Skocz do zawartości

nivo i syczenie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie,

2tygodnie temu wymienilem tuleje (silentblocki) tylnej belki. przy okazji stwierdzilem, ze tylny lewy amorek ma wyciek. jakos zaraz po wymianie zauwazylem, ze jak ruszam, a takze po jezdzie na nierownosciach i przy "zabujaniu" auta na nierownosciach, cos mi z tylu syczy. to takie syczenie jak z weza od cisnienia, albo metaliczne obcieranie czegos o cos. nie trwa to caly czas, a tylko chwilowo, glownie kiedy tyl "przysiadzie"

podejrzenie padlo na wlasnie ten amorek, ze niby jest rozszczelniony i dlatego moze wydawac takie dzwieki. wjechalem jeszcze raz na podnosnik najazdowy i uwiesilem sie na haku, wsiadalismy tez do bagaznika zeby sprawdzic dzialanie nivo, i wychodzi ze to cos z poziomowaniem, ale jednoznacznie nie wiem co. majstrowie upieraja sie na amorki (swoja droga je zregeneruje, a na dniach robie przeglad techniczny bo sie konczy, to bede znal ich stan).

ale to syczenie jest denerwujace, a mi sie wydaje ze to gdzies ze srodka tylnej belki, moze ta pompa albo jakies zaworki przepuszczaja?

stan oleju chf w zbiorniczku jest ok, jest zaraz ponizej sitka

nivo podnosi sie przy obciazeniu, ale trwa to kilknascie sekund i robi to bardzo powoli, a i duzo sie nie podniesie, raczej ok 1-2 cm.

pzdr

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano
Z tego opisu wynika że przyczyną jest prawdopodobnie nieszczelność węży powietrznych... Tak domniemywam na podstaiwie doświadzcenia zebranego z moją e39(ale w e34 zapewne może byc inaczej) gdzie węże przechodzą właśnie mniej więcej przez środek tylniej belki.

Edytowane przez ozzy

SPONSOREM MOJEJ NIEOBECNOŚCI SĄ BROWARY ŻYWIECKIE S.A. :)))

BMW-MADE BY WINNERS, MADE FOR FUN !!!!

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Wszystko jest ok :cool2: , z wyjątkiem tego wycieku :cry2: .

Po prostu regulator hydrauliczny który ma ustawić tył auta na odpowiedniej wysokości popuszcza tak delikatnie że słychac syczenie.

Sam to sprawdz, jak syczy to - o ile dobrze pamietam :roll: - trochę podnieś auto za tylne nadkole, tak lekko bez przesady i przestanie.

U mnie też tak czasem jest i nie jest to awaria - po prostu zaworek b.delikatnie popuszcza i tyle :D .

Pozdro - Krzysiek :D .

BMW Klub Polska

Opublikowano
  • Autor

no tak, ale to syczy (z przerwami) co jakis czas, i w sumie tak to byc chyba nie powinno, tym bardziej ze wczesniej bylo cicho.

a tu odrozniam syczenie ktore jest w momencie pompowania zawieszenia od tego ktore jest teraz, bo to jakies glosniejsze takie.

zauwazylem na kanale ze zaczyna syczec w momencie kiedy tyl "przysiadzie", bo to samo dzieje sie kiedy wodzik od regulatora sie przesunie recznie imitujac obciazenia auta.

Rafi DJYendruh

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Wiesz u mnie też czsem syczy tak delikatnie i nie za często. Czasem jak się zatrzymam na podjeżdzie, czasem jak zdejmę z lewarka, ale zdarza się to od tak nie waidomo kiedy i dlaczego.

Krzysiek.

BMW Klub Polska

Opublikowano
jak napakowałe do kuferka co nie co to po krótkiej jezdzie wyskakiwał komunikat -przeciazenie auta. Czy nivo nie powinno podnies tyłu i dlaczego to nie zrobiło,spr to podnoszac recznie i regulator działa,auto mozna podniesc i opuscic,a samo nie chce,jak to ustrojstwo ustawic ?Teraz przy pustym aucie zawór mam ustawiony jako prawie zamkiety.
Opublikowano
  • Autor

jak szybko powinno sie nivo podnosic?

u mnie centymetr to kilkanascie sekund, a wiecejniz 2cm nie zuwazylem na oko zeby sie podnioslo

Rafi DJYendruh

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano
u mnie dosyc szybko,napewno sporo ponad 1cm,tak mysle ze ze 3 to sie podnosi
Opublikowano
  • Członkowie klubu

U mnie też się powoli podnosi ale działa jak trzeba.

Krzysiek.

BMW Klub Polska