Skocz do zawartości

Wpisali mi w dowodzie rej. BMW 330 touring (bez xd)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam takie pytanie, zarejestrowałem swoje BMW 330xd Touring, ale w dowodzie rejestracyjnym wpisano mi jedynie BMW 330 Touring. I upierają się, że "xd" jest oznaczeniem modelu i nie ma znaczenia.

Wydaje mi się, że jednak może mieć znaczenie, chociażby z racji zamawiania części, w końcu "xd" różni się konstrukcyjnie od zwykłego "d", jak to wygląda u Was i czy warto upierać się przy swoim, aby wpisali pełną nazwę ?

Z góry dzięki

pozdrawiam.

Opublikowano

części zamawiasz po numerze VIN a nie po nazwie w dowodzie rejestracyjnym więc myślę, że większego znaczenia to nie ma

PS

Mnie babka zapytała się o kolor (mam aspensilber), mówie jej, że nie potrafię powiedzieć jaki to kolor bo ni to srebrny ni fioletowo szary, to powiedziała: ok to będzie szary. Nie wiem po co jej to było bo w dowodzie nie ma nazwy koloru (chyba, że jakieś oznaczenie numeryczne)

Opublikowano
trza było walczyć o srebrny a ogólnie fajny kolorek gdzieś po Lesznie też jeździ taka piąteczka :)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Witam,

Mam takie pytanie, zarejestrowałem swoje BMW 330xd Touring, ale w dowodzie rejestracyjnym wpisano mi jedynie BMW 330 Touring. I upierają się, że "xd" jest oznaczeniem modelu i nie ma znaczenia.

Wydaje mi się, że jednak może mieć znaczenie, chociażby z racji zamawiania części, w końcu "xd" różni się konstrukcyjnie od zwykłego "d", jak to wygląda u Was i czy warto upierać się przy swoim, aby wpisali pełną nazwę ?

Z góry dzięki

pozdrawiam.

Olej to, nie ma żadnego znaczenia co masz tam wpisane. Liczy się numer nadwozia, dzięki niemu zawsze wszystko i tak można ustalić precyzyjnie.

Opublikowano
Hehe, nie ma znaczenia. Ja mam w dowodzie kolor fioletowy-metalik - ale zależnie od światła raz jest srebrny, raz jasnoniebieski, a czasem wpada w fiolet - samoablau...
Opublikowano
A co było wpisane w poprzednim dowodzie rejestracyjnym i co jest wpisane w karcie pojazdu?

www.bmw-uzywane.com

http://img115.imageshack.us/img115/7632/88263882bl9cn0.jpg

M3 3.0 E36 '95 Turbo - okolice 500 KM

Opublikowano
Ja mam wpisane xi, gdyby wpisali xd to bym zabił....
Opublikowano

przeciez juz ustalilismy ze to zadna roznica co tam jest wpisane. Wiec za co to zabijanie? :mrgreen:

Opublikowano

przeciez juz ustalilismy ze to zadna roznica co tam jest wpisane. Wiec za co to zabijanie? :mrgreen:

Dla kolegi Jakuba - jest róznica czy jest to Xi czy też Xd - bo jakby wyszło, że jest Xd - to miałby klekota, a że klekotom mówi stanowcze NIE ( na co wskazuje podpis ) - okazałoby się iż kupił i uzytkuje auto wbrew swojej woli :norty: :norty: :norty:

A co do braku zapisu w DR że auto jest X a nie z napędem na jedną oś - to moim zdaniem powinno być wpisane X aby jednoznacznie określić auto.

Nikt nie ma w oczach VIN dekodera i patrząc w dowód rejestracyjny powinno mu wyjść, że auto ma napęd na obie osie.

Jeden zapomni wpisać X, następny zapomni wpisać 3 i wyjdzie ci, że masz BMW 30 - następnie jakaś urzędniczka znająca się na samochodach jak głuchy na muzyce spojrzy w tabelę modeli i wpisze - BMW - model E30 :twisted2: :twisted2: :twisted2:

I tym prostym sposobem dojdziemy do tego, że jeździsz E30

Pzdr,

[/b]

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dokładnie...ja bym poszedł do urzędu i poprosił o zmianę , wpis 330xd.

Kiedyś miałem podobną sytuacje jak rejestrowałem busa 1.9 TD (zwykłe D też są). pani w okienku już pewnie myślała co będzie robić wieczorem i wpisała 1.9D. Poszedłem do kierownika i dowód musiano mi poprawić , tzn wydać nowy z prawidłowym wpisem.

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
  • Autor

Witam,

Sprawa generalnie jest już wyjasniona, to znaczy panie z urzedu zrobiły mi wielką łaskę i dopisyły w adnotacjch "korekta typu pojazdu 330 XD Touring", natomiast jak będziecie w podobnej sytuacji to radze sie kłócić o nowy dowód, bo przy ubezpieczeniu robi się problem, bowiem nie ma takiego auta jak BMW 330 :-)

Pozdrawiam.