Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam prośbę do użytkowników E46 330i lub 330Ci jeżdżących obecnie na kołach 17" o sprawdzenie elastyczności na IV biegu od 60 do 100 i od 80 do 120. Mam na myśli wykonanie testu w ten sposób, że jedziemy na prostej drodze i stabilizujemy predkość 60 km/h (80 km/h) i wciskamy pedał do podłogi. Wystarczy mi orientacyjny pomiar ze stopera.
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Mam prośbę do użytkowników E46 330i lub 330Ci jeżdżących obecnie na kołach 17" o sprawdzenie elastyczności na IV biegu od 60 do 100 i od 80 do 120.

Dziś udało mi się sprawdzić ale tylko 60-100 na IV biegu.

Wynik od 6,93 do 7,06.

Przy okazji zobaczyłem 60-120 na IV biegu - od 10,12 do 10,26.

Sprawdzane stoperem więc ideał to nie jest.

Ten test 80-120 też chcesz na IV biegu czy na V? Bo w tabelce jest na V...

co to za tabelka? (źródło?)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano
OK, jak tylko żółwie na drodze pozwolą :D

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano

Strona fajna :wink:

Jak rozumiem nie jest to na danych fabrycznych, tylko testy gazet?

To moja jakoś delikatnie lepiej wyszła niż te 7,4...

Ale z tego co mi Yacek pisał to dostał na PW odpowiedzi i różnie to wychodzi... więc pewnie pies leży w pogodzie, aktualnym ciężarze auta, nawierzchni, oponach...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano
ja tak, moje tankowania w podpisie

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Problem polega na tym, że pB 98 nie zwiększa mocy, a jedynie zmniejsza zużycie paliwa. W naszych autach są zamontowane mikrofony spalania stukowego i użycie paliwa o wyższej liczbie oktanowej powoduje przyspieszenie zapłonu. Uzyskujemy lepsze spalanie ale mniejszą moc. Użycie paliwa np V-pawer może sowodować odczuwalne zwiększenie mocy.Ale niewiele.

Ja stosuję pospolitą 95

Opublikowano
Problem polega na tym, że pB 98 nie zwiększa mocy, a jedynie zmniejsza zużycie paliwa. W naszych autach są zamontowane mikrofony spalania stukowego i użycie paliwa o wyższej liczbie oktanowej powoduje przyspieszenie zapłonu. Uzyskujemy lepsze spalanie ale mniejszą moc. Użycie paliwa np V-pawer może sowodować odczuwalne zwiększenie mocy.Ale niewiele.

Ja stosuję pospolitą 95

Jak by u nas 95 to bylo 95 to rozumie :)

Kto tankowal w Niemczech wie o czym mowie.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
Ciekawostka: Mam kolege, polak zresztą, pracuje w Arabii Saudyjskiej w firmie zajmujacej sie technologią rafinacji paliwa. Uświadomił mnie że te wszystkie samochody hybrydowe, elekryczne i inne cuda to chwyt marketingowy dla głodnych ekologów. Tak naprawdę w samej ropie naftowej, co za tym idzie benzynie i ON jest taki potencjał, że doskonaląc sposób rafinacji można uzyskać doskonale kaloryczne paliwo. Spada spalanie, emisja CO2, sadz, siarki, węgla... Tylko komu zalezy żeby sprzedawać mniej ropy .. :norty:

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
Mój silnik lubi BP ULTIMATE - jedzie na tym wyraźnie lepiej.

Pieszczoszek :)

Sam wiesz, że lubię mieć wszystko w aucie jak najlepiej :)

Muszę spróbować na zwykłej 98 i pomierzę stoperem.

Opublikowano
Mój silnik lubi BP ULTIMATE - jedzie na tym wyraźnie lepiej.

Pieszczoszek :)

Sam wiesz, że lubię mieć wszystko w aucie jak najlepiej :)

Muszę spróbować na zwykłej 98 i pomierzę stoperem.

Zwykłej 98 nie próbuj. Ultimate jest to to samo co V-pawer w Shellu.

Na zwyklej 98 zaoszczędzsz na paliwie i silnik będzie ciszej pracowal (mniej spalania stukowego) Nic poza tym.