Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nurtuje mnie pytanie dotyczace okresow wymiany oleju. W moim aucie od zakupu przejechalem okolo 12tys km i wciaz mam 1 zielona cegielke. Kupilem auto w maju 2007r i w tym czasie auto mialo wymieniony olej.

Czy nie jest to zbyt dlugo ze wciaz ta 1 cegielka sobie widnieje (20 miesiecy). Dosyc czesto samochod stoi sobie w garazu wogole nie ruszan przez tydzien lub miesiac.

Tak czy siak w koncu zdecydowalem sie na wymiane.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Też mam M52 i u mnie według TISu olej wymienia się w zakresie między 8 a 24 tysiące km :shock: .Ja robię wymianę co 12 tyś. nawet jak świecą jeszcze 2 cegiełki.Zdarza się też że jedna cegiełka gaśnie po 1500 km, a druga po 5 tys.Jest to zależne od stylu jazdy i pewnie też jakości oleju lub innych czynników.Słyszałem że komp tez liczy ile zużywasz paliwa i też na tej podstawie coś wylicza - ile w tym prawdy nie mam pojęcia
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A jak to sie przeklada na miesiace? Bo mnie boli te 20 miechow. Wieze BMW ale juz nie wytrzymalem i zmieniam tak czy siak.

Jezdze na 5w30 castrol txt longlife 04 wedlug ostatniego rachunku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A jak to sie przeklada na miesiace? Bo mnie boli te 20 miechow. Wieze BMW ale juz nie wytrzymalem i zmieniam tak czy siak.

Jezdze na 5w30 castrol txt longlife 04 wedlug ostatniego rachunku.

Nie wiem, ja wymieniam mniej więcej raz na rok.20 miesięcy to prawie dwa lata - myślę że wymiana nie zaszkodziła :)

Opublikowano
ludzie! po co Wy zadajecie takie pytania, nie macie instrukcji obslugi? ile to juz razy bylo walkowane co ile sie zmienia olej? mozesz sobie nawet nie zmieniac 50 tys i 30 miesiecy - Twoja sprawa, a cegielki Ci nie gasna bo nie uzytkujesz auta maksymalnie i komp zle zlicza, a olej tak czy tak powinienes wymienic od 10-15 tys, co w tym za filozofia, myslisz, ze jak Ci cegielka nie gasnie to olej sie mniej zuzywa? to chyba logiczne, ze tak nie jest, wystarczy od czasu do czasu na bagnet spojrzec
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zajrzalem sobie na spokojnie i jest to info.

Kolego troche spokojniej z wypowiedzia. Bagnet ogladala regularnie i olej jest ok.

Opublikowano

Mnie mechanior-olejarz mówił tak: Każda cegiełka, to 3k przejechanych km. Jest 5 cegiełek czyli na jednym oleju można zrobić 15k km. Pierwszy pytanie było czy dużo jezdże i czy na krótkich odcinkach? No to ja mówie, że jeżdże stosunkowo mało i raczej na krótkich odcinkach. W takim razie należy czas wymiany zmniejszyć do 12k km, jednocześnie kontrolowac bagnet.

Ale i tak w każdym aucie jakie miałem i tym też zmieniam co 10k km ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli rozumiem ze nikt nie patrzy na czas tylko na przebieg.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dla mnie wyjdzie 1,5 roku bo auto stoi ostatnie 3 miechy w garazu. Zrobilem 50km przez ten czas. 50% przebiegu zrobilem na autostradzie i reszte po miescie. Zobaczymy za troche jak sie silnik odplaci tym "nie dbalstwem".

Chyba tu zlotego srodka nie bedzie albo zmieniac co 1 rok albo 10tysKm. Wedlug instrukcji :)

Opublikowano

Hej

Naprawdę kłania się instrukcja obsługi... lub TIS, bo olej trzeba wymieniać przynajmniej raz w roku, jeśli nie robisz limitu kilometrów....

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png