Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posłuchałem się forumowiczów i kupiłem śruby zabezpieczające w ASO : nr śrub 36131180882 - cena 126,14 zł brutto.

Niedość że śruby nie do alufelg tylko do stalówek to jeszcze kiedy je chciałem ściągnąć nie dało ich rady odkręcić bo się ten gwint już wyrobił a w jednej śrubie.

Co teraz zrobić czy jechać z tym do ASO jako reklamacje i kazać jeszcze ściągnąć tą srubę czy już wogóle dać spokój.

Opublikowano
Posłuchałem się forumowiczów i kupiłem śruby zabezpieczające w ASO : nr śrub 36131180882 - cena 126,14 zł brutto.

Niedość że śruby nie do alufelg tylko do stalówek to jeszcze kiedy je chciałem ściągnąć nie dało ich rady odkręcić bo się ten gwint już wyrobił a w jednej śrubie.

Co teraz zrobić czy jechać z tym do ASO jako reklamacje i kazać jeszcze ściągnąć tą srubę czy już wogóle dać spokój.

Jesli ASO dobieralo Ci je do numeru nadwozia czy tez chociaz do

precyzyjnej specyfikacji modelu, to nie widze powodu zeby tak nie

zrobic.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano
Niedość że śruby nie do alufelg tylko do stalówek

No ale z tego co wiem, to śruby bmw jeśli chodzi o felgi oryginalne BMW, to pasują zarówno do stalowych jak i alusów.

jeszcze kiedy je chciałem ściągnąć nie dało ich rady odkręcić bo się ten gwint już wyrobił a w jednej śrubie.

:? Wyrobiły się śruby po jednym użyciu? Tutaj jestem zaskoczony, bo moje były wielokrotnie ściągane i zakładane i śladu zużycia nie ma.

Jeśli jesteś przekonany o winie ASO to walcz. Ale jeśli uszkodziłeś je ze swojej winy (bo nie pasowały i starałeś się na siłę), to proponuje spróbować grzecznie porozmawiać albo dać sobie spokój.

http://img426.imageshack.us/img426/2232/bmwsiga7ar.jpg
Opublikowano
a mowiles ze chcesz do alufelg sruby zabezpieczajace

oczywiście i Pan sprawdził nr nadwozia , rok produkcji ... dostałem rachunek , śrubki i wyszedłem zadowolony.

pod domem szybko zaczełem zakładać zabezpieczenia i przy 2 śrubie coś już od początku mi nie grało tzn. ta srebrna nakręteczka jak by nie dochodziła do jednej ze strony tej śruby (nie klucza) ale mówie przecież nówki i zakręciłem.

Jednak coś nie dawało mi spokoju i mówie to teraz odkręcę je i zakręcę dla pewności i stało się nakrętka już nie weszła.

Jeśli jesteś przekonany o winie ASO to walcz. Ale jeśli uszkodziłeś je ze swojej winy (bo nie pasowały i starałeś się na siłę), to proponuje spróbować grzecznie porozmawiać albo dać sobie spokój.

Bardziej jestem przekonany o winie producenta śrub zabezpieczających dla bmw. Ale ASO mi je sprzedało i teraz mało tego że chcę zwrotu kasy za nie to jeszcze odkręcenia tej śruby.

Opublikowano
chcę zwrotu kasy za nie to jeszcze odkręcenia tej śruby.

Daj potem znać jak Ci poszło.

Opublikowano
Niedość że śruby nie do alufelg tylko do stalówek

JEDNA RZECZ W E38 DO STALÓWEK I ALUMINIOWYCH ŚRUBY SĄ TAKIE SAME CZY TO ZABEZPIECZAJĄCE CZY NORMALNE. KIEDYŚ W STARSZYCH MODELACH BYŁY RÓŻNICE TERAZ TO JUŻ JEST ZNORMALIZOWANE.

DRUGA SPRAWA - NA CZĘŚCI KUPIONE W ASO MASZ GWARANCJĘ I PO JEDNYM DNIU JEŻELI TAKA USTERKA WYSZŁA SĄ ZOBOWIĄZANI CI WYMIENIĆ ŚRUBY ZABEZPIECZAJĄCE ORAZ ODKRĘCIĆ CI TĄ ZRYPANĄ. ŁASKI NIE ROBISZ ZADZWOŃ PRĘDZEJ JESZCZE NA INFOLINIE BMW www.bmw.pl I TAM CI TO POTWIERDZĄ.

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

1. Zakładam, że masz oryginalne felgi ;) - chociaż to też nie powinno mieć znaczenia (raczej) ...

2. Bądź spokojny - jeżeli to "normalne" ASO i nie wpadniesz do nich z "gębą" to spokojnie powinieneś to załatwić - dla zadowolenia klienta potrafią dużo zrobić ...

3. Mogłeś trochę "pomarudzić" o rabacik ;), bo te śruby są w dość wysokiej grupie rabatowej ;)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam, jeżeli brałeś fakturę na siebie ( nie na firmę ) to zgonie z nowymi przepisami możesz to reklamować z tytułu niezgodności towaru z umową ( w ciągu 6 miesięcy od daty zakupu, idziesz do sklpu, mówisz, że nie pasuje i to sklep ma sie matwić czy faktycznie tak jest czy nie ). Jak będzisz miał z nimi problemy to daj znać.
Opublikowano

Muszę dodać że wczoraj rozmawiałem ze znajomym który pracuje w ASO w Renault i powiedział że to jest bardzo śliska sprawa. ASO będzie chciało udowodnić że to z winy użytkownika , że źle wsadziłem patent do śruby i dlatego się wyrobił.

A ja nie jestem dzieckiem niewidomym. Wszystko zakręciłem zgodnie z instrukjcją jak na warunki polowe czyli ręczny klucz i siła. I teraz nie można wsadzić patentu już do śruby.

Jeżeli tego nie zrobią to jak odkręcić zrypane zabezpieczenie ? czy są firmy które to robią np. piłują albo wiercą (a to nowe felgi oryginalne).

Opublikowano
Muszę dodać że wczoraj rozmawiałem ze znajomym który pracuje w ASO w Renault i powiedział że to jest bardzo śliska sprawa. ASO będzie chciało udowodnić że to z winy użytkownika , że źle wsadziłem patent do śruby i dlatego się wyrobił.

Dokładnie tak może być. Ale jest jedna sprawa. Z twojego punktu widzenia jako konsumenta do przywilejów należy zgłoszenie reklamacji i zarządanie a) naprawy b) wymiany produktu na nowy. Jeśli nie ma możliwości naprawy to pozostaje ci jedna opcja bądź zwrot pieniędzy. Ta ostatnia sytuacja może mieć miejsce jeśli z pewnych względów warunki wymiany produktu na nowy są dla Ciebie bardzo niekorzystne (tzn. tracisz kupe kasy na dojazd do ASO, w wypadku wymiany butów - nie masz butów w tym okresie... itp.).

Co do szukania winnego to pamiętaj, że Ty rządasz reklamacji, a wyszukanie powodów i wszystkich "za" i "przeciw" naprawie, wymianie bądź zwrotowi, należy już do sprzedającego. Idąc za tym tropem proponuje Ci w ASO mówić, że używałeś śrub zgodnie z przyjętymi zasadami (może jakaś instr. była na opakowaniu?), nie używałeś pistoletu do kół itd itp. Pamiętaj, że z prawa konsumenta jasno wynika, że to sprzedający szuka dziury w całym, a nie ty. Jak chcesz to rzuć jej, że podstawą prawną do Twoich roszczeń jest :

Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (DzU z 2002 r. Nr 141, poz. 1176)

;)

pozdrawiam i fight for your rights! (ale na grzecznego)

ps. zaraz jadę po swoją e38 :dance: cya later

Opublikowano

Jak będziesz miał problem z odkręceniem śruby bo serwis się wypnie na Ciebie to zastosuj metodę taką:

- "patent" włóż do śruby jeżeli nie chce wejść to użyj młotka tylko tak wiesz z umiarem żeby nie było że piasta zleci na ziemię;

- jak już metodą młotka ci wejdzie to poprostu odkręć.

- nie zapomnij że tu nie ma kilku prób jak spierdzielisz od razu to tylko pozostaje Ci przewiert w śrubie - 100 zł to kosztuje we Wrocku podam ci później w razie czego namiary na zakład ale to lepiej ostateczność bo im lubi wiertło zejść z centry i felga do renowacji a fajne masz felusie.

- i nie kupuj zabezpieczających w ASO tylko "pneuhage" http://www.pneuhage.pl tytanowe kosztują chyba 160 zł.

Opublikowano (edytowane)

olejus myślisz że to naprawde tytan w takiej cenie? Z resztą nie znam się, więc nie dyskutuję. Ja myślę że jeszcze może spróbować złapać śrube z "patentem" przy pomocy poxipol'u i dopiero zakręcić jak zwiąże. Nic do stracenia nie ma ;)

Ale bądźmy dobrej myśli...

Edytowane przez kaktooz
Opublikowano

Jutro z tym jadę zobaczymy.

Ale dziś już miałem szpeca na to. Powiedział 5 minutek roboty metoda spaw na zimno.

Opublikowano
Witam, jeżeli brałeś fakturę na siebie ( nie na firmę ) to zgonie z nowymi przepisami możesz to reklamować z tytułu niezgodności towaru z umową ( w ciągu 6 miesięcy od daty zakupu, idziesz do sklpu, mówisz, że nie pasuje i to sklep ma sie matwić czy faktycznie tak jest czy nie ). Jak będzisz miał z nimi problemy to daj znać.

Andrzej a jeżeli ktoś bierze na firmę?to jak to wyglada??

Poszukujemy tunerów !!

Forum samochodowe, forum motoryzacyjne, forum tuningowe

http://samochody.kei.pl/zdjecia/logo_phpBB2.gif

Randki: dates

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A to wtedy jest tak:

1. gwarancja producenta/sprzedawcy ( zasadniczo to co jest tam napisane to obowiązuje )

2. Kodeks Cywilny ( nadal jest tam instytucja rękojmii, oczywiście sprzedawca może ją wyłączyć, odpowiedni zapis na fakturze ).

W większość przypadków idzie się dogadać ze sprzedawcą ( bo najczęściej to nie on załatwia gwarancje tylko producent ). Zawsze proponuję zgłość się do sklepu i dowiedzieć jak oni to widzą. Jeżeli sprzedawca jest uparty to waro zachaczyć Powiatowego Rzecznika Praw Konsumentów ( mają prawników, nie najlepszych ale coś tam pomogą ) oczywiście nie zaszkodzi podkablować sprzedawcę do Państwowej Inspekcji Handlu ( przysyłają mediatora do sklepu ). Jeżeli takie podchody nie pomagają ( a chodzi o sporą kasę ) to pozostaje już tylką Sąd.

Opublikowano

Ok relacja z serwisu i reklamacji:

Wszystko przebiegło bardzo sprawnie. Jeden Pan mnie dobrze wysłuchał poszedł obejrzeć ale miał wątpliwości co do winy serwiu. Na wszelki wypadek zawołał kierownika drugiego Pana który wypytał mnie czy nie robiłem tego kluczem pneumatycznym i czy dokładnie wsadziłem patent.

Wykonał 2 telefony po czym zabrał mój samochód. Po 15 minutach dostałem auto z nową śrubą zabezpieczającą w ramach reklamcji.

Także wielki plus dla serwisu ASO (Wrocław Karkonowska)

Jest jednak taki wątek ... który nawiedzał mnie wczasie powrotu do domu. Serwis potrzebował na to 5 -7 minut aby odkręcić śrubę której teoretycznie się nie da. Ile potrzebuje na to złodziej ??

Opublikowano
A Wy już tutaj takie teorie robiliście ;) Ja trochę w ASO czasami bywałem i wiem, że raczej są naprawdę OK i nie ma z nimi problemów w takich sprawach. Ale oczywiście pierwsza podstawowa zasada (nie tylko w ASO) "nie z gębą", bo niewiele się załatwi (chyba, że grzeczność nic nie pomaga ...).

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest jednak taki wątek ... który nawiedzał mnie wczasie powrotu do domu. Serwis potrzebował na to 5 -7 minut aby odkręcić śrubę której teoretycznie się nie da. Ile potrzebuje na to złodziej ??

Nie wiem jaki to patent /BMW/ ale moje śruby mają w główce otwór i na całą śrubę przychodzi taki kapturek w którym jest normalnie osadzony na wylot zamek na klucz. Zamek ten wchodzi w otwór w śrubie, a kapturek /coś jak zaketka z butelki/ wchodzi na śrubę. I raczej tu nie da się nic ukręcić czy przekręcić bo główka z zewnatrz /ukryta pod kapturkiem/ jest na normalny klucz. Jedyny feler jest taki że te śruby są na klucz 19, a normalnie wszystkie sa 17.

Opublikowano
Nie wiem jaki to patent /BMW/ ale moje śruby mają w główce otwór i na całą śrubę przychodzi taki kapturek w którym jest normalnie osadzony na wylot zamek na klucz. Zamek ten wchodzi w otwór w śrubie, a kapturek /coś jak zaketka z butelki/ wchodzi na śrubę. I raczej tu nie da się nic ukręcić czy przekręcić bo główka z zewnatrz /ukryta pod kapturkiem/ jest na normalny klucz. Jedyny feler jest taki że te śruby są na klucz 19, a normalnie wszystkie sa 17.

Galwan ma nie na kluczyk tylko na patent (czyli śruba jest okrągła i do środka jej wsadzasz patent który idealnie pasuje i jego odkręcasz a zarazem i śrubę).

Slyszałem o zabezpieczeniu na kluczyk to co masz Ty ale tylko tyle.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
olejus znaczenie ma to czy kupiłeś to jako konsument ( czyli Jan Kowalski ) czy na potrzeby związane z działalnością gospodarczą ( Firma Jan Kowalski ).