Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
tak jak w temacie-auto 318 m43 sedan 95r. nie mam chyba asc,tzn nie mam zadnych przelacznikow od tego, i gdy jechalem dzisiaj przy hamowaniu na mokrym czasami slychac dzwiek jakby budzik w zegarku takie 3-4 odglosy elektroniczne, zadna kontrolka sie nie pali,hamuje oki,ale denerwuje mnie ten elektroniczny dzwiek dynk,dynk
Opublikowano

ja jak mocniej przycisne to mam dzwiek jakby ktos spręzyne napiął i puścił, moze to cos podobnego? pisalem juz kiedys o tym na forum

nie wiem niestety co to moze byc...

Opublikowano
Dzwiek "sprezyny" to ABS, on ma taki charakterystyczny dzwiek, jesli dziala oczywiscie ;) Wjedz na sliskie, wcisnij pedal hamulca do oporu i jak bedzie bic pedal hamulca i bedzie dzwiek "sprezyny" to znaczy ze ABS masz sprawy. Co do dzwieku autora postu, to nie mam doswiadczen... Napewno pika od czujnika temperatury zewnetreznej, informujac o jakiejs jej wartosci (nie pamietam dokladnie jakiej ale niskiej napewno), kwestia czy pikniecie w czasie hamowania to byl zbiego okolicznosci czy to jest norma. Pozdrawiam!
Opublikowano
wiem, mi pika obc od 3 stopni ale jest to jedno pikniecie, natomisat to jest duzo cichsze i sa 3-4 oglosy szybko po sobie....
Opublikowano

Witam

ABS wydaje terkoczący dźwięk przy hamowaniu, gdy się załącza. Wtedy też lekko zaczyna wibrować pedał hamulca pod stopą, czasem jest to ledwie wyczuwalne.

Panowie, nauczcie się wyczuwać moment włączania się ABS'u bo on coś mówi, o tym co się w danej chwili dzieje na kołach, a to raczej istotne podczas jazdy...

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

ABS to takie urządzenie, które pozwala na utrzymanie kręcących się kół na śliskiej nawierzchni. Oznacza to ni mniej ni więcej, że dzieki ABS i nie zablokowanym kolom mamy możliwość kierowania autem. Czujniki ABS są umieszczone w każdym kole i wtedy gdy któreś z nich prestaje się kręcic pompa ABS zmniejsza ciśnienie plynu hamulcowego i dlatego kolo przestaje hamować i pozwala na kierowanie autem.

Ten dziwny dźwięk to dzialanie pompy ABS, a to oznacza że jest ślisko i trzeba uważać.

Ja staram się hamować tak, aby ABS nie musial dzialać.