Skocz do zawartości

525 24vM50 przerywa około 2000 obrotów potrzebny specjalista

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. mam problem ze swoim 525. auto zakupiłem pół roku temu i miało już założoną zwykłą instalację gazową. odkąd go miałem przepływomierz był uszkodzony aczkolwiek w niczym mi to nie przeszkadzało autko na benzynie i na gazie zachowywało się ok. całkiem niedawno zaczęła przerywać na benzynie około 2000 obrotów( powyżej 2000 obrotów jest ok). myślałem więc ze wymiana uszczelki pod głowicą załatwi sprawę( bo i tak trzeba było ją wymienić auto pobierało wodę z chłodnicy) uszczelka została wymieniona, głowica splanowana, uszczelki pod kolektorami też nowe. auto przerywa dalej. świece olej i filtr powietrza jest wymieniony. szukałem na forum takich przypadków i doczytałem się że wymiana cewek pomorze... i tu moje pytanie: czy mechanik ma możliwość sprawdzić które cewki są do wymiany?? i czy wogule taki zabieg pomoże? może to co innego i da się to zrobić bez wizyty u mechanika?? z góry dziękuję za każdą podpowiedź. może zna ktoś jakiegoś dobrego i uczciwego mechanika w pobliżu Kluczborka (woj Opolskie) jestem w stanie dojechać do 50km...
Opublikowano
cewki sprawdzisz oscyloskopem... podmianka to tez dobry sposób bo tani :8) z tego co piszesz to wynika ze cos jest z zaplonem lub z szczelnoscia dolotu... no i przeplywka...
Opublikowano
przepływka swoją drogą:) ale wcześniej też była machnięta i chodził dobrze... jeśli chodzi o dolot to też jest nowy wymieniłem go może ze 3 miesiące temu.... oscyloskop?? maja takie urządzenie przeciętni mechanicy?? czy muszę szukać jakiegoś szpeca od bmw?
Opublikowano

sprawdz cewki, ja mialem podobnie, odczuwalne zamulenie w granicach 2000-2500obr. wymienilem dwie cewki ( u mnie pierwsza i ostatnia) i pomoglo. Jak bedziesz kupowac uzywki to sprawdz koniecznie stan gumowej fajki, przez nia tez moga isc przebicia.

ps. 3-4 miesiace temu juz wymienialem jedna cewke, sprawdzalem od pierwszej do ostatniej i wyszlo ze to przedostatnia.

Opublikowano
Podłączenie pod komputer wykazuje uszkodzenie cewek w silniku 24V. Także podjąłbym się najpierw tego kroku.
Opublikowano
no mam silnik 24v tyle ze bez wanosa:) też wykryje? w takim razie pierwszy wolny dzień w pracy i będę szukał usterki. zwrócić uwagę na coś jeszcze? czy raczej wymiana cewek załatwi sprawę?
Opublikowano
Podłączenie pod komputer wykazuje uszkodzenie cewek w silniku 24V. Także podjąłbym się najpierw tego kroku.

dwa razy bylem w serwisach na podlaczaniu pod kompa i nie wykazalo padnietych cewek a mialem...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
koncząc temat... usterka została usunięta. jednak wina były niesprawne cewki wymiana dwóch z nich pomogła :lol: