Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pękniętą głowice w m50b25 gdyż silnik uległ przegrzaniu i pytanie jest następujące czy wymieniać ją na drugą używki czy może oddać do spawania. Spawał już ktoś głowice, jak to z trwałością ?? Jakie są koszty spawania głowicy??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ja kiedys mialem spawana w starym dieslu ale to tak "w garażu" bo profesjonalny zaklad w ktorym sie pytalem powiedzial ze to nie ma senu, no ale kazdy przypadek jest inny, tak czy siak ciekl plyn chlodniczy juz do konca

ciezko jest przegrzac m50b25, w ktorym miejscu cie pekla? jestes pewien? jakie masz objawy??

pozdro...

Opublikowano
W moim m50b25 pękła w dwóch miejscach w których nie powiem bo zapomniałem :duh: w każdym razie temat spawania według mechaników był trudny. 5 lat temu ceny tych głowic były nieco wyższe niż teraz ,znalazłem fachowca z dużym doświadczeniem w spawaniu aluminium i wykonał robotę w 100% dobrze, współpracował z człowiekiem który póżniej sprawdził szczelnośc ,dotarł zawory i wymienił uszczelniacze.Kosztowało mnie to w sumie 1100pln.Auto przejechało jeszcze 50 000km i problemów nie było .
Opublikowano
Ja tez miałem pęknięta głowice to samo przeżywałem co ty i kupiłem druga głowice i tobie tez radze kupić używkę niż spawać starą. Możesz zespawać i będzie git a może tak być ze zrobisz 1tys km i znowu pęknie i wtedy są podwójne koszta.
Opublikowano

Ja zdecydowanie odradzam spawanie.

Moje doświadczenie jest w tym temacie bardzo złe. Co prawda dotyczy to głowicy M20B25 , ale nie sądzę aby w M50 temat był inny.

Moja głowica po była pęknięta pod wałkiem rozrządu na piątym cylindrze. Pęknięcia nie można było zobaczyć. Dopiera na próbie szczelności było widać. Po spawaniu i założeniu głowica pękład natychmiast, zaraz po odpaleniu. Pęknięcie przez całą długość głowicy, widoczne nawet dla ślepego. I oczywiście to pęknięcie nie było w tym samym miejscu co pierwsze.

A te gwarancje to sobie można w ...... włożyć. Gwarancja dotyczy tylko miejsca w którym było spawie.

Całą tą operację robiłem w dużej wrocławskiej firmie mającej duże doświadczenie w temaci.

Tak więc lepiej poszukaj używki.