Skocz do zawartości

LUSTERKA M3 elektryczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kupilem sobie lusterka elektryczne z M3 maja 4 przewody zolty, bialy, zielony i czarny. U mnie w samochodzie tez sa 4 przewody w kolorach bialy, czarny, brozowy i niebieski. Jak je polaczyc zeby nie zrobic jakiegos zwarcia ? i jeszcze jedno pytanie oryginalnie pod adapterami lusterek jest gumowa uszczelka, ale nie da sie ich przelozyc do adapterow z M3, a normalnie nigdzie nie ma tych uszczelek jak kupuje sie adaptery do lusterek M3, w z wiazku z tym montowac bez uszczelek ?
Opublikowano
a kupiłeś oryginalne lusterka czy takie z allegro?
Opublikowano

Montował ktoś takie lusterka i co właśnie z tymi uszczelkami czy te adaptery będą pasować do uszczelek

http://www.allegro.pl/item491138902_m_3_elektr_lusterka_m3_adaptery_bmw_e36_sedan_4d.html

[640:480]http://images49.fotosik.pl/37/5c2df410e41da5c8.jpg' alt='5c2df410e41da5c8.jpg'>

[/img]%5B640%3A480%5Dhttp%3A//images46.fotosik.pl/37/2013cda2b3c8523f.jpg

Sprzedawca może pisać że będą pasować

Opublikowano
  • Autor
no wlasnie dokladnie takie kupilem i uszczelki nie bardzo beda pasowac nie wiem czy wogole sie je przeklada czy montuje bez :/
Opublikowano

dajcie znac czy pasuje te lusterka z linku do sedana e36

Zapraszamy na nowe forum o BMW www.bmw-fans.pl

Edytowane przez marcingwr

http://www.rookers.pl

Ulica to nie tor wyścigowy, tutaj nie ma znaczenia kto będzie pierwszy ...

Opublikowano
  • Autor
no ja mam sedana, ale niepodlaczalem jeszcze bo raz ze nie ma zabardzo pogody na taka robote a pod drugie dalej nie wiem jak polaczyc te kabelki.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No to ja wam powiem:

Kupiłem już pare miesięcy temu te lusterk i:

1. uszczelki pasują jak najbardziej.

2. Z podłączeniem jest o tyle problem że nie da się podłączyć ich za pomocą tych czterech kabelków które tam są, tak żeby działały prawidłowo, tzn. albo będą działały lew-prawo, albo góra-dół. Ja ustawiłem sobie lewo prawo ale wcale nie było tak łatwo- po kilku próbach z różnymi kombinacjami jednak się udało.

Wiec gdzie leży problem? Otóż: seryjne lusterka BMW mają jeden silniczek który raz działa lewo-prawo a raz góra-dół (trochę to dziwne, ale rozebrałem stare lusterka i stwierdziłem że jest tam tylko jeden silniczek) natomiast nasze wspaniałe zamienniki lusterek od M3 mają dwa silniczki. Więc nie da się ich normalnie podłączyć. Lusterka te potrzebują 2 kabli plusowych i 2 minusowych (bieguny sie zmieniają w zależności od tego w którą strona chcemy przesunąć lusterko), niestety w BMW jest inaczej. Jeżeli chcecie- bawcie się ale uwieżcie mi- nie uda wam się. Jedynym wyjściem z sytuacji jest przełożenie silniczków ze starych lusterek- szybki będą pasowały ale mocowanie silniczków jest trochę inne, więc pozostaje klejenie. Mi nie chciało sie bawic.

3. Lusterka sie nie składają- mają w środku sprężyny które pozwalają je delikatnie odgiąć- nie wiem czy tak samo jest w oryginałach ale muszę przyznać że jest to wprost genialne rozwiązanie- przy prędkości 160km/h zauważyłem że wpadły w wibracje, przy 180 już dobrze się trzęsły. Szybciej nie jechałem gdyż bałem sie ze się urwą albo wybiją mi szybę. Mówię wam- wspaniałe rozwiązanie! Przy zwykłych lusterkach tak nie było no ale te są sportowe wie musi być ciężej;)

4. Ja kupiłem wersję z kierunkami- niezastąpiona rzecz- widać je w nocy i to ledwo ale są!

Podsumowujac: NIE KUPUJCIE TEGO SZITU, BEDZIECIE NIEZADOWOLENI!

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

witam,

calkowicie zgadzam sie z przedmowca, te lusterka to jeden wielki szajs i osobiscie dla mnie konkretny przypal. ja zakupilem te lusterka w pakiecie z autem i teraz kombinuje zeby kupic fabryczne, prostokatne lusterka (tak btw, moze ktos ma na zbyciu? sori za OT), tez mam wersje z kierunkami, ale niestety poprzedni wlasciciel nie pkusil sie zeby je podlaczyc do sterowania elektrycznego, podlaczyl tylko te wspaniale kierunkowskazy, no zesz wies tanczy i spiewa, nie obrazajac nikogo ze wsi, sam tez jestem ze wsi :8) i przy okazji podlaczenia kierunkow sprul boczki tak ze teraz musze je jeszcze raz zdejmowac i ladnie wszystko spasowac. rzeczywiscie maja sprezyny ktore nie umozliwiaja ich zlozenia, jedynie lekkie przygiecie, pewnie po to zeby w momencie odrywania sie auta od nawierzchni nie urwalo ich :D.

jak dla mnie to te lusterka m3 to tylko bajerek, a nie ma to jak klasyka.

pzdr

pzdr

yaz