Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

turlam sie moja becia juz 3 tydzien i zaczynam sie zastanawiac. Ostatnio to turlanie sie jest stanem faktycznym i chce sprawdzic ile to moja becia wezmie w miescie przy spokojnej jezdzie. Czytam posty i widze ze jedni oscyluja ze spalaniem w miescie do 10l. Ja nie depczac zbyt mocno mam srednio 13l na 100. I teraz pytanie. Jak duzy wplyw na spalanie maja opony? Mam kapciuszki 225/50/16 na obudwoch osiach (cisnienie 2.4 przod i 2.9 tyl). Czy zwiekszone opory toczenia spowodowane wiekszymi oponami daja duze roznice w spalaniu? Staram sie sprawdzic czy uda mi sie zejsc do 10l w miescie i morduje sie okropnie :mad2: Zadnej radosci z jazdy. Moze wiec niepotrzebnie sie stresuje :duh: Rozgrzeszcie mnie i napiszcie ze to normalne spalanie :mrgreen:

P.S. Ciekawe ile bedzie brala przy dynamicznej jezdzie? 8)

BMW - Bedziesz Mial Wrazenia

Pozdrawiam

Reaven

Opublikowano

Heh ja mam e39 i w miescie schodze do 12 :mrgreen: ,tez mam automata i 225 ale R15. Te silniki tyle pala,a zmiana opon na wezsze mozna trakcje pogorszyc-mi na 205 pali gumy a na 225 nie :modlitwa:...

Te silnik tak a propo sa dosyc smieszne, ja zauwazylem ze jak jezdze po miescie ok 100km/h to pali mi 10ltr a jak 60km/h to 12ltr:)...takie zycie...

Jezeli w trasie przy deptaniu pali Tobie 10-10,5 :mrgreen: to masz wszystko ok :cool2: taki urok tds'a :twisted2:

Poszukujemy tunerów !!

Forum samochodowe, forum motoryzacyjne, forum tuningowe

http://samochody.kei.pl/zdjecia/logo_phpBB2.gif

Randki: dates

Opublikowano

Dzieki za info :D

Widze, ze nie ma sie co szczypac bo 143 koniki i tak jesc musza a w 2,5l gardlo samo sie nie naleje :twisted2: Czyli wszystko w normie :D

Pozdrawiam

Reaven

Opublikowano

A podobno diesle są oczczędne ... :mrgreen:

Kurcze jak Wy jeżdzicie ... uważajcie !! o wypadek nietrudno ...

Ja miałem kiedyś E34 524td, który w spalaniu jest praktycznie taki sam jak tds i nie przypominam sobie abym przekroczył 9l/100km, a wtedy często jeżdziłem dość ostro. Przeciętnie miałem 7-8l/100km, ale jest to zawsze bardzo średnie zużycie, bo tankowałem praktycznie zawsze na full i średnią miałem z przejazdu całego zbiornika czyli ok. 800-1000km (komputera w nim nie miałem :()

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Jestem szczęśliwym posiadaczem pięknej beci 525 TDS '94. Doprowadziłem ją do stany używalności (wliczjąc remont głowicy), wymieniłem WSZYSTKO co było do wymiany. Prócz skór niemal wszystko z Recaro łącznie. Jeżdżę dość spokojnie, ale czasem broniąc reputacji beemek :) zdarza mi się ją przegonić. Spalanie to po mieści 8,2-8,7l, w trasie ok. 130 przelotowa - 7,5. Dla ułatwienia dodam że kapcie mam azev 17" 235, profil 45. Na zimówkach paliła mniej o o,5-0,7 litra (205 R15). Jeżdżąc ostro i bokami nie wyszedłem poza 10-11l. Dziwne to wysokie spalanie. A może moja jest taka "felerna"?
Opublikowano

Mi też pali koło 11l po mieście. przestałem się juz tym przejmować

A na trasie Toruń - Warszawa, ale przegoniłem ją ostro, na tej dwupasmówce miłem cały czas 180 i lepiej to spaliła mi 10l/100km

Jest:

F45 2016r oraz e61 2005r

Były:

E38 740d 2000r

E90 320d 2005r

525 tdsA '95 Chip na 172 KM

Kawasaki ZX-12R '04 na Power Comander III

740iA '93;

Pozdrawiam

Michał

Opublikowano
Mi też pali koło 11l po mieście. przestałem się juz tym przejmować

A na trasie Toruń - Warszawa, ale przegoniłem ją ostro, na tej dwupasmówce miłem cały czas 180 i lepiej to spaliła mi 10l/100km

Przejmowac??? Ja mam klopoty z zejsciem ponizej 13 przy spokojnej jezdzie :mad2:

Pozdrawiam

Reaven

Opublikowano

To znaczy, że masz jakąś usterkę silnika.

Ale problemem może być także ten automat. Moje doświadczenie z TDS-em to 10 kilometrowa przejażdżka właśnie automatem. Zniesmaczył mnie na tyle, że omijam je szerokim łukiem.

• 1 rok później...
Opublikowano
525tds w automacie posiadam od miesiąca, stuknołem ok 3000 tys km, jakies 3,5 zbiornika ropy poszło,,, komputer pokazuje maksymalne 9,3 i po tym co pokazuje przy zalaniu 80 litrów pod korek, że mogę zrobić na tym 850 km, to tak to wychodzi,,,,Jest jeszcze jeden problem, z automatem, trzeba naprawdę nauczyć się jeździć,,, to cacko potrafi zejść ze spalania, ale spokojna jazda plus dynamiczne wyprzedzanka na trasie , i tak dadzą średnią 9,5 litra,,ehhh. Cóż poradzić, to autko jest po to, aby dawać przyjemność i jeździć,,, a nie po to by mało palić,,,ehh Cieszmy się jazdą,,,i nie patrzmy w lewy dolny róg zegarów,, a komputer najlepiej działa gdy pokazuje czas przejazdu :mad2: :mrgreen:
Teraz to ja mam radość z jazdy :)
Opublikowano

Moja pali w mieście rzeczywiście do 12, ale w trasie przy 130-140 to poniżej 8. Dziesiątkę mi kopcił jak latałem 200 km/h po autobanach u naszych zachodnich sąsiadów ...coś za wysokie masz to spalanie... :jawdrop:

PS. Opony mam 225...

Opublikowano
No moja 325TDS 93 rok manual (już niedługo moja) na trasie do pracy i z powrotem (razem 97 km) z predkością 80-110 km/h średnie spalanie na zimowkach 195/65/15 spala 6,7 - 7,1 litra, na latnich 205/50/16 7,1 - 7,3 litra. Na pelnym zbiorniku raz zrobilem 900 km (więcej się bałem) :lol:
pozdrawiam