Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem w poprzednim aucie dosyć konkretny sprzęt - z przodu dosyć wysokie JBLe, wzmak JL Audio i subwoofer Helix. Całość wytłumiona, zabudowana, ładnie zestrojona. Słyszałem też ostatnio sprzęt oparty na najwyższym Kenwoodzie - nie pamiętam co tam było jeszcze, ale bardzo dużo pieniędzy też w to poszło. Powiem tak - oba zestawy grają efektowniej niż Logic 7 - ultra precyzyjne wysokie, potężny bas, jednak słucha się dużo przyjemniej w BMW - brzmienie jest bardziej neutralne, zharmonizowane, słychać średnicę, która najczęściej w zestawach samochodowych ginie na korzyść przytłaczającego basu i męczących wysokich. Nie wiem jak teraz grają Pioniery, ale z tego co pamiętam, to zawsze grały przede wszystkim basem i wysokimi.

Kal

Opublikowano

Witam Kolegów.

Jest to mój pierwszy post także chciałem się ładnie przywitać i przechodzę od razu do rzeczy.

W poprzednim aucie miałem audio składające się z radyjka, wzmacniacza, przod to system odseparowany Hertz z tyłu mała skrzyneczka której prawie nie było widać. Grało to pięknie. Chciałbym dokładnie taki sam zestw mieć w moim ukochanym E60. Moje pytanie jest następujące: Czy ktoś się orientuje czy jest jakiś sposób podłącznie wzmacniacza do fabrycznego radia (nie chcę go zmieniać) pomijając spsoby opisane przez kolegów ralfi84 i PAWEL ZZZ (dzieki za wniesienie czegoś konstruktywnego do tematu :cool2:)

Chcialbym po prostu podłączyć 4 kanałowy wzmacniacz pod radio. Czy jest na to jakiś sposób?

ale UWAGA:

- nie przez tylne głośniki czy te pod fotelami

- bez adapterów z allegro itp (dzięki którym jakość dźwięku jest okropna)

Chciałbym odłączyć wszystkie fabryczne głośniki (czyt. pierdziawki :lol:) i podłączyć zestaw tak jak opisałem.

Wiem że są magicy którzy potrafią wyprowadzić wyjścia na wzmacniacz - może ktoś się tym interesował.

Jak miałbym te wyjścia to bym sobie wszystko sam zrobił, nie dlatego że nie stać mnie na firmę Car Audio ale dlatego że bardzo lubię robić coś przy samoch a szczegolnie dot. audio.

Tym co chcą napisać że mogę pojechać do firmy CA dziękuję, to wiem tylko że oni nic nie chcą powiedzieć bo chcą cały zestaw robić w samochodzie. Od razu dziękuję też tym co chcą napisać że można popsuć radio - to też wiem!

Ktoś musi wiedzieć jak to zrobić skoro są ludzie którzy dokładają Dynamic Drive do tego samochodu albo aktywne wspomaganie.

Pozdrawiam :wink:

Opublikowano
A juz wiesz jaki system chcesz zalozyc?Jaki wzmacniacz? Jesli chcesz podlaczyc wzmacniacz bez "adapterów z allegro" jest to mozliwe.A co do glosnikow to nie wiem czy juz sprawdzales ,ale jest tam bardzo malo miejsca ...Ja podobnie jak Ty audio w samochodzie robie sam bo to lubie, nawet udalo mi sie zajac jakies miejsce na zawodach...
Opublikowano
A juz wiesz jaki system chcesz zalozyc?Jaki wzmacniacz? Jesli chcesz podlaczyc wzmacniacz bez "adapterów z allegro" jest to mozliwe.A co do glosnikow to nie wiem czy juz sprawdzales ,ale jest tam bardzo malo miejsca ...Ja podobnie jak Ty audio w samochodzie robie sam bo to lubie, nawet udalo mi sie zajac jakies miejsce na zawodach...

jak jest mozliwe podłączenie wzmacniacza bez adapterów??

Opublikowano

jak jest mozliwe podłączenie wzmacniacza bez adapterów??

No właśnie ja też się podłączam do pytania.

A co do mojego audio o którym myślę to: na przód zestaw odseparowany 16,5 cm ze zwrotnicami - Hertz lub Helix lub PowerBass. Będzie to zabudowane w panelach drzwiowych mniej więcej jak na którejś z tych realizacji poniżej:

http://www.audiocomplex.com.pl/instalacje.php?idx=0&marka=bmw&model=e60_4

http://www.extremecaraudio.pl/zd.php?mode=pokaz&idkat=1&idpodkat=153&a=1

Do tego wzmacniacz czterokanałowy - jeszcze nie wybrałem konkretnego modelu i basowy myślę że 25 cm w zgrabnej skrzyneczce (prawie nie widocznej :) )

Może zrobię z tej swojej realizacji foto - dokumentację i może wkleję na forum. Zobaczymy jak mi wyjdzie :lol:

W każdym razie na pewno pomogę każdemu kto wyrazi taką chęć jak tylko będę potrafił najlepiej.

Najgorzej z tym wyjsciem z radia na ten wzmacniacz czterokanałowy. Jak ktoś by wiedział coś na ten temat to niech w swojej dobroci da znać. Na pewno wiele osób będzie wdzięczna.

PAWEL ZZZ - zobacz na te realizacje powyżej. Wiem że w miejscach fabrycznych w drzwiach mieszczą się pierdziawki 10 cm więc nic dobrego z tego wyjść nie może. Fajnie że też lubisz sam działać w dziedzinie car-audio. Gratulacje co do zawodów :cool2:

kuri jakbyś się coś dowiedział na temat tego wyjścia poza forum to prosze daj znać.

Pozdrawiam

Opublikowano

Do Pawel ZZZ,kuri i HitMan,

a zastanawialiscie sie nad tym aby odłaczyc orginalny wzmacniacz i podpiac ten 4 kanalowy

Mysle ze jest to wykonalne.

Co Wy na to?

Opublikowano
ja mam najuboższą wersję nagłośnienia i z tego co mi wiadomo nie mam wzmacniacza seryjnego :) nie jestem specem w tym temacie i aucie, ponieważ mam go bardzo krótko :)
Opublikowano
Chcecie podlaczyc wzmacniacz po przez "czincze" czyli sygnal o bardzo niskim napieciu,ale wiekszosc wzmacniaczy mozna podlaczyc (high input)pod sygnal z radia wychodzacy na glosniki i napewno nie pogorszy to jakosci dzwieku.W naszych e60 jednostka sterujaca(radio) sklada sie z 4 czesci:czytnika cd., wyswietlacza (monitor po srodku),guziczki od sterowania radiem czyli nasz jojstic adrive i koncowka mocy czyli to cos co znajduje sie w bagazniku z lewej strony nazywane przez wielu wzmacniaczem.I to wlasnie z tej skrzyneczki wychodza kable na glosniki no i tam najlepiej jest sie podpiac.
Opublikowano

Panowie co Wy na to:

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-01/386b8b50.jpg

cd.

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-01/7f8ef315.jpg

Czy mógłby ktoś wyjaśnić:

1) W jakim celu ten konwerter

2) O co chodzi z tymi wejściami Low Imput, High Input (jeżeli dobrze rozumiem to kupienie wzmaka z wejściem High Input rozwiązałoby sprawe?)

3) Czy nie można byłoby się wpiąć jednak przed końcówkę mocy?

Pozdrawiam :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
wczoraj założyłem w swojej e60 wkońcu skrzynkę, jest ogromna różnica teraz w dźwięku, ale siła głosu jest zbyt mała, tzn cicho gra nawet jak da się na full. mam pytanie do znawców tematu, czy da się to jakoś zmienić??
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

witam kolegów

mam ten sam problem z wzmaczniaczem, kupilem ten wzmacniacz ROCKFORD FOSGATE PRIME R300-4 -kanały

http://www.allegro.pl/item1046685882_rockford_fosgate_prime_r300_4_kanaly_cena_promo.html

spec od nagłosnienia pociągnąl calą instalacje zamontowal wzmacniacz, ale okazalo się ze nie może podłączyć wzmaka do seryjnego radia, nadmienie ze mam ten zwykły zestaw. Czy kotś już rozwiązał problem z podłączeniem wzmaka 4 kanał. do E60. gosciu co montował mi wzmacniacz mówi ze moze uda sie wpiąć do głosników w drzwiach i pod fotelem. Ale potrzebuje schematu tej instalacji głośnikowej.....

Opublikowano
dzieki ralfi za link, tylko nie moge sie na nim doszukac jak jest polozona instalacja idaca z głosników pod siedzeniem do radia, czy jest pod wykladziną czy idzie w tunelu srodkowym czy może listwą .... chodzi o namierzenie tych kabli bez rozbierania polowy auta.
  • 11 lat później...
Opublikowano
Trochę odgrzeje kotleta ale chyba szkoda nowy temat zakładać. E60 HiFi pro te z pod fotelik zasilone wzmacniaczem 2x120 plus sub w bagażniki na osobnym wzmacniaczu. Zastanawiam się jakie głośniki dać pod fotele żeby pozbyć sie suba. Wzmacniacze mam dwa więc mogłoby to nawet być 2x250 na same pod fotelami. Zastanawiam się tylko czy to w ogóle da się zrobić bez suba żeby grało podobnie i jakie głośniki tam wsadzić. Skrzynka w bagażniku bassreflex z głośnikiem powerbass 10cali 275rms