Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie,

2tygodnie temu wymienilem tuleje (silentblocki) tylnej belki. przy okazji stwierdzilem, ze tylny lewy amorek ma wyciek. jakos zaraz po wymianie zauwazylem, ze jak ruszam, a takze po jezdzie na nierownosciach i przy "zabujaniu" auta na nierownosciach, cos mi z tylu syczy. to takie syczenie jak z weza od cisnienia, albo metaliczne obcieranie czegos o cos. nie trwa to caly czas, a tylko chwilowo, glownie kiedy tyl "przysiadzie"

podejrzenie padlo na wlasnie ten amorek, ze niby jest rozszczelniony i dlatego moze wydawac takie dzwieki. wjechalem jeszcze raz na podnosnik najazdowy i uwiesilem sie na haku, wsiadalismy tez do bagaznika zeby sprawdzic dzialanie nivo, i wychodzi ze to cos z poziomowaniem, ale jednoznacznie nie wiem co. majstrowie upieraja sie na amorki (swoja droga je zregeneruje, a na dniach robie przeglad techniczny bo sie konczy, to bede znal ich stan).

ale to syczenie jest denerwujace, a mi sie wydaje ze to gdzies ze srodka tylnej belki, moze ta pompa albo jakies zaworki przepuszczaja?

stan oleju chf w zbiorniczku jest ok, jest zaraz ponizej sitka

nivo podnosi sie przy obciazeniu, ale trwa to kilknascie sekund i robi to bardzo powoli, a i duzo sie nie podniesie, raczej ok 1-2 cm.

pzdr

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano (edytowane)
Z tego opisu wynika że przyczyną jest prawdopodobnie nieszczelność węży powietrznych... Tak domniemywam na podstaiwie doświadzcenia zebranego z moją e39(ale w e34 zapewne może byc inaczej) gdzie węże przechodzą właśnie mniej więcej przez środek tylniej belki. Edytowane przez ozzy

SPONSOREM MOJEJ NIEOBECNOŚCI SĄ BROWARY ŻYWIECKIE S.A. :)))

BMW-MADE BY WINNERS, MADE FOR FUN !!!!

• Członkowie klubu
Opublikowano

Wszystko jest ok :cool2: , z wyjątkiem tego wycieku :cry2: .

Po prostu regulator hydrauliczny który ma ustawić tył auta na odpowiedniej wysokości popuszcza tak delikatnie że słychac syczenie.

Sam to sprawdz, jak syczy to - o ile dobrze pamietam :roll: - trochę podnieś auto za tylne nadkole, tak lekko bez przesady i przestanie.

U mnie też tak czasem jest i nie jest to awaria - po prostu zaworek b.delikatnie popuszcza i tyle :D .

Pozdro - Krzysiek :D .

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano

no tak, ale to syczy (z przerwami) co jakis czas, i w sumie tak to byc chyba nie powinno, tym bardziej ze wczesniej bylo cicho.

a tu odrozniam syczenie ktore jest w momencie pompowania zawieszenia od tego ktore jest teraz, bo to jakies glosniejsze takie.

zauwazylem na kanale ze zaczyna syczec w momencie kiedy tyl "przysiadzie", bo to samo dzieje sie kiedy wodzik od regulatora sie przesunie recznie imitujac obciazenia auta.

Rafi DJYendruh

GG # 142068

[email protected]

• Członkowie klubu
Opublikowano

Wiesz u mnie też czsem syczy tak delikatnie i nie za często. Czasem jak się zatrzymam na podjeżdzie, czasem jak zdejmę z lewarka, ale zdarza się to od tak nie waidomo kiedy i dlaczego.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
jak napakowałe do kuferka co nie co to po krótkiej jezdzie wyskakiwał komunikat -przeciazenie auta. Czy nivo nie powinno podnies tyłu i dlaczego to nie zrobiło,spr to podnoszac recznie i regulator działa,auto mozna podniesc i opuscic,a samo nie chce,jak to ustrojstwo ustawic ?Teraz przy pustym aucie zawór mam ustawiony jako prawie zamkiety.
Opublikowano

jak szybko powinno sie nivo podnosic?

u mnie centymetr to kilkanascie sekund, a wiecejniz 2cm nie zuwazylem na oko zeby sie podnioslo

Rafi DJYendruh

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano
u mnie dosyc szybko,napewno sporo ponad 1cm,tak mysle ze ze 3 to sie podnosi