Skocz do zawartości

Montaż automatycznej skrzyni biegów 4HP22/4 w 750i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zamontowanie automatycznej skrzyni biegów z gruszką na swoim miejscu to rzecz wymagająca specjalnych narzędzi i konkretnych uszczelek, czy też wystarczy przyłożyć ją w odpowiednie miejsce i przykręcić mocno kilka śrubek po czym na koniec dokręcić śrubki do wału? Może w necie jest jakiś szybki kurs/instruktarz? :mrgreen:

BMW E32 750iA '91 (magia V12 :twisted2: ) & Honda Shadow VT 1100 -custom- chopper

Ex: BMW E32 735i'87, Mercedes-Benz W123 300 D'79, Ford Fiesta '92, Honda VF 750 F'83, Jawa 350'88, Fiat 126p'89, Yamaha RJX 80 SE'87,Motorynka...

:arrow: Schematy E32 :arrow: CERBER -bezpieczeństwo IT

Opublikowano

Witam.

Specjalnych narzędzi nie trzeba mieć. Klucze podstawowych rozmiarów płaskie i nasadowe( + różne długości przedlużaczy). Największe problemy sprawiają górne śróby. Pamietać należy że skrzynia jest ciężka i bardzo pomocny jest podnośnik .

Opublikowano
kolega Misiu nie wspomniał o torxie bez ktorego nie odkrecisz skrzyni od bloku

...

http://images.google.pl/url?source=imgres&ct=img&q=http://www.after-hours-japan.com/forum/download/file.php%3Favatar%3D2927_1256015996.jpg&usg=AFQjCNHOPvQjuY6a3NonAqZpEu-c86ARiw w benzynie!

Opublikowano

Niedobrze... oj niedobrze... to wygląda zbyt banalnie, zbyt prosto... i już mnie ciągnie do garażu... :twisted: Jednak tym razem zacznę od ściągnięcia starej skrzyni i jej rozebrania nim zabiorę się do montażu "nowej" :mrgreen:

Next time I have a problem with an automatic gearbox I'll first open it up to see if it's replairable before replacing it.

Skrycie na to liczyłem/liczę, że i ja do podobnego wniosku dojdę po rozebraniu swojej "starej" skrzyni biegów... ale bym sobie wówczas w brodę pluł :D

Niestety, nie ma nic mowy o wandlerze.... tej gruszce, sprzęgle hydrokinetycznym, czy jak to się nazywa, co również mam jako osobny element a jednocześnie fragment tej skrzyni (4HP22). Gdzieś (nie pamiętam gdzie, ale pewnie tu na forum :P ) czytałem że należy uważać przy jego zakładaniu... tylko na co uważać? jak go wpasować?

BMW E32 750iA '91 (magia V12 :twisted2: ) & Honda Shadow VT 1100 -custom- chopper

Ex: BMW E32 735i'87, Mercedes-Benz W123 300 D'79, Ford Fiesta '92, Honda VF 750 F'83, Jawa 350'88, Fiat 126p'89, Yamaha RJX 80 SE'87,Motorynka...

:arrow: Schematy E32 :arrow: CERBER -bezpieczeństwo IT

Opublikowano

uwazac na to ze on laczy ze ze skrzynia przez dwa wpusty na walku - i jak konwerter nie bedzie ustawionyy poprawnie to nie dokrecisz skrzyni - to jest zrobione tak ze poprostu skrzynia nie dojdzie do bloku - zeby ci nie przyszko do glowy jak skrzynia nie wskoczy dociagac ja srobami ...

ja moja 5hp18 wyciagalem i wkladalem sam w kanale - jak nie ma podnosnika kanalowego to masakra ...