Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kupilem sobie lusterka elektryczne z M3 maja 4 przewody zolty, bialy, zielony i czarny. U mnie w samochodzie tez sa 4 przewody w kolorach bialy, czarny, brozowy i niebieski. Jak je polaczyc zeby nie zrobic jakiegos zwarcia ? i jeszcze jedno pytanie oryginalnie pod adapterami lusterek jest gumowa uszczelka, ale nie da sie ich przelozyc do adapterow z M3, a normalnie nigdzie nie ma tych uszczelek jak kupuje sie adaptery do lusterek M3, w z wiazku z tym montowac bez uszczelek ?
Opublikowano

Montował ktoś takie lusterka i co właśnie z tymi uszczelkami czy te adaptery będą pasować do uszczelek

http://www.allegro.pl/item491138902_m_3_elektr_lusterka_m3_adaptery_bmw_e36_sedan_4d.html

[640:480]http://images49.fotosik.pl/37/5c2df410e41da5c8.jpg' alt='5c2df410e41da5c8.jpg'>

[/img]%5B640%3A480%5Dhttp%3A//images46.fotosik.pl/37/2013cda2b3c8523f.jpg

Sprzedawca może pisać że będą pasować

Opublikowano
no wlasnie dokladnie takie kupilem i uszczelki nie bardzo beda pasowac nie wiem czy wogole sie je przeklada czy montuje bez :/
Opublikowano (edytowane)

dajcie znac czy pasuje te lusterka z linku do sedana e36

Zapraszamy na nowe forum o BMW www.bmw-fans.pl

Edytowane przez marcingwr

http://www.rookers.pl

Ulica to nie tor wyścigowy, tutaj nie ma znaczenia kto będzie pierwszy ...

Opublikowano
no ja mam sedana, ale niepodlaczalem jeszcze bo raz ze nie ma zabardzo pogody na taka robote a pod drugie dalej nie wiem jak polaczyc te kabelki.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No to ja wam powiem:

Kupiłem już pare miesięcy temu te lusterk i:

1. uszczelki pasują jak najbardziej.

2. Z podłączeniem jest o tyle problem że nie da się podłączyć ich za pomocą tych czterech kabelków które tam są, tak żeby działały prawidłowo, tzn. albo będą działały lew-prawo, albo góra-dół. Ja ustawiłem sobie lewo prawo ale wcale nie było tak łatwo- po kilku próbach z różnymi kombinacjami jednak się udało.

Wiec gdzie leży problem? Otóż: seryjne lusterka BMW mają jeden silniczek który raz działa lewo-prawo a raz góra-dół (trochę to dziwne, ale rozebrałem stare lusterka i stwierdziłem że jest tam tylko jeden silniczek) natomiast nasze wspaniałe zamienniki lusterek od M3 mają dwa silniczki. Więc nie da się ich normalnie podłączyć. Lusterka te potrzebują 2 kabli plusowych i 2 minusowych (bieguny sie zmieniają w zależności od tego w którą strona chcemy przesunąć lusterko), niestety w BMW jest inaczej. Jeżeli chcecie- bawcie się ale uwieżcie mi- nie uda wam się. Jedynym wyjściem z sytuacji jest przełożenie silniczków ze starych lusterek- szybki będą pasowały ale mocowanie silniczków jest trochę inne, więc pozostaje klejenie. Mi nie chciało sie bawic.

3. Lusterka sie nie składają- mają w środku sprężyny które pozwalają je delikatnie odgiąć- nie wiem czy tak samo jest w oryginałach ale muszę przyznać że jest to wprost genialne rozwiązanie- przy prędkości 160km/h zauważyłem że wpadły w wibracje, przy 180 już dobrze się trzęsły. Szybciej nie jechałem gdyż bałem sie ze się urwą albo wybiją mi szybę. Mówię wam- wspaniałe rozwiązanie! Przy zwykłych lusterkach tak nie było no ale te są sportowe wie musi być ciężej;)

4. Ja kupiłem wersję z kierunkami- niezastąpiona rzecz- widać je w nocy i to ledwo ale są!

Podsumowujac: NIE KUPUJCIE TEGO SZITU, BEDZIECIE NIEZADOWOLENI!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam,

calkowicie zgadzam sie z przedmowca, te lusterka to jeden wielki szajs i osobiscie dla mnie konkretny przypal. ja zakupilem te lusterka w pakiecie z autem i teraz kombinuje zeby kupic fabryczne, prostokatne lusterka (tak btw, moze ktos ma na zbyciu? sori za OT), tez mam wersje z kierunkami, ale niestety poprzedni wlasciciel nie pkusil sie zeby je podlaczyc do sterowania elektrycznego, podlaczyl tylko te wspaniale kierunkowskazy, no zesz wies tanczy i spiewa, nie obrazajac nikogo ze wsi, sam tez jestem ze wsi :8) i przy okazji podlaczenia kierunkow sprul boczki tak ze teraz musze je jeszcze raz zdejmowac i ladnie wszystko spasowac. rzeczywiscie maja sprezyny ktore nie umozliwiaja ich zlozenia, jedynie lekkie przygiecie, pewnie po to zeby w momencie odrywania sie auta od nawierzchni nie urwalo ich :D.

jak dla mnie to te lusterka m3 to tylko bajerek, a nie ma to jak klasyka.

pzdr

pzdr

yaz