Skocz do zawartości

320d M47 - samochod zapala po czym odrazu gaśnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od pewnego czasu pojawil sie problem z moim bmw, wczesniej przy mrozach -12 zapalala od pierwszego przekrecenia silnikiem, teraz jak temp. oscyluje w granicach 0 samochod zapala po czym od razu gasnie (jakos po 1 sek). Bardzo trudno go po tym uruchomic i dlugo trzeba krecic rozrusznikiem. Pojechalem do poleconego serwisu BMW wymienil mi swiece zarowe i tu niespodzianka - z jednej zerwal sie gwint i zostala - pozostale 3(spalone) wymienione zostaly na nowe, jednak dalej to samo i rozkladam rece, komputer nie pokazuje zadnego bledu. Silnik nie przerywa, ciagnie w pelnym zakresie obrotow. Mysle, ze mozna wykluczyc jako powod ta 1 swiece, bo trzeba by bylo sciagac glowice, zeby ja wymienic, a palic powinna - najwyzej na poczatku mogla by nierowno pochodzic (przeciez 3 gary lapia) - czy moze sie myle? Dodam, ze jak silnik osiagnie temperature (zejdzie wskazowka z niebieskiego pola) to pali bez problemu. Jednak wystarczy, ze postoi 3-4h to znowu to samo. O dziwo zostawilem auto na 2 dni i odpalil bez problemu za pierwszym razem, wiec raczej wykluczam cofanie sie paliwa. Oczywiscie czesc mechanikow wskazuje na wymiane pompy wtryskowej, a czesc o dziwo wyklucza ja na 99%- koszt pompy 5600zl. Zanim zaczne pakowac w nia pieniadze, chcialbym aby wypowiedzial sie ktos z fachowcow na forum - byc moze mieliscie podobny problem? Prosze o pomoc. :(
Opublikowano

Nie ma takiego czujnika - wystepuje dopiero w 150 konnych wersjach, tutaj jest czujnik polozenia walu i wtrysk sterujacy odpowiadaja za przesylanie impulsow. Moze jakies inne sugestie, od 2 dni problem juz sie nie powtorzyl, za to po analize carsoftem wykryto nastepujace bledy

http://img9.imageshack.us/img9/3424/mistakejh7.th.jpg

oraz

http://img513.imageshack.us/img513/6852/mistake1dy1.th.jpg

nie znalazlem w opisie nigdzie odpowiedzi co to za błąd...

Opublikowano
sprawdz ten czujnik polozenia walka rozrzadu - odepnij wtyczke przeczysc wd40 i zobacz czy nie ma poprawy moze cos nie styka
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

"sprawdz ten czujnik polozenia walka rozrzadu - odepnij wtyczke przeczysc wd40 i zobacz czy nie ma poprawy moze cos nie styka" w tym samochodzie czegos takiego nie ma. Jest jak juz czujnik polozenia wału.

Znalazlem przyczyne... nieszczelnosc przewodow do pompy. Udalo mi sie przez przypadek, przewody sa przezroczyste i widac bylo banki powietrza zbierajace sie po zgaszeniu auta. W zwiazku z drganiami silnika przewody ocieraly sie i spowodowalo to niewielki otor przez ktory zasysane bylo powietrze - auto zapalalo, bo paliwo bylo w przewodach a potem gaslo, teraz wydaje sie to proste.

A teraz najlepsze - w MAUTO w Katowicach zalecano wymiane pompy 5600zl, w serwisie BMW w Katowicach na ul Warszawskiej 60 stala 2 dni i tez do tego nie doszli - wymienili za to dobre swiece zarowe. Moja strata.

To tak ku przestrodze. Usterka za 50zl, a niestety proba naciagniecia na spore koszta. Ciezko o warsztat, w ktorym naprawiają, teraz są szewce, którzy WYMIENIAJA. Mysle, ze o takich rzeczach tez nalezy pisac.

Pozdrawiam.