Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam z dnia na dzień przestał działać mi spryskiwacz, po próbie uruchomienia spryskiwacza (przód oraz tył) płyn nie leci nawet nie słychać ze pompka pracuje wiec wykluczam zapchanie sie przewodów. pompka była sprawdzona i działa.

Gdzieś może jest bezpiecznik albo przekaźnik odpowiedzialny za to ma ktos podobne doświadczenie ze swoją Bumcją

PROSZĘ O POMOC :modlitwa:

Opublikowano
Witam z dnia na dzień przestał działać mi spryskiwacz, po próbie uruchomienia spryskiwacza (przód oraz tył) płyn nie leci nawet nie słychać ze pompka pracuje wiec wykluczam zapchanie sie przewodów. pompka była sprawdzona i działa.

Gdzieś może jest bezpiecznik albo przekaźnik odpowiedzialny za to ma ktos podobne doświadczenie ze swoją Bumcją

PROSZĘ O POMOC :modlitwa:

to sprawdz czy na silniczek idzie prad podczs wlaczenia ponieważ mógł sie spalić
Opublikowano
pisząc silniczek chodziło tobie o pompkę przy zbiorniczku?

jesli tak to było to sprawdzone

tak alesprawdzona pompka ? czy sprawdzono czy jest podawany prad na pompke ?

Opublikowano
pisząc silniczek chodziło tobie o pompkę przy zbiorniczku?

jesli tak to było to sprawdzone

tak alesprawdzona pompka ? czy sprawdzono czy jest podawany prad na pompke ?

Opublikowano
sprawdzona jest papka sama pąpka ni emialem jak sprawdzic napiecia
wez zwykła zaróweczke 12v z 2 kabelkami podłacz tam gdzie trzeba i sprawdz czy podczas wlaczenia pompki jest napiecie . jak bedziesz wiedzial to dopiero zacznij szukac dalej w bezpiecznikach. na pewno jest jakis bezpiecznik sprawdz wogole wszystkie bezpieczniki jesli ktorys bedzie spalony to go wymien na nowy
Opublikowano
ok sprawdze to bezpieczniki patrzylem to wygladaja na dobre ale gdzies na jakims forum widzialem ze ktos mial podobny problem i tam pisali o jakims przekazniku problem w tym ze nie pamietam na jakim forum :mad2:
Opublikowano
Zobacz jeszcze same spryskiwacze. Weź jakąś igłe i przetkaj je. Jak tak miałem

ok ale troche dziwne by to bylo jak przestaly dzialac przedni i tylni jednoczesnie

Opublikowano
Odepnij weżyk gdzieś jak najbliżej pompki i zobacz czy poleci płyn. Jak nie to problemu szukaj w pompce a jak poleci to pewnie coś masz zapchane.
Opublikowano
Zobacz jeszcze same spryskiwacze. Weź jakąś igłe i przetkaj je. Jak tak miałem

A jak się ma to do tego??

po próbie uruchomienia spryskiwacza (przód oraz tył) płyn nie leci nawet nie słychać ze pompka pracuje wiec wykluczam zapchanie sie przewodów. pompka była sprawdzona i działa

Pzdr,

Opublikowano
Hmmmm chyba logicznie nalezy zaczac od sprawdzenia napiecia na kostce zasilajacej pompke, jak nie miernikiem to zwykła zarówka 12V. Nastepnie bezpiecznik, jak sie nie myle 36 pozycja 30A (rozpiska na forum). Jesli ok. to problem glebszy (przerwa w obwodzie, przerwany przewod, awaria przełacznika itd) Moze odkrec oslone kolumny i zerknij na przełacznik wycieraczek (wypiety przewod itd)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
dziś grzebałem pod maską i zauważyłem na przewodzie zasilającym pompkę znaczną korozje na odizolowaniu (izolacja przewodów przetarła się) jak myślicie to może być przyczyna ze napięcie nie dochodzi na pompkę??
Opublikowano
jak kolego zauważyłeś coś podejrzanego przetarty kabel zaśniedziały itd itp to postaraj sie to naprawić to przecież żadna filozofia jeśli nadal nie bedzie działać to pisz bo przecież nie bedziesz tak biegać z warsztatu na kompa i spowrotem :mrgreen:
przedni napęd jest dla dziewczyn...