Skocz do zawartości

Kotrolki ASC,ABS i ręcznego zapalają sie po raz 2,dlaczego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Nie jest to może jakis wielki problem i wystepuje od jakis 2 tygodni, w dodatku co dziwne - nie zawsze!... Jakiś czas temu zauwazyłem, ze po normalnym tescie kontrolek po przekreceniu kluczyka w poz 1 (zapalają się niektore i gasną), podczas uruchamiania silnika (poz 2 kluczyka) ponownie zapalają się 3 kontrolki i odrazu gasną, chodzi o ASC, ABS i kontrolkę ręcznego.... Podczas jazdy nie ma zadnych problemow, nie świeca się zadne niepotrzebne kontrolki.

Stad moje pytanie, czy to jest normalne, a jeśli nie jest to dlaczego sie tak dzieje i z jakiego powodu? :? Wcześniej nic takiego nie miało miejsca.

Dodam jeszcze, że wszystkie te rzeczy czyli ASC, ABS i reczny działają mi prawidłowo.

Auto to E46 323Ci z 2000.

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi :)

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png

Opublikowano

obstawiam ze ktorys czyujnik ABS masz uszkodzony, albo sam kabelek...

podjedz na kompa to bedziesz wiedzial... albo po prostu przeczysc styki na czujnikach od ABS.. ;) to zazwyczaj jest najczestszym problemem ze zapalaja sie te 3 kontrolki ;)

Opublikowano

Na kompie nie wyskakują żadne błedy.

ABS tez działa poprawnie.

Jakieś inne sugestie? Gdzieś słyszałem że to może być wina słabego akumulatora, daje za małe napiecie podczas zapłonu?

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

Opublikowano
mam nowy aku i umie od samego początku tak jest jak opisujesz przekręcam kluczyk wszystko gaśnie a przy uruchamianiu zapali sie ABS+ASC na sekundę :dance: tak ma być :cool2:
Opublikowano

No tak, ale u mnie w E36 tak nie było, w E46 wczesniej tez tego nie było :) To wczesniej było zle a teraz jest dobrze? ;-) Jakoś mi sie nie wydaje...

Pozatym, tak jak napisałem, nie zawsze sie to dzieje, powiedzmy raz na 3 uruchomienia :?:

you can...

Opublikowano

U mnie w E46 gasną wszystkie kontrolki chwilę po przekręceniu kluczyka w poz. 1 (oprócz CHECK, oleju i ładowania które gasną po odpaleniu).

I żadne z kontrolek się nie zapalają ponownie przy próbie odpalania auta.

W E36 miałem tak - iż gdy kręcił rozrusznik to kontrolka od ABS czasami mignęła - ale układ działał bez zarzutu. Ako było tez nowe - więc to raczej nie przez akumulator.

Opublikowano
U mnie rowniez zapalaja sie za drugim razem ale dopiero od niedawna gdy temperatura jest niska (ok. +2.0 st. C)
Opublikowano

Dokładnie! U mnie zaczeło sie to dziać jak temperatura spadła... Tylko jaki to ma związek z temperaturą?

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to że komputer wykrywając niska temperaturę a wiec mozliwosc sliskiej nawierzchni, sprawdza dla pewnosci te systemy jeszcze raz... Tylko to sie wydaje troche nieprawdopodobne...

you can...

Opublikowano
To, że zapali się kontrolka ABS i ASC często jest spowodowane słabym akumulatorem, ponieważ ABS przestaje działać kiedy napięcie spadnie poniżej pewnej wartości (coś około 8,5V), a ASC jest z nim sprzężony. Dlatego podczas kręcenia rozrusznikiem mogą się na moment zapalić, szczególnie teraz, kiedy temperatury są niższe niż w lecie. Ale zapalenie kontrolki od hamulca ręcznego jest dla mnie zagadką. Jesteś pewien, to ręczny, a nie ładowanie się zapala?
Opublikowano
Zapala sie kontrolka recznego, klocków i ASC/DSC. Niskie napiecie akumulatora podczas rozruchu.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

Tak, jestem pewien że zapala się ręczny a nie ładowanie.

Akumulator juz ma swoje lata, conajmnej 3 bo jeszcze włoski :) Wiec faktycznie moze juz byc lekko niewydolny, natomiast w ciagu dnia jak jezdze, problem nie wystepuje albo sporadycznie, widocznie aku sie doładowywuje do dobrego poziomu podczas jazdy, najczesciej ta dyskoteka ma miejsce rano podczas 1 - 2 uruchomiania auta.

No trudno, to na świeta chyba sprawie sobie nowy akumulator, bedzie ładnie wygladał pod choinką :roll:

M330d << u mnie nie zapala się kontrolka klocków .... ale widocznie ile modeli tyle mozliwosci :)

you can...

Opublikowano
witam.Zauwazyłem u mnie, ten sam obiaw co u kolegi.mianowicie przy przekreceniu kluczyka w pozycje1 zapalają sie kontrolki i gasną.Przy "odpalaniu"na chwilke zapalają się ABS i ręczny.I dzieje sie tak gdy jest zimno.Na dzis dzień gdy jest w miare ciepło jest wszystko OK.Przekrecam kluczyk w poz 1 zapalaja sie kontrolki,w poz 2 i nic :D .Sam nie wiem o co w tym chodzi :?:
Opublikowano

a to nie zauwazylem ze podczas rozruchu.. myslalem ze podczas jazdy czasem sie zapalaja ;)

w takim razie potwierdzam teze kolegi z kombi 330d ;)

slabiutki masz aku ;)

Opublikowano
Dziś rano zanim uruchomiłem furke, dokonałem pomiaru napiecia akumulatora:11,93VOLTA.Zakreciłem i zapalily się po raz drugi ABS,ASC.Po przejechaniu kilku km (ok.5).Wyłaczyłem samochód,uruchomiłem ponownie i nic sie nie zaswieciło wszystko OK :cool2: .Wiec chyba wina akumulatora :?
Opublikowano

Ja też tak mam.

Wszyscy mamy słabe akumulatory :mad2: :?:

Moja E46 ma 5 lat i nie wiem czy kiedykolwiek ktoś go wymieniał.

Opublikowano
Więc Panowie jezeli zima będzie"ostra"nasze akumulatory mogą tego nie wytrzymać :lol: .Ja już orientuje się w cenach :wink:" Ciepłej zimy "życze :cool2:
Opublikowano
Witam. Wyjechałem na kilka dni a samochód został w garażu. Podłączyłem prostownik na małym amperażu ok 2 ampery. Po powrocie uruchomiłem samochód i okazało się, że już nie zapalają się lampki (poraz drugi) abs i inne. Wniosek - na zimę warto doładować akumulator. Polecam
Szulman
Opublikowano

Ciekawostka !!

Mam nowy akumulator Moll M3, zrobiony rozrusznik tak że auto odpala od strzału. Wsiadam wczoraj do wozu, samochód w garażu pod ziemnym, temp 5 stopni, wkładam kluczyk, czekam aż wszystkie kontrolki zgasną, odpalam. Kręci super, auto odpala w ułamek sekundy, ale kontrolki się zaswieciły :norty: Pierwszy raz od czasu zrobienia rozrusznika :mrgreen: Co prawda robię krótkie trasy po miescie ostatnio, ale akumulator jest, bez chwalenia się, najlepszy na rynku. :roll2:

QUATTRO

Diesel ? No thanks....