Skocz do zawartości

Piski przy skrecaniu kierownica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kiedys widzialem taki temat tylko ze teraz szukam go drugi dzien i nie moge znalesc chodzi o to ze podczas skrecania kierownica piszczy piski slychac tak jak by z konca ukladu ale kiedys forumowicz to opisal i napisal jak to domowymi sposobami zrobic i napewno piski dochodza z przodu kierownicy.Moze ktos juz cos takiego naprawil moze tamten forumowicz opisze to jeszce raz jak czyta tego posta kierownica jest 3 ramienna z poduszka z tego co tam pamietam pisalo cos o pilnikowaniu jakiegos elementu podobno pomoglo.

Z gory dzieki.

Opublikowano
A nie piszczy ci przypadkiem pasek od wspomagania?
Opublikowano
Prawdopodobnie - bo w większości opisywanych tu przypadków tak było - piszczy Ci spręzyna w kolumnie kierownicy. Ale jak to naprawić to :search: bo to już było chyba milion razy na forum.
Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
  • Autor
pasek nie piszcy to jeszce moge odroznic co do tamtego posta wychodziloby na to ze to nie sprezyna tamten pan mial takie same objawy naprawil to i ustalo mowil cos o jakims elemencie ktory w czasie skrecania kierownicom sie zuzywa a wiorki powoduja te piski
Opublikowano

a ja Ci Kolego powiem że to sprężyna w kolumnie kierowniczej. Większość osób opisywało to jako piski w kierownicy, lub przy pedałach.

Jak dokładnie się przyjżysz to pod maską zaraz przy przegrodzie silnika zobaczysz sprężynę w kolumnie kierowniczej. Popsikaj tam jakimś dobrym smarem w sprayu (tylko nie WD-40)np Valvoline i po sprawie. Sam tak miałem i też myślałem ze to kierownicy. A jak uniesiesz auto z przodu tak żeby obydwa koła przednie swobodnie zwisały to tą sprężynę widać jeszcze lepiej i łatwiej ją nasmarować.

Pozdrawiam

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
  • Autor
mozliwe dzisiaj sie dokladniej przysluchalem i raczej przy samej kierownicy to slychac ale sproboje i to
Opublikowano
Miałem podobny problem i okazało sie co tu pisze odpowiedzialna za to była ta sprężyna
Opublikowano
a gdzie jest ta sprezyna? bo tez bym musial poszukac jej :worried:

gdy pedzisz 270km/h to co widzisz przed soba to juz historia

Moja Kochanka - BMW 316

Opublikowano
a ja Ci Kolego powiem że to sprężyna w kolumnie kierowniczej. Większość osób opisywało to jako piski w kierownicy, lub przy pedałach.

Jak dokładnie się przyjżysz to pod maską zaraz przy przegrodzie silnika zobaczysz sprężynę w kolumnie kierowniczej. Popsikaj tam jakimś dobrym smarem w sprayu (tylko nie WD-40)np Valvoline i po sprawie. Sam tak miałem i też myślałem ze to kierownicy. A jak uniesiesz auto z przodu tak żeby obydwa koła przednie swobodnie zwisały to tą sprężynę widać jeszcze lepiej i łatwiej ją nasmarować.

Pozdrawiam

wystarczylo zobaczyc wyzej

Opublikowano
Chyba Łukaszowi chodzi o ten pin przy kierownicy który przenosi napięcie miedzy kolumną kierownicy a samą obręczą kierownicy (nie wiem jak to sie fachowo nazywa) :) Faktycznie on się ściera i przy okazji zbiera inne śmieci na sobie co powoduje czasami piszczenie. Wystarczy poczyścić i na nowo nasmarować a piski znikają.
Opublikowano
  • Autor
Chyba Łukaszowi chodzi o ten pin przy kierownicy który przenosi napięcie miedzy kolumną kierownicy a samą obręczą kierownicy (nie wiem jak to sie fachowo nazywa) :) Faktycznie on się ściera i przy okazji zbiera inne śmieci na sobie co powoduje czasami piszczenie. Wystarczy poczyścić i na nowo nasmarować a piski znikają.

no wlasnie jak sie dokladnie przyslucham to piski dochodza z lacznika samej kieroenicy z kolumna ten forumowicz o ktortm pisalem wlasnie to opisywal i napisal ze cos tszeba tam spilnikowac i oczywiscie wyczyscic sprobuje poprawic i to i to i pytanie jakim smarem najlepiej to wysmarowac i sprezyne i to przy kierownicy

Opublikowano
A mnie się tak działo z powodu niskiego stanu płynu. Jakby pasek ale to nie był pasek...Po uzupełnieniu płynu problem znikł
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
Można posmarować np. smarem miedzianym.
  • 1 rok później...
Opublikowano
mam to samo,przy samej kierownicy,nie przy zadnej sprezynie w silniku,dokladnie slychac skad to dochodzi,nawet nie trzeba sie specjalnie przysluchiwac,to jest taki tepy metaliczny pisk,da sie to zrobic nie zdejnujac kiery???????

"TAKI EGZĘPLARZ TO PRAWDZIWY UNIKAT A STAN POWALA NA KOLANA !!!" :lol:

nie wróż ze szklanej kuli http://emotikona.pl/emotikony/pic/027.gif