Skocz do zawartości

Nie wkręca się na obroty etc. m60b30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A u mnie przeszlo :) jest idealnie i nie wiem co to bylo :shock:
Opublikowano
  • Autor

No to masz fajnie :cool2: bo u mnie nadal nic :roll2:

Mam takie małe pytanko do kolegów : czy po odłączeniu czujnika wałka rozrzadu silnik powinien zgasnąć czy tylko komputer złapie błąd?

PS. sondy lambda już działaja.

Opublikowano

Mam takie małe pytanko do kolegów : czy po odłączeniu czujnika wałka rozrzadu silnik powinien zgasnąć czy tylko komputer złapie błąd?

PS. sondy lambda już działaja.

NIe widzialem takiej sytuacji, ale jesli przy bledzie z tego czujnika, komputer odcina zaplon - wedlug procedury ochrony silnika ( nie wiadomo ile one wynoszą w tym momencie )

to na bank silnik powinien zgasnąć.

Opublikowano
wg mnie jedynym czujnikiem po którego odłączeniu powinien zgasnąć ( i nie dać się odpalic 0 to czujnik położenia wału - z czujnika wałka powinien wziąć średnią wartość - tak mi się wydaje.
Opublikowano
  • Autor

Witam wszystkich. :)

Dzisiaj założyłem nowy czujnik wałka rozrządu niestety nic to nie pomogło :cry2: Naszczęście mogłem go oddać do sklepu :dance:

No to na dzień dzisiejszy nie mam się do czego przyczepić,niby wszystko jest ok i sprawne,ale, ale... w kółko wywala błąd uszkodzonego czujnika wału.

No to go dziś znowu wyciągnełem i wsadziłem go na miejsce bez podkładki,żeby był bliżej koła, i co? o dziwo auto zamiast tzw. odcinać przy 3000-4000tyś obrotów zaczeło odcinać już przy 1000-1500obr :jawdrop: a nawet gasnąć. próbowałem ustalić jaka odległość ma być od zębów koła zamachowego ale zabrakło mi dnia....

I teraz nie wiem jaka ma być odległoś pomiędzy czujnikiem a kołem, no i czy ten nowy czujnik jest żeczywiście sprawny.... :cry2: :cry2:

Opublikowano

Wiem, że temat pompy był już przerabiany ale ja i tak bym się nią zainteresował. Zakładam, że pomiaru ciśnienia dokonywano przy wyłączonym silniku? W takiej sytuacji pomiar jest diabła warty.

Ja miałem kiedyś identyczny problem po tym jak bydlaki z MCars'u wymieniali mi pompę paliwa - wstawili jakąś lipną i podłączyli czymś w rodzaju węża ogrodowego. Wężyk pękł ale tak perfidnie, że potrafił dawać ciśnienie właśnie do około 4 tyś obrotów - potem becia się zachowywała jak by jej paliwo skończyło.

Sugeruje dokopać się jednak do pompy i obejrzeć jak to wygląda - filtr przed pompą, przewód łączący pompę z instalacją i co się jeszcze da.

Opublikowano
  • Autor
Właśnie z mechanikiem zabieramy się jutro za to, czyli pompa na stół. :roll2:
Opublikowano
Witam. Miałem podobny problem w e36 2.5 vanos. Powód okazał się błachy. Miałem zapchany filtr paliwa ten w zbiorniku. Wyglądał całkiem dobrze ale dopiero po dokładnym wyczyszczeniu jak ręką odjął. Radzę spróbować. To nic nie kosztuje( no może trochę roboty). Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor

DZiś jeszcze raz ściągałem kolektor ssący,pokrywy, oraz miske olejową, wszystko wygląda ładnie i nie ma się do czego przyczepić. Doszlismy do wniosku że coś się dzieje z zapłonem raz jest za wczesny a raz za późny Raz szczela w kolektor ssący a raz w wydech ogólnie świece są czarne... Jak to jest z tym zapłonem w m60?

Acha dziś jeszcze wymieniłem filtr paliwa i sprwadziłem pompe...i nic :modlitwa: :modlitwa:

Opublikowano
Ale czy na pewno wymieniłeś bądź porządnie wyczyściłeś ten filtr w zbiorniku paliwa? Ja wymieniłem filtr ten przy silniku i nic nie dało ale dopiero po porządnym przeczyszczeniu tamtego pomogło. U mnie objawem tego było to że raz pompa paliwa podawała katalogową ilość paliwa a raz dużo mniejszą Już chciałem ją wymieniać ale coś mnie tknęło. pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
Pompa chodziła na stole i wszystko jest ok. Zaznacze jeszcze raz ze te same objawy są na gazie. :worried: