Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ogólnie jak widzę ci wszyscy sprzedawcy felg mają o nich pojęcie to śmiać mi się chce.

Jak można napisać, że felga pasuje do wszystkich modeli BMW ( i tutaj wymieniają całą listę modeli ) skoro każdy użytkownik BMW, który kiedykolwiek kupował felgi do swojego samochodu wie, że bardzo istotne znaczenie ma tutaj OTWÓR CENTRALNY, który dla róznych serii BMW NIE JEST IDENTYCZNY.

72,5mm

74,1mm

Po to w komplecie daja pierścienie centrujące! Wowczas felga np. z E39 (74,1) bedzie pasowac do E38 (72,6) - dlatego jedne felgi moga pasowac do kilku modeli BMW. Gorzej jest z ET.

Opublikowano

Po to w komplecie daja pierścienie centrujące! Wowczas felga np. z E39 (74,1) bedzie pasowac do E38 (72,6) - dlatego jedne felgi moga pasowac do kilku modeli BMW. Gorzej jest z ET.

Jesli dają to Ok, natomiast nie wszyscy dają - nie wszyscy nawet informują, żeby sprawdzić u siebie średnicę osadzenia na piaście. Nie mówiąc już o podaniu owej średnicy w aukcji.

Poza tym tak jak podałeś - będzie pasować bo zastosujesz pierścień centrujący.

A co zrobisz jak felga będzie miała średnicę otowru 72,5mm a ty będziesz potrzebował 74,1mm - oddasz ( o ile ci gośc przyjmnie - bo czasami piszą, że nie przyjmują zwrotów ), będziesz przetaczał czy założysz do roweru??

Pzdr,

Opublikowano
Felgi do modelu e90 styling 188 sa produkowane w wloszech i wcale nie jest to prawda ze orginaly sa tylko z niemiec.
Sprzedam Bmw 320d E46 2001r
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

wracajac do tematu felg podobno niemieckich...

poweszylem troche w necie ( nie moglem sobie darowac ;) ...

z tego cu udalo mi sie ustalic felgi sprzedaje/produkuje? belgijska firma mlv

http://www.mlv.be/Wheels/Wheels-bmw-serie-5_43

zdjecia przedstawiajace felgi zamieszczone przez handlarza z allegro sa zywcem skopiowane ze strony mlv (delkiatnie je przycieto aby nie bylo widac zoltej tablicy z nazwa firmy)

teraz juz rozumiem dlaczego sprzedawca tak sie wykreca z podaniem producenta...

felgi wzgladaja ciekawie, ale jak z jakoscia_?

BTW

czy ktos slyszal o firmie D.H-WHEELS

tu link

http://www.allegro.pl/item561545078_18_m5_serii_5_6_7_ciemny_chrom_germany.html

zadalem pytanie kto jest producentem felg:

ponizej maile od sprzedawcy-lekko mnie zaskoczyly:

"Niemiecka firma. Wszystko łacznie z producentem ma Pan wygrawerowane na

>>> wewnetrznej stronie felgi."

moje pytanie:

"Dziekuje za odpowiedz.

>>> Szczerze powiem próbowałem znalezc zdjecie na którym widac cos wiecej niż

>>> "GERAMNY"

>>> Nie znalazłem informacji, kto jest producentem felg. "

odpowiedz:

">> Na zdjeciach nie jest ukazany producent ze wzgledu na konkurencje - to

>> chyba zrozumiałe."

pytanie:

Wiec nie dowiem się kto robi te felgi?

odpowiedz:

|"Jedynie po zakupie. Przyko mi, ale nie podaje nazwy producenta ze

> wzgledu na konkurencje. Rynek na ALL zalany jest przez chinskie produkty

> i psuja renome takich felg jak nasze.

> Codziennie otrzymujemy maile lub telefony z takim samym pytaniem jak Pana"

pytanie:

Ok. tzn nie za bardzo Pana rozumiem; proszę wybaczyc ale osobiście nie lubie

> kupowac kota w worku- to tak jakbym miał kupic fegi od sprzedawcy, kotry

> informuje ze felgi pochodza z np. z Włoch...

> Jak wiemy można kupic felgi OZ ale rowniez alessio czy inne tansze wyroby

> noname...

> W takim razie dziekuje

>

odpowiedz:

"Przepraszam ale juz Panu pisałem ze jest wszystko wygrawerowane od

srodka i to nie sa felgi tzw "noname" .

Jesli chce Pan kupic felgi "noname" zapraszam do konkurencji po 1799,- PLN.

Poza tym komentarze mowia same za siebie i jak Pan mysli 300 osob ktore

od nas kupowały towar kupiło tzw kota w worku ? A sprzedaz na ALL jest

1/3 naszej sprzedazy."

inni tez maja full pozytywnych komentarzy-wiec nie jest to dla mnie wyznacznik....

troche to IMO wszytsko dziwne; co ma wspolnego konkurencja do sprzedawanej marki; jesli konkurencja bedzie chciala to i tak sie dowie kto produkuje felgi... no chyba ze ktos sprzedaje to samo co konkurencja ale drozej -wtedy rozumiem sprzedawce;[/b]

:lol:
pozdrawiam Konrad
Opublikowano
No to teraz mnie pocieszyliście, pod koniec roku kupiłem felgi zdjęte z e36, wzór BMW, super stan tylko brudne.Dzwonię do gościa,chce szybko sprzedać, więc opuścił jeszcze z i tak niskiej ceny.Felgi przyjechały, rozpakowałem ,niby wszystko ok, ale nie sprawdzałem czy są proste.W środku wszystkie napisy ok ( numerki ,cyferki itd.) oraz napis MADE IN ITALY. Poczytałem co tu piszecie i strach mnie obleciał, felgi leżą u kolegi w warsztacie i czekają na wiosnę, a tu takie rzeczy.Zasięgnąłem opinii i ludzie mówią że włoskie są ok.Że bardzo dużo aut lata na włochach i jest dobrze.Zdaje się że pojutrze polecę na warsztat i niech fachowiec zobaczy czy są proste i czy były prostowane, zrobię też fotki i zamieszczę ,tylko może niech mnie ktoś oświeci jak dodać je do postu bo po prostu nie wiem.
Opublikowano

Też zaryzykowałem, i kupiłem wczoraj na allegro

http://www.allegro.pl/item576953500_bmw_e46_18cali.html

Miałem obawy przed kupnem, bo opis opisem a później tylko żal i strata czasu jak będą miały defekt który zręcznie mógł ukryć sprzedający.

Szczególnie przy tym rozmiarze i profilu opony mam nadzieję że nie będą mocno pokrzywione.Jeszcze poczytałem sobie ten temat, to już wogóle... :cry:

Są już w drodze, więc niedługo, chwila prawdy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety sprawdził się czarny scenariusz... :beksa:

http://www.allegro.pl/item576953500_bmw_e46_18cali.html

Jak wynikało z opisu i zapewnień właściciela, do którego dzwoniłem po dodatkowe informacje kilkakrotnie, Trzy felgi krzywe w tym dwie krytycznie.

Dwie opony, pomimo grubego bieżnika wyrzuciłem dziś na śmietnik bo były przytarte od gwałtownego hamowania i zrobiła się z nich elipsa :(

Wszystko o co pytałem przez tel. sprzedającego, okazało się nieprawdą.Po próbach kontaktu, w celu jakiejś ugody i przyznania się do błędu, zero odzewu.

Tylko jeden sms z zapewnieniem że jak na nich jeźdźił to wszystko było super...

Nie mogło być super bo, zakładając idealnie proste felgi i nowe opony, otwór centrujący pechowych felg to 74,1 mm,

a w serii 3 mamy 72,6 mm :roll:

Bez pierścieni centrujących ledwo trzyma się kierownicę :mad2:

A tu strona z przedmiotami sprzedawanymi przez tego uzytkownika, m.in z E30 cabrio...

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=329080

uważajcie na oszusta!!!

Opublikowano

ja jednak kupilem orginaly bmw uzywane i nowe opony 16" Dunlopa...Wiem ze pojezdze ktorys rok a 16" to najlepszy wybor miedzy lansem/parametrami/konfortem/spalaniem.

A co do zakupu z allegro moze warto sie ze sprzedawca skontaktowac a jak to nie pomoze to starac sie o zwrot kwoty od allegro. Oddaja od 500 zl do 10 000 ale trzeba to zglosci na policje.

Opublikowano

Dlatego nie działałem pod wpływem emocji, poczekałem 2 dni mysląc jak najlepiej załatwić polubownie sprawę.

Później :phone: , jak on to widzi, nie przynosił rezultatów.

Dopiero na smsa (trzeciego) raczył odpisać "...że jak on na nich jeździł to było dobrze !!!..." ( zapewne ja przy zakładaniu je skrzywiłem a opony starłem jak do piwnicy wkładałem :duh: ).

Przy ewentualnym zwrocie pewnie i tak za przesyłkę w pierwszą stronę ( jak nie za drugą ),byłbym w plecy jakieś 400zł + nerwy i szukanie innych :cry:

Dlatego felgi już są naprawione i jest ok, a nieuczciwy sprzedawca ma to na co zasłużył. :mlotek:

Opublikowano

:mlotek: to nawet lepiej niz policja i allegro :D

Co do felg to pisalem do jednego Pana z allegro co mial na sprzedaz

https://ssl.allegro.pl/show_item.php?item=572296159

komplet uzywanych z oponami

Felgi 16" i opony 205/55.

Napisal ze jakos bardzo dobra i jest zadowolony. I sprzedaje tylko dlatego do 17 mu w głowie. Ale ze nie sprzedal dalej bedzie jezdzil.

Wiec moze 16 z allegro warto.

Opublikowano

w sumie tez nie wypał za bardzo i mam od razu pytanie, bo felgi przyszły ale sie okazało ze to model ALUTEC 7.00 x 16, 5x120, ET20

a w e46 maja orginaly ET45 wiec ni wiem co to będzie a nie mam obecnie jak przymierzyć bo jestem daleko od domu i tylko wiem ze juz sa.

Czy miał ktoś doświadczenie z felgami 7J i ET20 w e46??

Jeśli maja nie pasować to bym chciał wiedzieć wcześniej

I co z otwrem centrujacym bo jesli ja mam na tej feldze niby 76 a e46 maja 72,6

Opublikowano

Nie chcę być złym prorokiem, jeżeli jesteś przekonany co do ET , z tym środkowym otworem to mogłeś źle zrozumieć, to, w/g mnie, mogą ale nie muszą pasować.

Wszystko zależy od budowy felgi, bo (trochę to skomplikowane z tym ET ) możesz mieć 2 różne felgi o tym samym ET i jedna będzie pasić a druga nie.

Te moje mają chyba ET20 tylko otwór 74,1mm czyli dedykowane do 5-tek.

Tu masz stronę z osadzeniami ET i szerokośćią otworów centrujących:

http://www.carlsalter.com/wheel_fitments.html

ET bardziej świadczy o e30 albo 5er , ale średnica otworu cent. 76mm, nie występuje w BMW więc pierścienie centrujące będą ci potrzebne.