Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie, nurtuje mnie pytanie, jak sprawują się tzw. koła zapasowe w sprayu. Czy da się na tym faktycznie przejechać kilkanaście kilometrów do wulkanizacji?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jestem świadkiem, że można, gość podjechał do wulkanizacji, jak ja bylem zmieniać opony. Przysluchiwałem się z braku zajęć (wiecie jak to jest jak sie stoi u mechanika, a ludziska przyjeżdżają z własnymi problemami :twisted2: ) i gość mówił, że jechał ileś tam kilosów 50 km/h i nie było problemu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Coś w tym jest, bo wulkaizator coś tam kręcił nosem, że nie wie, czy się da naprawić w związku z tym sprayem itd. Niemniej jechać się da.
Opublikowano

Hej,

Ja mam opony RUN FLAT i po przebiciu wiadomo można jechać. Podjechałem do jednego wulkanizatora i jak zobaczył te opony powiedział, że nie naprawi. Kupiłem ten spray na stacji i wpompowałem w koło. Jeździłem z pół roku i pojechałem do innego wulkanizatora aby wyważyć sobie koła. Tam gdzie był spray nie można było wyważyć. Powiedziałem o tym. Zdjął oponę wyczyścił wszystko i naprawił.

Opublikowano
Musze zapytaj w pobliskiej wulkanizacji jak wygląda kwestia naprawy po tym specyfiku, ponieważ jest to ostatnia deska ratunku dla mnie gdyż nie mam miejsca na kolo zapasowe :) of coz nie w BMW
Opublikowano

Nie szczyć się głupotą...

Po za tym skuteczne to jest. A co do wulkanizacji... Nie wiem co na to oni ale ja gdy to zobaczyłem po raz pierwszy na stacji to właśnie od razu nasunęła mi się ta myśl- jak musi po tym wyglądać felga!

Opublikowano

Hej,

To zakleja tylko dziurę i okleja całą oponę dookoła. Tak jak pisałem wcześniej po zdjęciu opony z felgi był jeszcze wodnisty płyn i to przeszkadzało w wyważeniu koła. Na feldze nic nie zostaje.

Opublikowano

Hej,

Jak jest dobrej jakości koło zapasowe w sprayu to nie. Tam gdzie dziura zaklei, troszkę wyjdzie na zewnątrz koła a po zaschnięciu się wytrze i nic nie widać (jak jest większy rozmiar koła to trzeba dwa spraye, u mnie po jednym było jeszcze słychać że schodzi powietrze, po drugim ok). Po zdjęciu opony z felgi był tylko płyn. Wulkanizator wypłukał oponę, wyczyścił od środka, naprawiał, wyważył i spowrotem założył.

Opublikowano
Nie szczyć się głupotą...

Po za tym skuteczne to jest. A co do wulkanizacji... Nie wiem co na to oni ale ja gdy to zobaczyłem po raz pierwszy na stacji to właśnie od razu nasunęła mi się ta myśl- jak musi po tym wyglądać felga!

kolego sympatyczny coboss730d

nie napisałem tego, żeby "kozaczyć" tylko pokazać skuteczność tego środka. szkoda, że nie byłeś w stanie tego zrozumieć....

i nie jechałem 200 km/h tak jak sobie wyobrażasz, tylko 90.

marek
Opublikowano
Wiesz... ta wypowiedź sprawiała inne wrażenie. Tak jak byś nie wiedział, że nagła utrata ciśnienia w oponie przy większej prędkości może mieć tragiczne skutki. Wiem coś o tym bo ok roku temu pozbyłem się tak mojej pięknej omegi :(
Opublikowano

Taki specyfik jest dobrym rozwiązaniem.

Kolega to nawet 3 lub 4 puszki tego wozi w aucie, ale na temat.

Przy przebiciu koła teoretycznie daje to możliwość przejazdu do wulkanizatora do kilku/kilkunastu kilometrów (ale niektórzy jeżdżą na tym - jak widać i w powyższych wypowiedziach.

Przy naprawie koła wulkanizator sobie doliczy ok. 40-50pln dodatkowo za czyszczenie oblepionej wewnątrz opony (nawet markowy spray usyfi troche wnętrze koła, które koniecznie trzeba oczyścić).

Wielu wulkanizatorów odmawia w takim przypadku usługi, po prostu z lenistwa - bo im sie nie chce przez pół godziny czyścić gumy i rantów felgi.

Co do możliwości wyważenia, to nie mam zdania - znajomy sobie kiedyś to po trochu wpsiknął do kół, bo musiał co ok. 2 tygodnie dopompowywać koła i też jeździ, i da sie wyważyć te koła

Opublikowano

jeżeli mu uchodziło powietrze to powinien wymienić wentyle. Jeżeli były nowe a opony w dobrym stanie to powinien złożyć reklamację w serwisie w którym zakładał opony. Bo albo spartolili robotę albo wciskają ludziom jakieś chińskie zmęczone wentyle.

Z moich doświadczeń wiem, że to wina wentyli bo tak miałem kiedyś przy aucie po wymianie wentyli na nowe był spokój. Ojcu kiedyś schodziło w 1 z kół po zmianie opon na zimowe i nie miał problemów z reklamacją.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

koledzy, podpowiedzcie czy rozmiar koła ma tu znaczenie, czy można takim sprayem "naprawić" ewentualne uszkodzenie w 18" lub 19" kołach?

Jakiej firmy zaopatrzyć się w taki zestaw? Czy są oryginalne BMW?

Pozdrawiam!

Opublikowano
koledzy, podpowiedzcie czy rozmiar koła ma tu znaczenie, czy można takim sprayem "naprawić" ewentualne uszkodzenie w 18" lub 19" kołach?

Jakiej firmy zaopatrzyć się w taki zestaw? Czy są oryginalne BMW?

Pozdrawiam!

Na "markowych" stacjach paliw (schell, bp, orlen) są takie specyfiki, jak również w sklepach motoryzacyjnych (z częściami).

Co do producenta, to polecam rozmowę ze sprzedawcą - oni są w miarę dobrze doinformowani w tym, co sprzedają