Skocz do zawartości

Co ile wymieniac olej M52

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Nurtuje mnie pytanie dotyczace okresow wymiany oleju. W moim aucie od zakupu przejechalem okolo 12tys km i wciaz mam 1 zielona cegielke. Kupilem auto w maju 2007r i w tym czasie auto mialo wymieniony olej.

Czy nie jest to zbyt dlugo ze wciaz ta 1 cegielka sobie widnieje (20 miesiecy). Dosyc czesto samochod stoi sobie w garazu wogole nie ruszan przez tydzien lub miesiac.

Tak czy siak w koncu zdecydowalem sie na wymiane.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Też mam M52 i u mnie według TISu olej wymienia się w zakresie między 8 a 24 tysiące km :shock: .Ja robię wymianę co 12 tyś. nawet jak świecą jeszcze 2 cegiełki.Zdarza się też że jedna cegiełka gaśnie po 1500 km, a druga po 5 tys.Jest to zależne od stylu jazdy i pewnie też jakości oleju lub innych czynników.Słyszałem że komp tez liczy ile zużywasz paliwa i też na tej podstawie coś wylicza - ile w tym prawdy nie mam pojęcia
Opublikowano
  • Autor
  • Członkowie klubu

A jak to sie przeklada na miesiace? Bo mnie boli te 20 miechow. Wieze BMW ale juz nie wytrzymalem i zmieniam tak czy siak.

Jezdze na 5w30 castrol txt longlife 04 wedlug ostatniego rachunku.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A jak to sie przeklada na miesiace? Bo mnie boli te 20 miechow. Wieze BMW ale juz nie wytrzymalem i zmieniam tak czy siak.

Jezdze na 5w30 castrol txt longlife 04 wedlug ostatniego rachunku.

Nie wiem, ja wymieniam mniej więcej raz na rok.20 miesięcy to prawie dwa lata - myślę że wymiana nie zaszkodziła :)

Opublikowano
ludzie! po co Wy zadajecie takie pytania, nie macie instrukcji obslugi? ile to juz razy bylo walkowane co ile sie zmienia olej? mozesz sobie nawet nie zmieniac 50 tys i 30 miesiecy - Twoja sprawa, a cegielki Ci nie gasna bo nie uzytkujesz auta maksymalnie i komp zle zlicza, a olej tak czy tak powinienes wymienic od 10-15 tys, co w tym za filozofia, myslisz, ze jak Ci cegielka nie gasnie to olej sie mniej zuzywa? to chyba logiczne, ze tak nie jest, wystarczy od czasu do czasu na bagnet spojrzec
Opublikowano
  • Autor
  • Członkowie klubu

Zajrzalem sobie na spokojnie i jest to info.

Kolego troche spokojniej z wypowiedzia. Bagnet ogladala regularnie i olej jest ok.

Opublikowano

Mnie mechanior-olejarz mówił tak: Każda cegiełka, to 3k przejechanych km. Jest 5 cegiełek czyli na jednym oleju można zrobić 15k km. Pierwszy pytanie było czy dużo jezdże i czy na krótkich odcinkach? No to ja mówie, że jeżdże stosunkowo mało i raczej na krótkich odcinkach. W takim razie należy czas wymiany zmniejszyć do 12k km, jednocześnie kontrolowac bagnet.

Ale i tak w każdym aucie jakie miałem i tym też zmieniam co 10k km ;)

Opublikowano
  • Autor
  • Członkowie klubu
Czyli rozumiem ze nikt nie patrzy na czas tylko na przebieg.
Opublikowano
Ja trzymam się zasady 10kkm (ale max 1rok).
Opublikowano
  • Autor
  • Członkowie klubu

Dla mnie wyjdzie 1,5 roku bo auto stoi ostatnie 3 miechy w garazu. Zrobilem 50km przez ten czas. 50% przebiegu zrobilem na autostradzie i reszte po miescie. Zobaczymy za troche jak sie silnik odplaci tym "nie dbalstwem".

Chyba tu zlotego srodka nie bedzie albo zmieniac co 1 rok albo 10tysKm. Wedlug instrukcji :)

Opublikowano

Hej

Naprawdę kłania się instrukcja obsługi... lub TIS, bo olej trzeba wymieniać przynajmniej raz w roku, jeśli nie robisz limitu kilometrów....

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png