Skocz do zawartości

Funkcje Board Computer-a ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po lekturze "szukaj" nie udało mi się tego znaleźć a jestem pewien że nie tak dawno gdzieś tu na forum o tym czytałem. A mianowicie - jeśli się mylę poprawcie - mam w aucie (e39 528i) mniejszy komputer tzn średnie spalanie, temp., zasięg i średnia prędkość - po uruchomieniu silnika komputer pokazuje za każdym razem temp. czy jest możliwość takiego ustawienia by po uruchomieniu pokazywał np średnie spalanie :?: Nie chce mi się za każdym razem tego przełączać :doh:

Dzięki :)

Opublikowano

Czy odzywa sie rowniez gong i wskazania temperatury pulsuja przez chwile?

Jezeli temperatura zewnetrzna jest ponizej 3 stopni, zawsze bedzie sie tak dzialo, jako ostrzezenie o mozliwosci sliskiej, zamarznietej powierzchni drogi. Podczas jazdy rowniez to nastapi, jezeli temperatura w tym czasie spadnie ponizej progu alarmowego. Wyswietlacz zacznie pokazywac temperature zewnetrzna i odezwie sie gong.

Powyzej 3 stopni wyswietlacz powinien pokazywac to, co bylo wyswietlane przed wyciagnieciem kluczyka ze stacyjki.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

Ostrzeżenie o niskiej temp działa poprawnie - problem w tym że jeśli wyłączę zapłon a komputer będzie pokazywał średnie spalanie to po ponownym włączeniu zapłonu znów mam temperaturę :roll: Podobnie dzieję się gdy włączy się alarm o niskiej temp. - załóżmy że podczas jazdy miałem ustawione średnie spalanie, temp. spadnie poniżej 3.0 stopni włączy się gong pomiga chwile i zostaje... a moje średnie spalanie to gdzie :?: :?: :?: :evil:

Wyjeżdżam sobie z garażu gdzie jak wiadomo jest cieplej odpalam, przestawiam kompa na średnie spalanie za kilka minut ostrzeżenie bo na polu zimniej niż w garażu i znów przestawiam... :doh:

Stąd moje pytanie czy to się jakoś ustawia :?: Tak żeby po uruchomieniu było to "na czym" wyłączyłem silnik :?:

Opublikowano
podczas jazdy miałem ustawione średnie spalanie, temp. spadnie poniżej 3.0 stopni włączy się gong pomiga chwile i zostaje... a moje średnie spalanie to gdzie

Niestety, to jest normalne zachowanie sie komputera.

Dziwi mnie tylko, jak powiadasz, to ze nie pozostaje na wyswietlaczu ostatnio wyswietlany parametr.

We wszystkich Buniach, E30, E34 i E39 komputer zachowywal sie jednakowo, czyli:

E30, E34 - wyswietlenie czasu po wlaczeniu stacyjki powyzej 3 stopni, ponizej gong i pulsowanie wskazania temperatury.

E39 - ostatnio ustawiony parametr, lub temperatura i pulsowanie ponizej 3 stopni.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
czy jest możliwość takiego ustawienia by po uruchomieniu pokazywał np średnie spalanie :?: Nie chce mi się za każdym razem tego przełączać

A czekałeś chwilę czy zaraz klikasz w przełącznik ? Po mniej więcej 5 sekundach samo wraca na wybrany wcześniej parametr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam w 525tds taki problem, zresztą pisałem już o tym, że mi po wyłączeniu zapłono wraca do pustego pola i dopiero wciśnięcie przełącznika włącza po kolei opcje kompa. Narazie nie miałem okazji się tym zająć, ale jak coś będę wiedział to dam znać jaka była przyczyna.
Opublikowano
gdzieś czytałem że da się to ustawić z jakiej pozycji ma startować tylko gdzie to było i jak się to robiło :?: nie pamiętam :doh:

Przytrzymujesz przycisk BC na przełączniku kierunków aż wyskoczy PROG, wtedy na wyświetlaczu MID kolejno klikasz w funkcje które maja być wyświetlane, na koniec klikasz SET. Jeśli mają być wyświetlane wszystkie funkcje - PROG + SET. Ale i tak po włożeniu kluczyka i przekręceniu w poz 1 będzie wyświetlana funkcja która była ustawiona przez wyłączeniem auta, chyba że nie jest zaprogramowana do wyświetlania.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
gdzieś czytałem że da się to ustawić z jakiej pozycji ma startować tylko gdzie to było i jak się to robiło :?: nie pamiętam :doh:

Przytrzymujesz przycisk BC na przełączniku kierunków aż wyskoczy PROG, wtedy na wyświetlaczu MID kolejno klikasz w funkcje które maja być wyświetlane, na koniec klikasz SET. Jeśli mają być wyświetlane wszystkie funkcje - PROG + SET. Ale i tak po włożeniu kluczyka i przekręceniu w poz 1 będzie wyświetlana funkcja która była ustawiona przez wyłączeniem auta, chyba że nie jest zaprogramowana do wyświetlania.

Ale Ty piszesz o czymś innym. Piszesz o zaprogramowaniu co ma się wyświetlać pod zegarami. To wiem i mam ustawione dwa spalania i zasięg tylko bo reszta mi niepotrzebna. Ja mam inny problem. Zawsze po wyłączeniu zapłon, gdy ponownie włączam to wyświetlacz wraca do pierwszego ciemnego ustawienia, potem każde następne wciśnięcie przycisku na manetce powoduje normalnie już przeskakiwanie opcji. Niestety gdy tylko znowu wyłącze zapłon wyświetlacz po ponownym włączeniu zapłonu wraca do pierwszej, pustej pozycji.

Jutro odbieram od mechanika 530d (ściągnąłem z uszkodzoną skrzynią i w końcu auto mam naprawione) więc, TDS'a będę szykował do sprzedania to pewnie się z moich mechaniorem tą sprawą zajmiemy i dojdziemy co i jak, bo wcześniej zawsze jakoś nie miałem czasu się tym zająć. Dam znać jak to się skończyło.

Opublikowano
Niestety gdy tylko znowu wyłącze zapłon wyświetlacz po ponownym włączeniu zapłonu wraca do pierwszej, pustej pozycji.

Może taki komp jest, a może masz jakieś odcięcie ? U mnie np. zawsze po podłączeniu kompa diagnostycznego pokazuje "brak komunikacji ASB z ECU" a winne jest odcięcie własnej roboty. Nie wiem....tak tylko zgaduję :?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie mam żadnych odcięć zapłonu itd. Komputer mam normalny czyli duży. Z tego co wiem normalnie powinno wracać do ostatnio zostawionej opcji na wyświetlaczu. Komp się nie resetuje albo coś bo wartości spalania itd zostają normalnie, wszystko jest ok.
Opublikowano

U mnie zawsze +3> i niżej to po przekręceniu kluczyka wskakuje temperatura lub jak spadnie to alarmuje gongiem przełącza się itd. Ale jak tego nie ma to zawsze pokazuje po przekręceniu ostatnią funkcję ustawianą.

Ale ciekawi mnie jeszcze jedno u mnie nie sprawdzone. Czy pomimo lampki

"rezerwa" wyskoczy zasięg. Nie wiem czy e39 to ma bo w którymś aucie nie pamiętam poniżej 50 km tak się przełączało automatycznie.

(OO)=== OO===(OO)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to akurat mogę Ci powiedzieć dokładnie, bo miałem ostatnio kilka przygód jazdy na paliwie, którego teoretycznie nie było juz w zbiorniku. :D

E39 pokazuje do końca zasięg co do ostatniego kilometra (teoretycznie). Prawdą jest, że niektóre auta nie pokazują niżej niż 50 km np. Volvo, Fiat y, chyba też Renówki.

Opublikowano

Możesz wymienić jakie tam są funkcje oprócz temperatury, średniego spalania, zasięgu i średniej prędkości :?: Muszę się temu jutro dobrze przyglądnąć :) Napisz jeszcze w jakim położeniu stacyjki mam przytrzymać przycisk BC :?: Rozumiem że wyświetlacz MID to tam na środku (pod radiem) :?: :wink:

Opublikowano
Napisz jeszcze w jakim położeniu stacyjki mam przytrzymać przycisk BC :?: Rozumiem że wyświetlacz MID to tam na środku (pod radiem) :?: :wink:

Kluczyk w pozycji 1. Zaprogramuj wyświetlanie wszystkich funkcji bo nie wiem czy każda E39 ma takie same - przytrzymaj BC na zmianie kierunków aż pojawi się PROG potem na wyświetlaczu MID (tak to ten pod radiem)naciśnij SET i już.

U mnie kolejno wyświetla się:

Aktualny czas, 2x średnie spalanie, zasięg, limit prędkości, pozostały dystans, pozostały czas, średnia prędkość, data, godzina rozpoczęcia przewietrzania, godzina zakończenia przewietrzania, timer.

Opublikowano

Niestety mój BC nie ma w ogóle możliwości takich ustawień - trzymałem długo przycisk i niestety nic się nie dzieje :( SET służy tylko do ustawień zegarka :( Mam tylko te cztery funkcje temp., średnie spalanie, średnia prędkość i zasięg. A po uruchomieniu zawsze pojawia się temp. cokolwiek by było poprzednio jak również po spadku temp poniżej 3.0 stopni też pojawia się temp i już tak zostaje :evil:

Chyba trzeba przywyknąć :doh:

Opublikowano

witam kolegow!!!

ja tez mam taki probem tylko ze u mnie bylo wszystko ok do wczoraj i mam takie same objawy jak Wy!!! teraz pytanko czy moze ktos konkretnie odp na pytanie jak zrobic to zeby bylo jak poprzednio??? to jest pytanie togo forum a nie jak mozna zrobic cos innego z calym szacunkiem ale czytajmy odkladnie oco chodzi i starajmy sobie pomagac!!! :cool2: :cool2: :cool2:

pozdrawiam matty

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

to jest normalne że zostają te trzy stopnie i w moich bmw zawsze tak było powyżej 3 stopni tego nie ma!!

Jest to zrobione dla bezpieczeństwa aby kierowca widział że jest poniżej 3stopni i odpuścił gaz :mrgreen:

Pozdrawiam
Opublikowano
to jest normalne że zostają te trzy stopnie i w moich bmw zawsze tak było powyżej 3 stopni tego nie ma!!

Jest to zrobione dla bezpieczeństwa aby kierowca widział że jest poniżej 3stopni i odpuścił gaz :mrgreen:

Nie prawda, pokazuje się ostrzeżenie ale po chwili wraca na ostatnie ustawienie - przynajmniej w mojej e39. Może to zależy od wersji kompa.

Opublikowano
czyli widze ze raczej nikt nie jest w stanie nam pomoc???

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i

Opublikowano
czyli widze ze raczej nikt nie jest w stanie nam pomoc???

Pisał jeden z kolegów że to norma, czyli wie że w jego aucie tak ma być.

Ja mam inaczej to może faktycznie to kwestia rodzaju kompa będzie ?

A co mówi serwis ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie prawda, pokazuje się ostrzeżenie ale po chwili wraca na ostatnie ustawienie - przynajmniej w mojej e39. Może to zależy od wersji kompa.

Prawda. Prawidłowo jest tak, że każdy komunikat pod zegarami pojawia się na kilka sekund, czy to o spalonej żarówce, czy o temperaturze i potem komp wraca do ostatniego ustawienia.

U mnie jest w ogóle zabawna sytuacja.

W 525tds parametry z komputera pod zegarami wyświetlają się prawidłowo, ale jak już pisałem zawsze po wyłączeniu zapłonu wracają do początkowego pustego pola. Jak się okazało (wcześniej na to nie zwróciłem uwagi bo nie wiedziałem że tak powinno być) w ogóle nie wyświetlają mi się komunikaty. Jak odpalam rano auto to nie ma komunikatu o tym, że jest rozgrzewanie świecami żarowymi, podobnie jak spada temperatura itd. Żadnych komunikatów.

Dla odmiany teraz w 530d mam tak, że komunikaty są ale za to opcje komputera się w ogóle nie wyświetlają. Mogę sobie klepać w przycisk na manetce od migaczy i nic. Mam tylko dwa trójkąciki bokiem, świecące na skrajnych brzegach paska wyświetlacza.

Mój mechanik narazie nie ma czasu mi się tymi sprawami zając a ja mu nie chcę pupy na siłę truć bo to mało istotne, ale może ktoś zna problem i podpowie co to może być i w pierwszym i drugim przypadku.

Opublikowano

gdzie mozna sie dowiedziec konkretnie oco tutaj chodzi bo mi sie zdaje ze to jest zwykle ustawienie bo jak napisalem wyzej umnie bylo ok tylko cos ... i jest jak jest!!! moze ASO??? prosilbym o wypowiedz prawdziwego fachowca ale na temat???

pozdrawiam matty!!!

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i