Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zamieszczam skan artykulu o HIDach z nowego motoru.

Moze rozwieje to watpilosci wielu osob zakladajacych HID, ktorych w ostatnim czasie nie brakuje, a nie zdaja sobie sprawy z tego co robia, a takze osob ktore sie zastanawiaja czy zalozyc.

Test jest juz raczej dosc dokladny, przeprowadzany w Laboratorium Zakładu Oświetlenia i Wyposażenia Pojazdów Transportu Samochodowego.

Zeby skrocic dalsza niepotrzebna dyskusje przez tzw "soczewkowych HIDowcow " prosze najpierw przeczytac dokladnie calosc, w szczegolnosci zwracajac uwage na dokladnosc z jaka musi byc zrobione i osadzone zrodlo swiatla a potem o wypowiadanie swoich herezji :wink: o tym ze akurat oni sa tymi "wybranymi" i nie raza nikogo, a takze o tym ze lampa odblysnikowa zachowuje linie swiatla/cienia dla halogenu a dla HIDa nie.... mam nadzieje ze nie musze rozwijac mysli i kazdy domysli sie dalszej czesci wywodu i wnioski co do soczewki tez nasuna sie same.

http://picasaweb.google.pl/oossdd/Kse?authkey=5eAnl-7M6So#

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

Spokojnie, kwestia czasu az policja zacznie bardziej na to zwracac uwage, bo narazie tylko niektory policjant sie zainteresuje, bo po pierwsze wielu ludzi juz narzeka na oslepiaczy, a po drugie panstwo/policja rzadko kiedy nie skorzystaja ze sposobnosci aby wyrwac troche kasy od obywatela.

Jak zaczna sie interesowac tak jak na zachodzie to sobie kupie zestaw HID do podswietlenia choinek na ogrodku podczas swiat za 9.99 :wink:

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
Również mam nadzieję że policja wreszcie zainteresuje się nie tylko HIDowcami, ale wszystkimi którzy oślepiają na najróżniejsze sposoby :D
Opublikowano
Spokojnie, kwestia czasu az policja zacznie bardziej na to zwracac uwage, bo narazie tylko niektory policjant sie zainteresuje, bo po pierwsze wielu ludzi juz narzeka na oslepiaczy, a po drugie panstwo/policja rzadko kiedy nie skorzystaja ze sposobnosci aby wyrwac troche kasy od obywatela.

policja niespecjalnie na tym zarabia, bo kieruje na badania techniczne i tyle. zarabia na fotoradarach wystarczajaco zeby sie nie interesowac innymi kwestiami, ktore trapia uzytkownikow drog.

Opublikowano

policja niespecjalnie na tym zarabia, bo kieruje na badania techniczne i tyle. zarabia na fotoradarach wystarczajaco zeby sie nie interesowac innymi kwestiami, ktore trapia uzytkownikow drog.

Ale chyba moga nalozyc mandat jesli samochod jest niesprawny + zabrac dowod ? czy moga tylko zabrac ?

Ale co prawda to prawda, najlatwiej zlapac na radar lub teraz nowoczesnie, wideoradar, lecz mam nadzieje ze wkoncu zaczna na swiatla bardziej zwracac uwage, wkoncu jezdzimy teraz na nich cala dobra, a niektorzy majac nawet zwykle tez przesadzaja :?

Opublikowano

Ale chyba moga nalozyc mandat jesli samochod jest niesprawny + zabrac dowod ? czy moga tylko zabrac ?

jesli dobrze rozumiem przepis http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=716687#716687 to chyba moga, ale nadal co to za zarobek. fotoradar jest najlepiej zwracajaca sie inwestycja..

Opublikowano

to ja z innej beczki.

mam swiezo zamontowane oryginalne ksenony z e46.pytanie czy montowac zestaw spryskiwaczy czy sobie dac spokoj?, i w razie kontroli tlumaczyc sie ze tak juz bylo?

bo niewiem czy sie pchac w takie "koszta"? :wink:

Opublikowano
to ja z innej beczki.

mam swiezo zamontowane oryginalne ksenony z e46.pytanie czy montowac zestaw spryskiwaczy czy sobie dac spokoj?, i w razie kontroli tlumaczyc sie ze tak juz bylo?

nie wytlumaczysz sie ze tak juz bylo, bo fabrycznie homologowane sa cale zestawy, pozbawiajac zestaw ktorejs czesci, caly automatycznie traci waznosc... skoro kupowales oryginalny to czemu nie kupiles calego zestawu?

Opublikowano
to ja z innej beczki.

napewno nie uwierzy, wbrew obiegowej opini policjant jest w stanie nawet rozpoznac duza czesc aut sprowadzonych z usa, ktore sa tez w europie ( koledze tak dowod zabral ) .

Twoja sprawa jest czy zalozysz.

Opublikowano
... skoro kupowales oryginalny to czemu nie kupiles calego zestawu?

bo moj zestaw nie jest nowy.kupilem tylko lampy,w wersji usa,przeoczylem fakt ze tam postojowki sa w kierunkach i chcac nie chcac jutro jade domontowac ringi coby byly jakies postojowki. :mrgreen: ,spryskiwacze widze ze bede musial dokupic bo zona moze dowod stracic jak bedzie jezdzic,no i mam uczucie ze trzeba to zrobic do konca.nie wiem jeszcze jak z korektorami ustawienia swiatel na wahaczach ale jutro sie popytam. :mrgreen:

p.s. moja zona weszla sobie na forum,znalazla cos o ksenonach i mowi ze spryskiwacze maja byc bo ona oczami swiecic policjantom nie bedzie, cos o poziomowaniu tez sie jej obilo o uszy.ech te baby dzisiaj :roll2:

Opublikowano
... skoro kupowales oryginalny to czemu nie kupiles calego zestawu?

bo moj zestaw nie jest nowy.kupilem tylko lampy,w wersji usa,przeoczylem fakt ze tam postojowki sa w kierunkach i chcac nie chcac jutro jade domontowac ringi coby byly jakies postojowki. :mrgreen: ,spryskiwacze widze ze bede musial dokupic bo zona moze dowod stracic jak bedzie jezdzic,no i mam uczucie ze trzeba to zrobic do konca.nie wiem jeszcze jak z korektorami ustawienia swiatel na wahaczach ale jutro sie popytam. :mrgreen:

p.s. moja zona weszla sobie na forum,znalazla cos o ksenonach i mowi ze spryskiwacze maja byc bo ona oczami swiecic policjantom nie bedzie, cos o poziomowaniu tez sie jej obilo o uszy.ech te baby dzisiaj :roll2:

Poziomowanie dobije Cię cenowo.

Opublikowano
ile?

pi razy drzwi.wal smialo :mrgreen: ,sie przygotuje psychicznie :mrgreen:

Nie wiem jak w E46, ale w E36 nie narzekam na zwykle swiatla.

Mam porowanie do ksenonu w E39 i uwazam ze swiatla w E36 swieca naprawde dobrze, takze zastanow sie czy chcesz brnac w koszta.

Opublikowano
Sylwo ale jeśli te lampy są z USA to jeszcze jest chyba problem ich symetryczności?

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
Sylwo ale jeśli te lampy są z USA to jeszcze jest chyba problem ich symetryczności?

kurcze nie wiem :doh: ,musze spytac jutro pana mateusza.a rozszerz swoja wypowiedz bo nie za bardzo wiem o co biega?

Opublikowano

Możesz mieć problem - światła w USA są symetryczne - czyli długość wiązki lewego i prawego reflektora jest taka sama - w Europie światła są asymetryczne - tzn. lewy reflektor świeci "krócej" aniżeli prawy co ogranicza oślepianie jadących z naprzeciwka - to jest właśnie głównym powodem wymiany świateł na "europejskie" w autach z USA jeżdżących po naszym kontynencie. Przez to też światła amerykańskie nie mają homologacji w UE - w związku z tym takie auto (a b s t r a h u j ą c od spryskiwaczy i samopoziomowania) nie powinno przejść pozytywnie przeglądu technicznego. Jeśli natomiast odkryje to policjant (a widać to ładnie bo lampy USA nie mają nabitego znaku homologacyjnego na UE) może zatrzymać dowód rejestracyjny.

Może to marna rada, ale na Twoim miejscu spróbowałbym zwrócić te reflektory i nie pchać się w dalsze koszty, a jeśli się nie da potraktować to jako lekcję (jak mawia mój przyjaciel - nauka zazwyczaj kosztuje - i mówię to bez cienia ironii).

Niemniej mam nadzieję, że uda Ci się wyprostować tę sprawę :) Pozdrawiam serdecznie!

Mogę się też mylić bo swoją wypowiedź opieram o doświadczenia ze zwykłymi halogenowymi reflektorami - być może w przypadku ksenonów jest inaczej....

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Opublikowano
mam nadzieje ze sie mylisz :mrgreen: ,ja golym okiem widze ze prawe swiatlo swieci inaczej,zreszta popytam dzisiaj.a na swiatlach jest napis made in chech republic :twisted2: ,wiec moze niebedzie tak zle,ale fakt faktem w momencie kupna (jakis czas temu) nie bylem swiadomy takich roznic.
Opublikowano

jesli dobrze rozumiem przepis http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=716687#716687 to chyba moga, ale nadal co to za zarobek. fotoradar jest najlepiej zwracajaca sie inwestycja..

Panowie, policja na mandatach nic nie zarabia, każda zapłata mandatu leci do urzędu (bodajże wojewódzkiego).

Opublikowano
Możesz mieć problem - światła w USA są symetryczne - czyli długość wiązki lewego i prawego reflektora jest taka sama - w Europie światła są asymetryczne - tzn. lewy reflektor świeci "krócej" aniżeli prawy co ogranicza oślepianie jadących z naprzeciwka - to jest właśnie głównym powodem wymiany świateł na "europejskie" w autach z USA jeżdżących po naszym kontynencie. Przez to też światła amerykańskie nie mają homologacji w UE - w związku z tym takie auto (a b s t r a h u j ą c od spryskiwaczy i samopoziomowania) nie powinno przejść pozytywnie przeglądu technicznego. Jeśli natomiast odkryje to policjant (a widać to ładnie bo lampy USA nie mają nabitego znaku homologacyjnego na UE) może zatrzymać dowód rejestracyjny.

greg!

popytalem i tak sprawa wyglada.rzeczywiscie swiatla swieca symetrycznie,czyli nie tak jak powinny,ale to znaczy ze prawe swieci nizej niz powinno i nie oswiatla tak dobrze pobocza,wiec oslepiac niekogo nie powinienem.

co do policji to niewielu ludzi tak naprawde wymienia swiatla na europejskie,a przynajmniej moj mechanik o takowym bmw nie slyszal.

faktem jest ze czlowiek uczy sie na bledach i bledem bylo kupno tych lamp,lecz mozliwosci ich zwrotu nie mam.

pomoc powinno poziomowanie i spryskiwacze co tez jeszcze w tym roku zrobie :mrgreen:

Opublikowano

Ty podejmujesz decyzję :) jak widzisz sam do końca nie wiedziałem jak to dokładnie wygląda - ale jeśli nikogo to nie oślepia to z czysto ludzkiego punktu widzenia nie widzę przeszkód...jednak zawsze istnieje pewne ryzyko, że jeśli trafisz na upierdliwego stróża prawa to możesz mieć problem :)

Pozdrawiam!

Opublikowano
Niestety pewnie na kazdym przegladzie albo bedziesz placil wiecej niz norma, albo poprostu diagnosta ci nie podbije, przynajmniej mi na kazdym przegladzie sprawdza swiatla na tej swojej magicznej maszynce, i chyba tam widzi jakie sa swiatla.
Opublikowano
Niestety pewnie na kazdym przegladzie albo bedziesz placil wiecej niz norma, albo poprostu diagnosta ci nie podbije, przynajmniej mi na kazdym przegladzie sprawdza swiatla na tej swojej magicznej maszynce, i chyba tam widzi jakie sa swiatla.

wiem :oops: ,zalezy gdzie sie podbija :mrgreen: ,pozatym przygladnalem sie ostatnio jak to gosc robi,i mysle ze sie nie przykladaja zbytnio.

ok!koniec bo nerwicy dostane :worried:

Opublikowano

ja z przegladu wyjechalem swiecac jednym w lewo, drugim w drzewo