Skocz do zawartości

otwarty korek oleju = spadają obroty?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie...mam pytanie...

Dzisiaj wymieniałem olej w aucie. Po zalaniu nowego oleju uruchomiłem silnik, ale jeszcze przy otwartym korku, i zauważyłem, że silnik nie dość że spadł na obrotach, to jeszcze zaczął nierówno pracować...tak jakby na nie wszystkich cylindrach... Potem jeszcze kilka razy celowo otwierałem korek wlewu oleju i za każdym razem tak się działo...

Powiedzcie...to tak powinno być? To normalny objaw?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie wiem o którym silniku piszesz < bo w opisie masz dwa> ale jest to zupełnie normalny objaw w benzyniaku.

W dieslu nie powinno raczej tak być ale nie wiem dokładnie bo dieslem się nigdy nie interesowałem.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor
sorki...mea kulpa! 2.0i benzyna
Opublikowano
Najzupełniej normalne. Przewietrzanie silnika jest wpięte za przepustnicą. Zdjęcie korka powoduje dostarczenie dodatkowej porcji powietrza, której komputer nie jest w stanie skompensować zwiększeniem dawki paliwa - stąd spadek obrotów i nierówna praca. W dieslu taki objaw nie wystąpi.
Opublikowano
Tak jak pisał kolega wyzej normalne objawy benzyniaka jak dostaje lewego powietrza choc w kazdym silniku moze to wygladac inaczej w zaleznosci od silniczka krokowego!!! w mojej 523i zauwazalny jest spadek obrotow i nierowna praca silnika a u kumpla w 520i te same objawy a nawet zgasniecie silnika
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
  • Autor
Dzieki Panowie za opinie...