Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów,

nie miałem do tej pory styczności z CB w zadnym z moich samochodów,

ale ostatnio u mnie na wsi się zagęściło, mandaty poszły w góre, na dodatek zrobiło się pełno korków, więc postanowiłem kupić CB,

Generalnie radio wybrane Uniden 520XL

zastanawia mnie tylko jaką antenę i gdzie zamocować,

chodzi mi po głowie :

Sirio AS-100 na magnes 12cm

Sirio ML-145

generlanie te 145 to wydaje mi się trochę za dużo,

gdzie koledzy z sedanów montują swoje antyny?

bagażnik na stałe? czy dach na magnesie? i jak to wytrzymuje?

Opublikowano

Zależy do czego chcesz używać.

Antena 1,5 to dobry kompromis między osiągami a ceną.

Wszelkie modele ML-145 są bdb, ja mam u siebie Presidenta alaskę (podobna do ML).

Sirio będzie słabsza kolega ma na niej trochę szumów, jako antymisiek wystarcza.

Generalnie najlepsze miejsce na zamontowanie pod względem wydajności to środek dachu. Każde przesunięcie czy przestawienie na np. klapę pogorszy osiągi zastawu.

Co do sposobu montażu to masz 3 do wyboru: dziura w dachu, uchwyt "dzwonek" na klapę i magnes.

Najlepsza jest dziura ale mało kto potrzebuje i chce kaleczyć dach.

Dzwonek jest efektywniejszy od magnesu bo instalacja podłączona jest do masy samochodu, antena ma lepsze parametry pracy. Umieszczona na klapie pogarsza osiągi. Trzeba kaleczyć auto bo dzwonek musi mieć kontakt z blachą, często to miejsce rdzewieje jak i sam uchwyt.

Magnes szybkie sprawne ale rysuje lakier, ma gorsze osiągi, może spadać. Można przecierać lakier i stosować różne podkładki, i tak kabel rysuje :D.

Antena zamontowana na stałe w samochodzie ma ok 50% lepsze osiągi jak na magnesie.

Ja mam magnesówkę bo używam sporadycznie. Kupiłem oddzielny magnes 16 cm i trzyma się mocno, dziś na trasie widziałem jak gość "łapał" jakąś małą magnesówkę. Odpadająca antena zazwyczaj leci na kablu za samochodem. Może wyrządzić szkody, uszkodzić lakier, wybić szybę itp.

Bardzo szybka jazda samochodem powoduje wygięcie promirnnika a więc znacznie pogarsza sprawność zestawu.

Generalnie albo ma działać albo wyglądać, kupno anten poniżej 1m to nieporozumienie. Dużo ludzi kupuje na początek krótkie anteny a potem szybko zmienia na coś porządnego (bo lepiej wygląda, co z tego że nie działa). Ktoś kto uważa, że metrowa antena wystarcza do wszystkiego zazwyczaj nie zdaje sobie sprawy ile go omija. Długość anteny jest bezpośrednio odpowiedzialna za nadawanie. Czyli często jest tak że nawet kogoś słyszysz ale on już Ciebie nie. Dlatego często na trasie właściciele krótkich anten krzyczą co chwila i denerwują się, że nikt im nie odpowiada.

Opublikowano

Nie nie musi, ale sedan ma bagażnik niżej, świadomie ograniczasz zasięg. Jeszcze jak umieścisz tam krótką antenę to już w ogóle kiepsko.

Na klapie może być magnesówka albo wspomniany uchwyt krawędziowy "dzwonek".

Fale CB mają taką własność, że odbijają się od przeszkód. Działanie CB w terenie zależy głównie od ukształtowania terenu i przeszkód terenowych (budynki, drzewa albo tylna szyba samochodu).

Jako antymisiek powinno się sprawdzić, w mieście kiepsko nawet długie anteny mają kiepski zasięg.

Jeżeli głównie będziesz nasłuchiwał AS-100 spełni swoje zadanie, przy próbie nawiązania jakiejś konwersacji nie oczekuj cudów będzie najwyżej przyzwoicie.

Przy krótkiej antenie twoje pytanie usłyszy mało odbiorców, właściwie tylko Ci w bezpośrednim otoczeniu, masz mniejsze szanse na odpowiedz. Jeśli umieścisz antenę na bagażniku będzie tylko gorzej.

Kiedy może to przeszkadzać? Wtedy kiedy będziesz się pytał np. w mieście jak gdzieś dojechać i ktoś będzie Cię prowadził, kiedy będziesz chciał jakiś dokładniejszych informacji o objeździe, kiedy będziesz szukał pomocy itp. Jeśli będziesz tylko słuchał gdzie są misiaki to raczej prędzej czy później dotrze do Ciebie info.

Opublikowano

Myślę, że będziesz zadowolony. To dobra antena. Jak będziesz miał magnesówkę to sam sobie zobaczysz jaka jest różnica przestawiając ją na klapę z tyłu.

Ewentualnie możesz poszukać innego typu anteny nazywa się chyba helikalna czy coś takiego. Ta antena nie musi być długa i ma dość wysoką sprawność. Ma jednak wadę promiennik jest gruby i sztywny. Coś takiego jak włókno szklane okręcone drutem. Wada jest taka, że jak zawadzisz o gałęzie to możesz uszkodzić antenę albo oderwać ją razem z podstawą. Te anteny są kruche, ale dobrze się spisują. Taka jak ta, przy okazji masz "dzwonek" na zdjęciu. Sirio DV lub

Gamma 90.

http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=497147510

Co do ML to promiennik jest na sprężynie i jest dość elastyczny ale nie aż tak jak Hustler, który buja się na nierównościach jak jakaś zabaweczka.

Tu masz ranking anten z CB-Radio.pl. Jak widzisz im dłuższe tym lepsze.

1 - President Texas, Colorado 1200, WA27 (wysoki SWR)

Lemm Turbo 2001, Magnum Superstar

Sirtel Santiago 1200

Sirio Megawatt 4000, Performer/Turbo 5000 - około 2,0 m

2 - Sirio Megawatt 3000 - około 1,8 m

Sirio SG CB-1400

2,5 - Lemm AT 1000 - około 1,65 m

3 - President Alabama(Dakota) , New Alaska, Indiana , Oklahoma (superior performance)

Lemm Colt , AT 1700

Sirtel Santiago 600 - około 1,5 - 1,8 m

rózne firmy: ML/MS -145

Alan PC-8

Sirio DV 27 , Gamma 90 ( odbiór niskoszumny, zasieg odbioru - 1 miejsce )

4 - President Maryland , Oregon

Lemm AT 1500, AT 71 Magnum, AT 72 Magnum - około 1,5 m

Sirtel Linea

Alan PC-6

Sirio Super Carbonium

4,5 - Sirio SG CB 1000 - około 1 m

5 - Lemm AT 1200 , AT 550 Winchester - około 1,3 m

Wilson Mini

Alan PC-4

Sirio AS-100

6 - President Iowa , Washington - około 0,85 - 1,0 m

Sirio Snake 27, Omega 27 , Carbonium

Sirtel S-90 , Force 27

7 - President kentucky ,Mississippi ,Hawaii ,

Lemm AT 900 , AT 106 - około 0,75 m

Valor & Hustler magnet. (100cm)

8 - President Florida, Ohio ,Missouri, Michigan (Florida najskuteczniejsza)

Alan 18-244 , Mini Mobile - około 0,65 m

Sirio Mini Mag 27

Sirtel S-60

9 - President Carolina , Georgia - około 0,4 m

Alan Supermini

10 - President New York - około 0,3 m

Wszystkie anteny mocowane w ten sam sposób , tak aby był jeden niezmienny punkt odniesienia.

Będe aktualizować ten ranking gdy ocenię inne anteny.

Pozdrawiam i życzę łatwego wyboru.

Opublikowano

ja mam sirio as-100 na magnesie na klapie bagaznika i polecam w 100% .

zasieg jest wiecej niz wystarczajacy ...

a antena ma ten plus ze bez problemow mozna ja schowac do bagaznika ( odkrecam bat i klade antene w poprzek przy tylnym pasie )

Opublikowano

Bardzo dobre rozwiazanie czy to dla zasiegu cb czy tez wizualnie. Jak dla mnie elegancka limuzyna z antena 1,5 m na dachu to totalna wiocha. Trzeba tez wziaść pod uwagę, że im wieksza antena tym wiecej zaklocen łapie, nie ma sie co oszukiwac, zwłaszcza w mieście, gdzie jest dużo nadajników gsm, sieci energetycznych, tramwajowych itd, itp

Mozna cb zamocowac w tunelu srodkowym od strony pasażera, montaz na standardową ramkę będącą w komplecie, albo na rzep techniczny http://www.allegro.pl/item498739697_jak_zapanowac_nad_balaganem_rzep_techniczny.html

Opublikowano

Bardzo dobre rozwiazanie czy to dla zasiegu cb czy tez wizualnie. Jak dla mnie elegancka limuzyna z antena 1,5 m na dachu to totalna wiocha. Trzeba tez wziaść pod uwagę, że im wieksza antena tym wiecej zaklocen łapie, nie ma sie co oszukiwac, zwłaszcza w mieście, gdzie jest dużo nadajników gsm, sieci energetycznych, tramwajowych itd, itp

Mozna cb zamocowac w tunelu srodkowym od strony pasażera, montaz na standardową ramkę będącą w komplecie, albo na rzep techniczny http://www.allegro.pl/item498739697_jak_zapanowac_nad_balaganem_rzep_techniczny.html

a nie lepiej włożyć po lewej stronie w schowek koło kierownicy?

o ten AS100 właśnie myślałem, kabel który jest z anteną wystarcza?

Opublikowano

u mnie wystarczyl na styk - antena na srodku klapy bagaznika a radio z boku tunelu srodkowego - i jest na styk...

ale bez problemowo mozna dokupic lacznik i np 1,5 metra przxewdou - nie powoduje to zadnych zmian w pracy anteny , swr itp ...

as 100 ma tez ten plus ze ma progresywny bat ( srednica zwiaksza sie przy podstawie ) dzieki czemu nie giba sie jak galareta... magens jest na tyle mocny ze antena trzyma sie idealnie nawet przy 200km/h ( oczywiscie na niemieckiej autostradzie :mrgreen:

)

Opublikowano

znalazłem na allegro kilka ofert :

jedna z większym magnesem i chyba tą wezmę :

http://www.allegro.pl/item505332227_cb_radio_uniden_pro_520_sirio_as100_magnes_12cm.html

jeszcze znalazłem na magnesie mniejszym ale cena niższa:

http://www.allegro.pl/item506900659_uniden_pro_520_xl_sirio_as_100.html

co myślicie o cenach i tych magnesach?

a co do montazu, dzieki za fotki, i zamontuje sobie w tym schowku,

najwyżej przedłuże kabel.

Opublikowano

Jeździłem na klapie z hustlerem, który ma magnes 90 mm i nic sie nie działo, także możesz śmiało kupić sirio z podstawą 95mm.

Cena za komplet uniden i sirio za 330 zl to rozsądna propozycja.

Jeśli nie starczy fabryczny kabel to zobacz czy mozna rozkrecić podstawę magnesu, a wtedy założysz w całości dłuższy kabel. To będzie lepsze rozwiązanie niż dwa krótsze połączone beczką.

Opublikowano

padło na antenkę AS-100 z magnesem 9cm, jeden z allegrowiczów moze wymienić od razu kabel na dłuższy bez żadnych złączek,

szukam najlepszych ofert bo biore 2 takie zestawy, bedę miał STEREO :) heheh

a tak serio, to jak 200 km/H to spokojnie wystarczy...

dzieki za info.

Opublikowano

Przyzwoita antena.

Jednak przy długości 1m trzymaj się Sirio AS-100. Bardzo dobre wykonanie i sztywny promiennik. Powinna lepiej sprawować się na klapie. Zmień kabel i ciesz się CB, szerokości 73.

http://www.cbradio.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4062

Przeczytaj sobie ten wątek, powinien wiele wyjaśnić. I jeszcze ten...

http://gut.nazwa.pl/forum/index.php?showtopic=236

Ps. Zastanów się jeszcze nad tym magnesem, przy antenach magnesowych wilkość magnesu to nie tylko lepsze trzymanie ale i lepsze działanie.

Opublikowano

kupiłem AS-100

byłem zestroić,

facet przy strojeniu powiedział ze sprzet ma dobre parametry i ładnie szybko się zestroił,

nie znam się nie wiem na czym to polega,

testowałem chodzi dobrze zasięg dość spory, jaki? jeszcze dokłądnie nie wiem,

antena na magnes na klapie na srodku,

wszystko elegantura, puki co jestem zadowolony

jedynie nie wiedziałem ze aż tyle sie wyzywają na tych CB i klną.

trąci buractwem

Opublikowano

Dokładnie, ja w mieście rzadko używam bo rzeczywiście strasznie dużo buractwa siedzi na radiu. I nie chodzi mi nawet o to, że czasem ktoś przeklnie w końcu każdemu się zdarza ale o to, że na złość jakieś barany zaśmiecają kanał i np. krzyczą w kółko jakieś głupoty :mad2: Choć radio mam niedługo, jadąc teraz gdzieś w trasę czułbym się bez niego jak bez ręki :mrgreen: Swoją drogą mam identyczny zestaw jak Ty, 520XL i AS100 i jak na moje potrzeby to rewelacja, szczególnie na trasie ;)

Ps. Kupiłeś antenę z tym 12cm magnesem czy mniejszym ?

Opublikowano (edytowane)

w mieście to porazka, strach przy dzieciakach włączać,

a oni sami chcą posłuchać,

kupiłem z 9,5cm magnesem oryginałem,

trzyma się dobrze leciałem 170 i było ok, przestestuje dalej, ,mam na klapie, dużej krzywdy nie zrobi jak się oderwie,

UNIDEN jest naprawde fajnym radyjkiem,

testowałem zasięgo to w mieście 6-8 km spokojnie łapie,

filtry rewelacja,

jestem laikiem ale ten zestaw jest dla mnnie wystraczający,

Edytowane przez lucadore
Opublikowano

Otóz to, uniden to dobra sprawa, a przekleństwa na cb są na porządku dziennym, trzeba sie przyzwyczaić.

Aby ochornić lakier możesz zastosować:

1) podkładkę magnetyczną (są rożne rozmiary) http://www.allegro.pl/item507511984_podkladka_magnetyczna_11cm_pod_antene_cb.html

2) gumową osłonę (są rożne rozmiary)

http://www.allegro.pl/item503068263_podkladka_gumowa_wilson_hustler_florida.html

3) w miejscu, gdzie zawsze kładziesz antene można nakleić bezbarwną folię (taką do owijania ksiązek).

Opublikowano
Otóz to, uniden to dobra sprawa, a przekleństwa na cb są na porządku dziennym, trzeba sie przyzwyczaić.

Aby ochornić lakier możesz zastosować:

1) podkładkę magnetyczną (są rożne rozmiary) http://www.allegro.pl/item507511984_podkladka_magnetyczna_11cm_pod_antene_cb.html

2) gumową osłonę (są rożne rozmiary)

http://www.allegro.pl/item503068263_podkladka_gumowa_wilson_hustler_florida.html

3) w miejscu, gdzie zawsze kładziesz antene można nakleić bezbarwną folię (taką do owijania ksiązek).

Sirio daje w zestawie gumową podkłądkę na magnes,

po za tym ja tej antenki nie ściągam, bo w pracy nie dmuchną, a w domu mam na strzezonym, no a jak rąbną pod marketem, trudno.

Opublikowano

Pod marketem odkręcam bat, magnes zostaje na aucie. Sama podstawa nie rzuca się tak bardzo w oczy jak cała antena.

lukas7 brakiem homologacji sie nie przejmuj. Policja nie jest uprawniona do kontroli CB, bo od tego jest UKE,a UKE nie jeżdzi w patrolach. Podobnie jak policja nie moze kontrolowac czy gasnica ma legalizacje, bo od tego jest straż pożarna. Policja może dać mandat za brak gasnicy.