgrzybiales uklad tzn nawiewy grzyb to wilgoc

Opublikowano
  • Autor
nabijalem i odrzybialem klime w wakacjie, wiec to raczej nie to
Opublikowano
jak wiadomo klima wysusza powietrze czyli jak wlaczysz klime powinno byc lepiej i lepiej.wiec trudno powiedziec moze woda gdzies w systemie(niewiem),ale mam propozycje,mozna kupic specjalne takie wiadereczka ze szmata w srodku ktore wylapuja wode z powietrza i osyszaja pomieszczenie,stosuje sie je na lodziach w trakcie zimy,zeby nie bylo wilgoci,moze to pomoze
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano
  • Autor
tylko gdzie teraz takie cudo znalezc....
Opublikowano
w sklepie z lodziami,hmmm?.albo poszukaj na allegro tam wszystko jest hehe
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza