Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Rozebralem dzisiaj troche samochod wyglda to tak jak na zdjeciach i wydaje mi sie ze po wyjeciu schowka nie da sie otworzyc tego pudelka czarnego na zatrzaski gdzie niby ma byc filtr.

Wiec chyba w tym modelu nie ma mikrofiltra.

Jezeli nie ma mikrofiltra to co nalezy wymienic i gdzie to sie znajduje zeby poprawiła sie dmuchawa bo teraz to powietrze leci jak krew z nosa nawet na 4 i smierdzi stechlizna.

http://triumph.fm.interia.pl/mikrofiltr.jpg

http://triumph.fm.interia.pl/mikrofiltr1.jpg

Opublikowano

Sluchaj mialem podobnie dmuchawa istaniala na 3 biegu wzwyz.

A wiec juz widze ze zle szukasz ja zrobilem podobnie rozprulem caly dol i filtra nie bylo , a wiedzialem ze napewno musi byc.

Sa dwa rodzaje filtrow jedne prostokatne i drugie okragle.

Dorzucam link !

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA11&mospid=47434&btnr=64_0181&hg=64&fg=10

Ten wlasnie model wystepuje u nas.Znajduje sie on w podszybiu.

Musisz zdjac ta kratke plastikowa jak otworzysz maske i juz zobaczysz dwa filtry po lewej i po prawej stronie.Zeby sie do nich dostac musisz odkrecic trzy sruby ten element wypukly co znajduje sie zaraz za kolektorem.

Pozdrawiam !

BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
Opublikowano
Dzieki zaraz podejde to sprawdzic

Moglbys przy okazji porobic troche zdjec , przydaloby sie to tez innym.

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641

Opublikowano

Znalazlem ale jeszcze nie wzialem sie za jego wyjmowanie jutro to bede robil jak juz kupie nowy zeby dwa razy nie rozbierac

http://triumph.fm.interia.pl/filtr.jpg

Opublikowano

Dzisiaj rozebralem ta kratke pod szyba i okazalo sie po wyciagnieciu

obudowy filtra ze nie ma tam nawet sladu po filtrze.

Co najlepsze mam powazne watpliwosci czy kiedykolwiek tam on byl.

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641

Opublikowano

Tam fitra nie ma i mam poważne wątpliwości by jakś był :arrow: już to rozbierałem.

Jest tam jedynie wiatraczek.

Co do słabego nawiewu może masz tam czymś zapchane? Ja zebrałem tam worek liści i sporo " błotka " .

Opublikowano

Mac male info dla Ciebie co ty opowiadasz ze tam nie ma filtra jutro jesli znajde chwile czasu wysle ci fotke jak on wyglada w srodku i na zewnatrz.

Sam wymienialem czas operacyjny naprawy [ 1 h ]

W poscie powyzej dorzucilem link jak wyglada ja zaplacilem na orginal 20 € a sa dwie sztuki.

Kijanu teraz dal Ciebie juz widze sa masz te filtry jak sie dobrze zobaczysz widac je takie okragle po leweji po prawej stronie.

Dokladnie je widac na wysokosci jak zaczyna sie ramie od wycieraczki dokladnie pod tym ramieniem.

Musisz zdjac cala ta console polokragla do ktorej jest doczepiony przewod wysokiego napiecia od aku.

Dwie srubi sa kolo serva a jedna z drugiej strony na tej samej wysokosci.

Pozdrawiam - Respect

BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
Opublikowano

Czyszcząc wiatrak z liści nie spotkałem się z filtrem...

Moze był zbyt zbunkrowany bym go zobaczył :twisted: , ale jak podasz fotki na forum to uwierze.

Opublikowano

Juz je wyjalem i przeczyscilem narazie bo nie zdazylem dzis do sklepu, nawiew i tak polepszyl sie o niebo juz na jedynce jest lepiej niz wczesniej na 4 ale dalej czuc nieswiezy zapach to przez to ze zostawilem stare filtry mysle ze po wymianie na nowe bedzie git.

Po zdemontowaniu i wyjeciu tego metalu lewy filtr wyjmuje sie dosc latwo z prawym kilak minut sie pomeczylem ale efekt wart rozbiurki, przy okazji zmienilem te srubki na gwiazdkowe zeby nastepnymr azem bylo latwiej rozebrac.

MAC mzoeliwe ze ktos u ciebie wyjal te filtry bo mial slaby nadmuch i nie zamontowal nowych wiatraczek widac po zdjeciu filtra, sa ta takie dwa okragle w plastikowych obudowach po obu stronach wiatraka.

Opublikowano
Juz je wyjalem i przeczyscilem narazie bo nie zdazylem dzis do sklepu, nawiew i tak polepszyl sie o niebo juz na jedynce jest lepiej niz wczesniej na 4 ale dalej czuc nieswiezy zapach to przez to ze zostawilem stare filtry mysle ze po wymianie na nowe bedzie git.

Po zdemontowaniu i wyjeciu tego metalu lewy filtr wyjmuje sie dosc latwo z prawym kilak minut sie pomeczylem ale efekt wart rozbiurki, przy okazji zmienilem te srubki na gwiazdkowe zeby nastepnymr azem bylo latwiej rozebrac.

MAC mzoeliwe ze ktos u ciebie wyjal te filtry bo mial slaby nadmuch i nie zamontowal nowych wiatraczek widac po zdjeciu filtra, sa ta takie dwa okragle w plastikowych obudowach po obu stronach wiatraka.

Mozliwe, bo liście z nawiewu lecą mi csały czas... Może ktoś podać fotkę gdzie powinien być filtr?

Opublikowano
wiem ze sie powturze ale ja tez mam dylemat gdzie rozbierac wiem ile to pracy a mama audio na pprzodzie i zajmuje to sporo pracy czy rozbierac kolo schowka czy juz w komorze silnika moja fura to e36 316 dokladnie z lipca 94r .prosze o rade
Opublikowano

witam

a nie jest przypadkiem tak ze jak jest klima to filtr jest w srodku a jak nie to 2 filtry na zewnatrz?

ja mam klime z dwoma pokretłami od reg temp i mam w srodku

wczesniej miałem 318 bez klimy i były pod maska

a jesli chodzi o poprawe to sa takie srodki do odgrzybiania w spreju koszt ok 30 zł

znika przykry zapach kurzu i jest ok

pisze ze srodek starcza na ok 4 razy a jest go tam sporo

pozdrawiam

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
Opublikowano
GWOZDZIU tak właśnie jest! Ja też mam klimę i pod maską nie ma , a do tego w środku sie jeszcze nie dostawałem bo dmucha mi OK i niemiłego zapachu też nie ma :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oooo widze że nie tylko ja mam dylemat gdzie szukać filtra. ;)

Sam jestem ciekaw ceny tych filtrów na zewnątrz, w serwisie zaśpiewali 190zeta/szt. :jawdrop:

Opublikowano
Oooo widze że nie tylko ja mam dylemat gdzie szukać filtra. ;)

Sam jestem ciekaw ceny tych filtrów na zewnątrz, w serwisie zaśpiewali 190zeta/szt. :jawdrop:

Filtron produkuje takie filtry i mają oznaczenie K 1015 i w cenniku kosztuje 73,20pln.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano

No filtry nie sa tanie mi po rabacie wyszlo 170 zł za komplet

Peet nie wiesz czy to za sztuke czy za dwa? BO jak za sztuke to wyjdzie nieduzo taniej.

Opublikowano
ja w swojej własnie skaczyłem rozbierać.Filtry mam pod maska-w podszybiu(nie mam klimy).Tak jak mówicie sa tam dwa filtry dosyc łatwo sie to rozbiera,ja nie dawałem nowych tylko porządnie przedmuchałem je kompresorem i wszystko gra.Szkoda mi było wydac tyle kasy na taka duperele(jak dla mnie bo mało uzywam :roll: )
Opublikowano
Witam

Rozebralem dzisiaj troche samochod wyglda to tak jak na zdjeciach i wydaje mi sie ze po wyjeciu schowka nie da sie otworzyc tego pudelka czarnego na zatrzaski gdzie niby ma byc filtr.

Wiec chyba w tym modelu nie ma mikrofiltra.

Jezeli nie ma mikrofiltra to co nalezy wymienic i gdzie to sie znajduje zeby poprawiła sie dmuchawa bo teraz to powietrze leci jak krew z nosa nawet na 4 i smierdzi stechlizna.

Wymienialem u siebie filtr jakis czas temu. Moje auto jest z 96r. z klimatronikiem. Filtr nie jest w tej skrzynce z metalowa sprzaczka. Za tym pudelkiem, w strone silnika, jest w glebi taka klapka z obrotowym zamknieciem. Otwierasz to i jest filtr. Zamontowany jest pionowo, troszke ciezko go wyjac, ale jest to mozliwe :) Mam zdjecia jak go wymienialem wiec moge jutro wrzucic.

Pozdrawiam,

Bartek